Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια καταδικάζει την αστυνομική βία στο ΑΠΘ

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια καταδικάζει την αστυνομική βία στο ΑΠΘ

Την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την επέμβαση ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, ύστερα από πρόσκληση των Πρυτανικών αρχών, εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια:

«Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια:

  • Καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη βία σε βάρος διαμαρτυρόμενων φοιτητών και τις μαζικές προσαγωγές στις 22.2.2021.
  • Καταγγέλλει την πρωτοβουλία του Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία να καταστείλει μία φοιτητική διαμαρτυρία, επικαλούμενος ενδεχόμενη πρόκληση φθοράς στο κτήριο της Διοίκησης, χωρίς ο ίδιος να την έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως.
  • Εγκαλεί τον Πρύτανη για την εγκατάλειψη του κτηρίου της διοίκησης, το οποίο έμεινε αφύλαχτο και με ανοιχτές θύρες μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, παραβιάζοντας τις νομικές και ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις.
  • Δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους φοιτητές/τριες και υποστηρίζει το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται για ζητήματα, που αφορούν τις σπουδές και το μέλλον τους, χωρίς να διώκονται ποινικά και να υπόκεινται σε εξευτελιστική μεταχείριση από την Αστυνομία. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Αστυνομία δεν έχει θέση μέσα στα Πανεπιστήμια.
  • Τέλος, παρακολουθεί με αγωνία την εμμονική και εργαλειακή χρήση της αστυνομικής βίας στο Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο κοινωνικός έλεγχος, η αστυνομική καταστολή και η περιστολή κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα της πανδημίας και της φτωχοποίησης.

Η Πρωτοβουλία καλεί συναδέλφους, φοιτητές και γονείς, να βρίσκονται σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας. Η αστυνομοκρατία δεν αφορά μόνον την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...