Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Αρχική / Εκπαίδευση / Αιχμές από την Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση του Δημάρχου Ιωαννίνων ως προς τον νέο νόμο για την παιδεία και τις πανεπιστημιακές κινητοποιήσεις

Αιχμές από την Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση του Δημάρχου Ιωαννίνων ως προς τον νέο νόμο για την παιδεία και τις πανεπιστημιακές κινητοποιήσεις

Σε ανακοίνωσή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον νέο νόμο για την παιδεία και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο εν γένει, καθώς και για τις συνέπειες που, ενδεχομένως, θα υπάρξουν -ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- βάσει του ίδιου νόμου, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«H Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων στέκεται δίπλα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί με τον νόμο “Κεραμέως” (Ν. 4777/2021) να πλήξει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και να θέσει εκτός Πανεπιστημίου χιλιάδες νέους/ες υποψήφιους/ες.

Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που αφαιρεί κονδύλια από την έρευνα για να τα δώσει στις ιδιωτικές εταιρείες για τη δήθεν ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που, αντί να προάγει τη δημοκρατία, τη συνεννόηση, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και -εν τέλει- την έρευνα και τη γνώση, επιβάλλει τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, περιορίζοντας το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που πλήττει μαζί με το Πανεπιστήμιο τόσο την πόλη των Ιωαννίνων, όσο και ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι περιουσία και κτήμα του ελληνικού λαού και αναπτύχθηκε με πολύ κόπο και σκληρή προσπάθεια. Ο νόμος “Κεραμέως”, εν μέσω πανδημίας και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αστυνομοκρατίας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση, προκαλεί αναταραχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα. Ο λαός της Ηπείρου εδώ και δεκαετίες έχει συνδεθεί με ισχυρούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δεν θα επιτρέψει ούτε την υποβάθμιση του ούτε τον περιορισμό της επιτυχημένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητάς του.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις δηλώσεις του Δημάρχου της πόλης των Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ, περί «ήττας της πανεπιστημιακής κοινότητας και ανάγκης αποκατάστασης της τάξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Την «ήττα της πανεπιστημιακής κοινότητας» και τον διχασμό της επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νόμο “Κεραμέως”, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να στέκεται δίπλα στα Πανεπιστήμια, να διασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότησή τους και να μην τα υποβαθμίζει με αντιεκπαιδευτικούς νόμους, ενέργειες συκοφάντησης και καταστολές.

H Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων στηρίζει τον κοινό αγώνα των φοιτητών/τριών μας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για την πλήρη επαναλειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου με όρους δημοκρατίας, συνεννόησης και συλλογικότητας και πάντα με πλήρη σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...