Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Π.Κοντογιάννης(Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου )-Διαλέγουν και στοχεύουν εκεί που υπάρχουν νερά χωρίς να σκέφτονται τι γίνεται παρακάτω.Οι αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό στη Βοβούσα

Π.Κοντογιάννης(Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου )-Διαλέγουν και στοχεύουν εκεί που υπάρχουν νερά χωρίς να σκέφτονται τι γίνεται παρακάτω.Οι αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό στη Βοβούσα

ΒΟΒΟΥΣΑΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])– “Μας κάνει μεγάλη εντύπωση πως όλοι διαλέγουν σημεία που είναι καθοριστικά για την βιοποικιλότητα του συγκεκριμένου οικότοπου….Διαλέγουν και στοχεύουν εκεί που υπάρχουν νερά χωρίς να σκέφτονται τι γίνεται παρακάτω…” Αυτά υπογράμμισε ο Παύλος Κοντογιάννης μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Αώου μιλώντας στην εκπομπή”ό,τι πεις εσύ”(Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων εκφράζοντας την αντίρρηση της Κίνησης και επί του συμπληρωματικού περιεχομένου του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 831 KW, στο ρέμα Βαθύλακκος στην Τ.Κ. Βοβούσας του δήμου Ζαγορίου.

Ανέφερε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον Αώο ποταμό για τον οποίο χαρακτηριστικά τόνισε πως το καλοκαίρι μετατρέπεται σε ένα ρυάκι.Αρνητική θέση έχει διατυπώσει και ο δήμος Ζαγορίου σε πρόσφατη συνεδρίαση ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο δήμος  είχε λάβει  προ ενός έτους (2/3/2016) αρνητική απόφαση (επί της ΜΠΕ) για την κατασκευή αυτού του έργου, ενώ αρνητικά είχε γνωμοδοτήσει και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Επίσης αρνητική ήταν η στάση της Τοπικής Εκπροσώπου Βοβούσας, της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοβούσας. Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο ρέμα Βαθύλακκος, παραπόταμο του Αώου και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την Βοβούσα. Πρόκειται για μικρό ΥΗΕ, ισχύος 831 KW, που ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή Α.Ε», η οποία έχει λάβει άδεια παραγωγής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ειδικότερα, από τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας (Γενική Δ/Νση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού), προκύπτει ότι, η θέση του σημείου της Υδροληψίας παραμένει εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Σταθμός Παραγωγής μετακινείται οριακά εκτός της Ζώνης Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη ΙΙα) και εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 GR 1310002 «Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου». Σύμφωνα με την ΚΥΑ 23069/14-6-2005, που διέπει το ειδικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, δεν επιτρέπεται η λειτουργία υδροηλεκτρικών έργων εντός της Ζώνης ΙΙ του Εθνικού Πάρκου.

Την Δευτέρα 10 Απριλιου  στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της Κίνησης και φίλων αυτής, στο κατάστημα του Παύλου Κοντογιάννη (Ανεξαρτησίας 130, εντός στοάς) προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειες της Κίνησης  .

Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments