Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες φωτογραφίες / Λ.Λεοντάρης (Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων)-Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο-Πορεία την Κυριακή στη βάση του Ακτίου

Λ.Λεοντάρης (Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων)-Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο-Πορεία την Κυριακή στη βάση του Ακτίου

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο”. Αυτό τόνισε ο Λεωνίδας Λεοντάρης μέλος της Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) Ιωαννίνωνν σε συνέντευξή του(ΕΔΩ) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων(Γιώργος Γκόντζος), με αφορμή την πορεία που προγραμματίζουν την Κυριακή 13 Μαΐου “ενάντια στη βάση του Ακτίου”,Επιτροπές Ειρήνης ΒΔ Ελλάδας, φορείς ,φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία της περιοχής.Αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση στην Συρία , στην “επιθετικότητα της Τουρκίας” και στην “ανάγκη οργανωμένης πάλης για τον απεγκλωβισμό από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”.Για την μετάβαση στο Άκτιο έχουν ναυλωθεί λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της Κυριακής  στο χώρο μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου

Η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη)  για την πορεία της Κυριακής είναι η ακόλουθη:

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΗ 2018-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11πμ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙς 12.30 μμ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Νέοι και νέες, εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Άρτας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς Β/Δ Ελλάδας σας καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στη Βάση του Ακτίου, που θα γίνει στη Λευκάδα και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης, την Κυριακή 13 του Μάη 2018.

Ο λαός μας να βγει στο δρόμο, να καταδικάσει μαζικά τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία, που στηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, η επίθεση στη Συρία και η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός στην περιοχή ενισχύουν τον κίνδυνο για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις δαγκάνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν. 

Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, με τη συμμετοχή δεκάδων καπιταλιστικών κρατών οξύνονται. Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών αγορών έχουν οδηγήσει ήδη σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Ουκρανία.

Το Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή στην παλαιστινιακή γη, σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι θερμές εστίες αυξάνονται και οι στρατιωτικές ασκήσεις , όπως πχ η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018», υπό την επίβλεψη του Αμερικανού πρέσβη, αποτελούν πρόβες πολέμου.

Η ευρύτερη περιοχή του Ιονίου αποτελούν επιχειρησιακό θαλάσσιο χώρο του ΝΑΤΟ όπως αποδείχτηκε και με την άσκηση «Αριάδνη 2018». Την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) στο Ακτιο της Πρέβεζας για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ΝΑΤΟϊκούς η «FOB Aktion» υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά AWACS στην επιχείρηση «Active Endeavour». Επιχείρηση που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβρη του 2001, και αφορά περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο για νηοψίες και άλλες αποστολές. Σημειωτέον, η κύρια βάση των ΝΑΤΟικών AWACS εδρεύει στο Geilenkirchen της Γερμανίας, και εκτός από το Ακτιο επιχειρούν επίσης από προκεχωρημένες βάσεις στην Konya της Τουρκίας, στο Trapani της Ιταλίας και στο Oerland της Νορβηγίας. Θυμίζουμε ότι το 1999, AWACS που αρχικά απογειώνονταν από το Αβιάνο της Ιταλίας για να εντοπίσουν 18 στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους (τους οποίους στη συνέχεια έπλητταν ΝΑΤΟικά μαχητικά) ξεκίνησαν να απογειώνονται και από τη βάση του Ακτίου, με το αιτιολογικό ότι η βάση του Αβιάνο είχε κορεστεί.

Καμιά επανάπαυση. Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα δεν μπορεί να πει κανένας: “δεν τρέχει τίποτα”. Η θέση των εργαζομένων, της νεολαίας μας είναι στον αγώνα του αντιπολεμικού,  αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.    

Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, οι πολεμικές απειλές, ο εμβολισμός του περιπολικού “Γαύδος” από τουρκική ακταιωρό, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η αμφισβήτηση των συνόρων και η στρατιωτική παρουσία  στην ΑΟΖ της Κύπρου προειδοποιούν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Η αστική τάξη της γειτονικής χώρας στοχεύει στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Α. Μεσόγειο και την αλλαγή των συνόρων όπως δείχνει η εισβολή στη Συρία καθώς και η προκλητική αξίωση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Οι σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στρέφονται κατά των λαών και ο λαός μας έχει υποχρέωση να κινηθεί με βάση τα δικά του συμφέροντα και με αυτό το κριτήριο να κρίνει αυστηρά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κάλπικα προσχήματα. Σημαδεύεται από τη διαρκή επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογική ληστεία, τους πλειστηριασμούς για το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, την όξυνση των προβλημάτων των ανθρώπων του μόχθου, την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Η εξωτερική της πολιτική είναι εξίσου επικίνδυνη. Εμπλέκει συνεχώς πιο βαθειά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM και την Αλβανία έχουν στόχο την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη λεγόμενη “ΕυρωΑτλανική ολοκλήρωση”.

Η κυβέρνηση με προμετωπίδα τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», έχει γίνει σημαιοφόρος στην προώθηση των στόχων των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με τη στάση της προσπαθεί να «ξεπλύνει» τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, παρουσιάζοντας μάλιστα τον Τράμπ ως «διαβολικά καλό». Την ώρα που ο λαός υποφέρει , η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει τα εύσημα γιατί είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για το 2017 δίνει το 2,36% του ΑΕΠ, δηλαδή 4.2 δισ. ευρώ, για στρατιωτικές δαπάνες, έχοντας επίσης σημαντική συνεισφορά σε προσωπικό και μέσα για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Η Ελλάδα συμμετέχει σε 12 αποστολές στο εξωτερικό, ενώ μετά το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ, αναβαθμίζεται η Βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις, ετοιμάζονται νέες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τη Σύρο μετατρέποντας τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, βάζοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Η θέση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι πρόκληση κατά του λαού μας. Οι δυνάμεις αυτές ήταν και είναι παράγοντες αστάθειας και πολέμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έχει αποδειχτεί, από τις ευθύνες που έχουν για τη Χούντα το 1967, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την αναζήτηση διχοτομικής λύσης, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, από τους εκατοντάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Ο λαός μας να μην «τσιμπήσει» στα καλέσματα για «εθνική ενότητα – εθνική ομοψυχία». Η ενότητα που προβάλλουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου σημαίνει συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και στα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει υποταγή του λαού στην πολιτική που φέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οδηγώντας στη σφαγή το λαό μας και τα παιδιά του.

Καταδικάζουμε αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό. Ο λαός μας έχει καθήκον να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενάντια σε κάθε εισβολέα και να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη, καμία ανοχή στην αστική τάξη και στην κυβέρνησή της που θα μπλέξουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με την πάλη του να ανοίξει το δρόμο για να ζήσει χωρίς εκμεταλλευτές και δυνάστες.

Ο πατριωτισμός που συνδέεται με τα συμφέροντα και το δίκιο του λαού, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Να δυναμώσουμε την αντιπαράθεση με τον εθνικισμό που καλλιεργεί το μίσος κατά των λαών, το ρατσισμό, να απομονωθεί η ναζιστική, εγκληματική “Χρυσή Αυγή”.

Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, καταπολεμούμε τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, απαντάμε τώρα με μαζική δράση.

  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις– Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές αποστολές στο εξωτερικό
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια
  • Να κλείσει η βάση του Ακτίου, της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία
  • Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
  • Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΗ 2018

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments