Κυριακή , 10 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Χ.Κλίντον: Κατηγορεί ομάδα Ρεπουμπλικάνων για τα πυρηνικά του Ιράν

Χ.Κλίντον: Κατηγορεί ομάδα Ρεπουμπλικάνων για τα πυρηνικά του Ιράν

Η ανοιχτή επιστολή προς το Ιράν,που φέρει την υπογραφή 47 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

xilari_2

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ότι με την επιστολή τους που έστειλαν στην ηγεσία του Ιράν κατά της ενδεχόμενης πυρηνικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε προσπαθούν να βοηθήσουν την Τεχεράνη ή να βλάψουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του Ιράν, η οποία φέρει την υπογραφή 47 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, πυροδότησε πολιτική θύελλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επίσης επέκρινε έντονα τους γερουσιαστές τρεις εκ των οποίων είναι πιθανοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Ζίνταλ ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι και ο πρώην γερουσιαστής της Πενσυλβάνια Ρικ Σάντορουμ.

Η Χίλαρι Κλίντον, που αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, είπε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι στη μέση εντατικών διαπραγματεύσεων για μια διπλωματική λύση ώστε να αποκοπεί η πρόσβαση του Ιράν σε μια πυρηνική βόμβα.

«Και αναρωτιέται κανείς ποιος ήταν ο σκοπός της παρούσας επιστολής» ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον. «Φαίνεται να υπάρχουν δύο λογικές απαντήσεις. Είτε αυτοί οι γερουσιαστές προσπαθούν να γίνουν χρήσιμοι στους Ιρανούς ή να βλάψουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη μέση μιας υψηλού επιπέδου διπλωματικής προσπάθειας », πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον .

Στην επιστολή τους οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές γράφουν προς την ηγεσία του Ιράν ότι οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με τον Ομπάμα θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο όσο παραμένει ο νυν πρόεδρος στο Λευκό Οίκο.

Οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις ( ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν μέχρι τον Ιούνιο για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πάντως, το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments