Σάββατο , 6 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / 79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αηδονοχωρίου

79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αηδονοχωρίου

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, με τη συμπλήρωση 79 ετών από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, με ιδιαίτερο σεβασμό πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι».

Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό ναό του χωριού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην πλατεία του Αηδονοχωρίου, κατάθεση στεφάνων, ομιλία και μικρή δεξίωση.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός της Βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, που δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ερευνητής – εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονοχωρίου Χριστόφορος Βλάχος με βάση το ιστορικό αρχείο του οποίου εκφωνήθηκε η κεντρική ομιλία από τη φιλόλογο Γιάννα Νίκου, με την οποία παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία της περιοχής, καταδεικνύοντας τα ανεξίτηλα αποτυπώματα της γερμανικής βαρβαρότητας στο Αηδονοχώρι. Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο με ένα μοιρολόι από τον Ηπειρώτη τραγουδιστή δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών Σάββα Σιάτρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημήτριος Διαμάντης ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Κόνιτσας Αντισυνταγματάρχης Χαλάστρας Περικλής, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Κόνιτσας Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Ζιώγας Ιωάννης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας Παναγιώτης Νάκος, ο τέως Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Δημάρατου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, ο Μιχάλης Οικονομίδης καθηγητής Καλών Τεχνών και γλύπτης, ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου Γεώργιος Μάνης, οι κάτοικοι του Αηδονοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί θερμά όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μνήμης, τους συντελεστές της και κυρίως τον Χριστόφορο Βλάχο, με τις ενέργειες του οποίου το Αηδονοχώρι εντάχθηκε επίσημα με ΦΕΚ στον κατάλογο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας,  την Πρόεδρο της Κοινότητας Στυλιανή Τάσσου και τις γυναίκες του χωριού που φρόντισαν για τα υπέροχα εδέσματα της δεξίωσης.

 

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...