Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Όλγα Γεροβασίλη:Η ελληνική δημόσια διοίκηση καλείται να παράσχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών με ενάργεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Όλγα Γεροβασίλη:Η ελληνική δημόσια διοίκηση καλείται να παράσχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών με ενάργεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

ekdaΑπό:Γιώργος Γκόντζος:([email protected])–Ο χαιρετισμός της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη και βουλευτού Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ,στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Κοινωνικές Διαστάσεις και Δημόσιες Πολιτικές: Ερευνώντας την Ενέργεια, τις Πόλεις, το Διαδίκτυο και την Καινοτομία στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Κυρία Πρόεδρε του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κύριε Πρόεδρε του Ε.Κ.Κ.Ε.,

Χαιρετίζω με χαρά τη σημερινή ημερίδα, που αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος μόλις προ λίγων ετών κινδύνευσε να συρρικνωθεί και να εξαφανιστεί υπό την τότε υφιστάμενη πολιτικοοικονομική πραγματικότητα.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης δημόσιων φορέων που στηρίζουν την κοινωνική έρευνα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, υποστηρίζοντας την Πολιτεία στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας έγκαιρα, κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Η ημερίδα αυτή φιλοξενείται στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α., το οποίο επίσης υπέστη περίπου την ίδια μεταχείριση από τους υπέρμαχους μιας αφηρημένης και ταυτόχρονα πολύ συγκεκριμένης μεταρρύθμισης η οποία προϋποθέτει τη διάλυση επιτυχημένων δημόσιων δομών έντασης γνώσης και καινοτομίας. Σε αυτό το πεδίο της γνώσης, στον κρίσιμο χώρο της δημόσιας διοίκησης, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) αποτελεί τον εθνικό στρατηγικό φορέα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η σημερινή μας συνάντηση, σε αυτή την συγκυρία, έχει μία ιδιαίτερη, συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθώς καταδεικνύει πως, όταν είμαστε όλοι μαζί και αντιμετωπίζουμε τις επείγουσες ανάγκες για αλλαγή ως εθνική υπόθεση, όλα μπορούμε να τα προλάβουμε και όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Βήμα το βήμα, φορά τη φορά, μπορούμε να προσεγγίσουμε τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου με τρόπο που θα σέβεται τον πολίτη, την ελεύθερη έκφρασή του και τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.

Σήμερα, παρουσιάζετε, αναλύετε και θέτετε σε δημόσιο διάλογο τα ευρήματα μιας σημαντικής έρευνας που αφορά σε καίρια πεδία δημόσιας πολιτικής, τα οποία μάλιστα βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στην καινοτομία.

Η ελληνική δημόσια διοίκηση καλείται να παράσχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες με μειωμένους πόρους και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών με ενάργεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Για να υλοποιήσει, λοιπόν, η δημόσια διοίκηση την αποστολή της θα πρέπει να γίνει πιο δυναμική, πιο εξωστρεφής και πιο προσανατολισμένη προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί αυτό τον μετασχηματισμό σε όλα τα μέτωπα και για τον λόγο αυτό κάθε καινοτομία, η οποία μπορεί να εισαχθεί στην οργανωτική δομή, στις διαδικασίες και στις πρακτικές της, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

 

Για τον σκοπό αυτό, επιθυμία μας είναι η ενεργοποίηση συνεργειών με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σημείο τομής αυτής της συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., καθώς στον πυρήνα της αποστολής του φέρει τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα και των φορέων του, μέσω της έρευνας, της τεκμηρίωσης και της καινοτομίας.

 

Μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών, προσδοκούμε η ελληνική δημόσια διοίκηση να ενσωματώνει στο πλαίσιο της λειτουργίας της τα ευρήματα και τα επιτεύγματα της σύγχρονης παραγωγής γνώσης και έρευνας. Να σπάσει τον κύκλο της αυτοαναφορικότητας και από εύκολο στόχο του κοινωνικού αυτοματισμού να αναδειχθεί σε σύγχρονο φορέα γνώσης και δίκαιης ανάπτυξης για την κοινωνία που πραγματικά αξίζει σε όλους μας.

 

Και πάλι χαιρετίζουμε την σημερινή αυτή εκδήλωση και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments