Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Α.Μπέζας(ΝΔ)-Χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού

Α.Μπέζας(ΝΔ)-Χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  Ως  «χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Αντώνης Μπέζας , πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Θεσπρωτίας, σε συνέντευξή του(ΕΔΩ) στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος) , στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Τόνισε αρχικά:« Η ενοποίηση των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, ως επιλογή , ως προς την θεωρητική της σύλληψη , θα έλεγα ότι είναι μια επιλογή η οποία κινείται σύμφωνα με εμένα ,σε σωστή κατεύθυνση .Και κινείται σε σωστή κατεύθυνση για δύο λόγους.Ο πρώτος λόγος είναι γιατί αναγνωρίζει την  πραγματικότητα , ότι δηλαδή πολλά τμήματα των  ΤΕΙ σήμερα είναι επί της ουσίας  τμήματα Πανεπιστημιακά,έχουν υψηλή βαθμολογία στις αξιολογήσεις που γίνονται, επιβραβεύονται οι απόφοιτοί τους από την αγορά εργασίας και πολλές φορές βρίσκουν δουλειά πιο εύκολα από αποφοίτους Πανεπιστημιακών τμημάτων.Ο δεύτερος  λόγος είναι , εγώ είμαι ιδεολογικά σταθερός  πάντα με αυτή την επιλογή , ότι πρόκειται  για ένα εγχείρημα το οποίο συγχωνεύει δομές» .

Στη συνέχεια ανέφερε ότι  «αυτή η σωστή κατ’ αρχήν επιλογή υλοποιείται με ένα εντελώς λανθασμένο τρόπο» , υπογράμμισε ότι δεν εντάσσεται σε κάποιο πλάνο εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και τόνισε πως  πρόκειται για πρωτοβουλία «που γίνεται πρόχειρα και βιαστικά ,δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά, διοικητικά και οικονομικά κριτήρια, δεν υπάρχουν μελέτες ,δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση».

Έκανε λόγο για «επιτροπή που κινήθηκε με συντεχνιακά κριτήρια» για «ωραία εξαγγελία σε τοπικό ακροατήριο το οποίο εθίζεται  άλλη μια φορά σε μια λογική ότι μπορούμε να προωθούμε σχολές και τμήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τοπικές κοινωνίες…», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε για το νομοσχέδιο  για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πως «δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης» .Μίλησε επίσης για «χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται  στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού» και αναφέρθηκε σε αρνητικές επιπτώσεις για τμήματα του ΤΕΙ στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα εξ αιτίας των προτάσεων που διατυπώνονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.

Εξ  άλλου σε  πρόσφατη δήλωσή του ο Αντώνης Μπέζας  είχε αναφέρει τα εξής:

 «Η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που άφησε εκτός σιδηροδρομικής σύνδεσης την Ήπειρο και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και μετέτρεψε «ταχυδακτυλουργικά»  το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας από νοσοκομειακή μονάδα σε Κέντρο Υγείας, ξαναχτύπησε  εξαφανίζοντας  την ανώτατη εκπαίδευση από τη Θεσπρωτία.
Σύμφωνα με την πρόσφατη πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σε συνέχεια του πορίσματος της  Επιτροπής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- ΤΕΙ Ηπείρου,  η Θεσπρωτία θα  είναι ο μοναδικός νομός της Ηπείρου  στον οποίο δεν θα υπάρχει ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας θεωρείται ότι «δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να μετεξελιχθεί και να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο»,  για δε το προτεινόμενο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και εξειδίκευση ως προς την ακαδημαϊκή του οργάνωση», πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ!
Όλοι τασσόμαστε υπέρ της ουσιαστικής αναβάθμισης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Χωρίς όμως σχέδιο, σοβαρότητα και αντικειμενικά ακαδημαϊκά  κριτήρια, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μηχανισμό προώθησης πελατειακών σκοπιμοτήτων.
Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά  μας, τα οποία κατά χιλιάδες  αναζητούν  ευκαιρίες στο εξωτερικό, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, φθηνού λαϊκισμού και απροκάλυπτης δημαγωγίας.
Αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της ακριτικής Θεσπρωτίας είναι θεσμικά αδιανόητη και πολιτικά απαράδεκτη.
Ότι καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια, δικαιούμαστε να το κρατήσουμε.
Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας να  πάρει πίσω  την πρότασή του για την  Ηγουμενίτσα και να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς να περιλαμβάνεται πανεπιστημιακό Τμήμα στη Θεσπρωτία.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας
Τέλος, όσοι ψάχνουν το δένδρο (τι έκανε η ΝΔ) για να αποκρύψουν το δάσος (τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
Για την αποκατάσταση  της αλήθειας που  παραποιείται, υπενθυμίζω  τα  ακόλουθα:
Tο Σεπτέμβριο του 2009 στην Ηγουμενίτσα λειτουργούσαν τρία Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου,  το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο, το Τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας και το Τμήμα  Τουριστικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, στο τέλος του 2008 είχε εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία  νέου Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας, το οποίο θα περιλαμβάνονταν στα μηχανογραφικά δελτία της χρονιάς 2010- 2011. Οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 και η αλλαγή κυβέρνησης   ματαίωσαν  το  συγκεκριμένο σχεδιασμό και το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας δεν πρόλαβε να λειτουργήσει.
Η πρώτη προσπάθεια μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2011, από την τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και την   Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου,  οδήγησε στην   κατάργηση  του  Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας και στην  αναστολή (πρακτικά)  της λειτουργίας των δύο άλλων Τμημάτων Ιχθυοκομίας – Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία αποφασίστηκε να μην  περιλαμβάνονται στα μηχανογραφικά δελτία.

Η δεύτερη προσπάθεια μεταρρύθμισης (σχέδιο «ΑΘΗΝΑ») το 2013, με Υπουργό Παιδείας τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,  οδήγησε στην μεταφορά του  Τμήματος  Ιχθυοκομίας – Αλιείας  από την Ηγουμενίτσα στο Μεσολόγγι και στην κατάργηση  του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία όπως προανέφερα δεν δέχονταν νέους σπουδαστές. Παρέμεινε έτσι   ένα Τμήμα,  με τη μετατροπή του  Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (το οποίο δεν είχε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους σπουδαστές του) στο «ελκυστικό» Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων  (υπάρχουν   μόνο   τρία  στη χώρα).

Η συντονισμένη και με τεκμηρίωση δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων εκείνης της εποχής είχε σαν αποτέλεσμα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων  να αποφασιστεί να  λειτουργεί  με δύο διαφορετικές  εισαγωγικές κατευθύνσεις  και δύο επιμέρους (α. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και β. Διοίκηση Επιχειρήσεων, με  επιμέρους κατευθύνσεις β1. Διοίκηση Επιχειρήσεων και β2. Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία).

Ταυτόχρονα, τα δύο Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην Ηγουμενίτσα) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (στην Πρέβεζα) απετέλεσαν τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας  του ΤΕΙ Ηπείρου, η έδρα της οποίας  μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα στην Ηγουμενίτσα»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments