Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που συνδέονται με το “ πράσινο” επιχειρηματικό μοντέλο της γεωργίας άνθρακα, παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο της 29ης Αgrotica η Gaia Επιχειρείν, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Farm Europe, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Συνεργατικό Σχηματισμό Αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία (AG Cluster).
Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, προβλέπει αύξηση των απορροφήσεων του άνθρακα, παράλληλα με την μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που παραμένει πρώτη προτεραιότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2050 και μετά, κάθε τόνος ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αντισταθμίζεται με την απορρόφηση ενός τόνου CO2eq από την ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της γεωργίας άνθρακα, δηλαδή των βελτιωμένων πρακτικών διαχείρισης γης, που ενισχύουν τη δέσμευση άνθρακα και τη μείωση της έκλυσης άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση της Επιτροπής για την παρακολούθηση, αναφορά και επαλήθευση της απομάκρυνσης άνθρακα στην ΕΕ.
Ο επικεφαλής της μονάδας Οικονομίας Γης και Αφαιρέσεων Άνθρακα της γενικής διεύθυνσης Κλιματικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Χολσλάιτνερ, τόνισε ότι με τις πρακτικές δέσμευσης άνθρακα στη γεωργία και στη βιομηχανία, δημιουργούνται ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα που ωφελούν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
Σημείωσε ακόμη, ότι για τη χρηματοδότηση γεωργίας άνθρακα, μπορούν να διατεθούν ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και κονδύλια από την ΚΑΠ, τα προγράμματα Horizon Europe, Life και εθνική πόροι.
Την ίδια έμφαση στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στη δέσμευση άνθρακα στον αγροτικό τομέα, δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιωσιμότητας της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μπασκού. Επισήμανε ότι αποτρεπτικά για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών γεωργίας άνθρακα, λειτουργούν το οικονομικό κόστος, η έλλειψη αξιοπιστίας στις εθελοντικές αγορές άνθρακα (όπου οι αγρότες θα μπορούσαν να πωλήσουν πιστωτικά μόρια άνθρακα) και η ανεπάρκεια εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακούσει τους παραγωγούς και να δώσει ρεαλιστικές λύσεις, επισήμανε ο Μπενζαμίν Λαμέρτ, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ελαιούχων και Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών της Γαλλίας και του ομίλου Avril και πρόεδρος της πλατφόρμας πράσινης ενέργειας της Farm Europe. Ο ίδιος παρουσίασε την εμπειρία του από τη διαδικασία μετάβασης προς μια γεωργία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η ανάπτυξη πρωτοκόλλων πιστοποίησης «φιλικών προς το περιβάλλον» προϊόντων αγροδιατροφής, είναι μεταξύ των σκοπών του Συνεργατικού Σχηματισμού Αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία (AG Cluster). Όπως είπε ο Ανέστης Τριπόδης, στέλεχος της εταιρίας πληροφορικής Neuropublic, που είναι μεταξύ των εταίρων του σχήματος, η πιστοποίηση βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, ενώ η μεθοδολογία στη συλλογή δεδομένων από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, την ποσοτικοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος και την παροχή ευφυών συμβουλών για τη μείωσή του.
Για την «κοινωνική χρηματοδότηση» των προϊόντων που θα παραχθούν με γεωργία άνθρακα, μέσα από την προτίμηση που θα δείξουν σε αυτά οι καταναλωτές, μίλησε μεταξύ άλλων ο συνιδρυτής της Farm Europe, Λουκ Βερνέτ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυναν ο πρόεδρος της Gaia Επιχειρείν, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Κωνσταντίνος Κιλτίδης και ο αντιπρόεδρος της Γενικής Επιτροπής Αγροτικού Συνεργατισμού της ΕΕ, Μπερνάρντ Αντέρ.