Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Χορευτικοί Πολιτισμοί_”Ο παραδοσιακός χορός είναι εξισωτικός.”, Χρήστος Παπακώστας. Αύριο 13.00, στη”Μουσική Κερασιά”.

Χορευτικοί Πολιτισμοί_”Ο παραδοσιακός χορός είναι εξισωτικός.”, Χρήστος Παπακώστας. Αύριο 13.00, στη”Μουσική Κερασιά”.

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Η «Μουσική Κερασιά» 

μία εκπομπή μουσικής και λόγου,

για τον πολιτισμό

με έμφαση στη δημοτική μουσική της Ελλάδας,

σας προσφέρει κάθε Κυριακή,

13.00 – 14.00,

μουσικά κεράσματα

παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους.

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98,7 & dimotikoradiofono.gr 

Αύριο Κυριακή, 9/2/2020, η εκπομπή παρουσιάζει ένα νέο βιβλίο για τον χορό, “Χορευτικοί Πολιτισμοί – Παγκοσμιοποίηση, τουρισμός και ταυτότητα στην ανθρωπολογία του χορού“, μέσα από τη συνομιλία μου με έναν εκ των επιμελητών της ελληνικής έκδοσής του, τον κύριο Χρήστο Παπακώστα. Ο ίδιος είναι Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τον παραδοσιακό χορό της Ελλάδας. Ασχολείται πολλά χρόνια με την έρευνα γύρω από τον παραδοσιακό χορό. Παράλληλα, διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική), με τη συμμετοχή του σε διάφορους Συλλόγους, σε μουσικοχορευτικά σεμινάρια, σε διαγωνισμούς χορού κ.λπ.. Όσον αφορά τα Ιωάννινα, το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται με τον αθλητικό και πολιτιστικό όμιλο “Σελλοί”.

Με αφορμή την εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και ώρα 20.00, η συζήτηση με τον κο. Χρήστο Παπακώστα κινείται γύρω από τη θεματολογία του βιβλίου, τα χαρακτηριστικά της έρευνας του παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα και στον κόσμο παλιότερα και σήμερα, τη σύνδεση θεωρίας και πράξης στη διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών, την αξία του παραδοσιακού χορού, τη σημασία και τον ρόλο των μουσικών συγκροτημάτων που κυκλοφορούν διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και άλλα. Μας μιλά και για την προσωπική του σχέση με τον χορό από τα νεανικά του χρόνια στη Θεσσαλία.

Το βιβλίο εμβαθύνει, κατά τον Χρήστο Παπακώστα, “σε καίρια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χορό” με μια “ματιά φρέσκια” και προσεγγίζοντας “τον χορό ολιστικά“. Σύμφωνα με τον τίτλο ο στόχος του βιβλίου είναι να συνδέσει “την έννοια του χορού με τρία φαινόμενα της νεωτερικότητας, όπως είναι ο τουρισμός, η παγκοσμιοποίηση και η ταυτότητα είτε η εθνική είτε η εθνοτική, μιας ομάδας ανθρώπων, η προσωπική, η ατομική“.

Ο παραδοσιακός χορός, όπως επισημαίνει ο ίδιος: “είναι εξισωτικός, είναι δημοκρατικός, είναι κοινωνικός και κυρίως μια μορφή έκφρασης, που φέρνει τους ανθρώπους κοντά.”.

Ο παραδοσιακός χορός έχει βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.“, (Χρήστος Παπακώστας)

Ελάτε στην παρέα μας να παρακολουθήσετε όλες και όλοι την πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή συζήτηση με έναν επιστήμονα, ο οποίος μεταφέρει με αξιοπρέπεια και μεράκι όλη τη γνώση του σε όλους εντός των αιθουσών του Πανεπιστημίου και εκτός, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγχρόνως, οι μουσικές επιλογές μας θα μας ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα!

Ελάτε στο χοροστάσι της καρδιάς μας…

Κ υ ρ ι α κ ή στη 13.00 

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη 

Δείτε Επίσης

Σ.Σουρέλης (Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων)-Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία της Υπουργού για την αξιοποίηση του τ. βασιλικού κτήματος του Τατοίου .Όσα χρήματα και αν δαπανηθούν, θα έρθουν πίσω στο πολλαπλάσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  Τα συγχαρητήρια στην Υπουργό Πολιτισμού για το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου ...