Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αλέκος Καχριμάνης: Μηνυτήρια αναφορά για τις ανακρίβειες για το γεφύρι της Πλάκας

Αλέκος Καχριμάνης: Μηνυτήρια αναφορά για τις ανακρίβειες για το γεφύρι της Πλάκας

kaxrimanhs-494x330Την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να επισκεφθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, προκειμένου να μελετήσει την αναστήλωση του με βάση τα δύο βάθρα που παρέμειναν όρθια. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε  ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξάνδρος Καχριμάνης, μετά από νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΜΕΚΔΕ καθηγητή κ. Δημ. Καλιαμπάκο.

Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ακόμη ότι αν και το Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν ανήκει στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε υποβάλλει από το 2011 μελέτη, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ για τη στερέωση των βάθρων του κ.ά., η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς έκρινε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις “ως μεγάλης κλίμακας και αφετέρου δε αλλοιώνουν σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου”.

Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που είχαν γίνει για την προστασία του γεφυριού της Πλάκας, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων:

” Έχουν ακουστεί πάρα πολλές κουβέντες. Για το γεφύρι της Πλάκας μέχρι το 2006 δεν είχε γίνει καμία μελέτη. Είχαν γίνει μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποτυπώσεις και φωτογραφήσεις. Το 2006 υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, για την αποτύπωση του μνημείου και την εκπόνηση μελέτης για παθογένειες. Όλα αυτά εγκρίθηκαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και προχώρησε η σχετική εργολαβία, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα “ΠΙΝΔΟΣ”. Για τα δύο βάθρα εκπονήθηκε μελέτη, αλλά ειπώθηκε πως δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι.

Έχω στη διάθεσή μου όλη τη σχετική αλληλογραφία, κυρίως για το ζήτημα των βάθρων για το οποίο υπήρχε η διαφορά. Μάλιστα, το 2011 η αρμόδια υπηρεσία (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) απάντησε πως δεν συναινούσε στο να γίνουν παρεμβάσεις στα βάθρα. Οι μελέτες είναι πλήρεις. Από εμάς έγιναν τα πρέποντα”.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, σημείωσε πως για όσους καταφεύγουν σε ανακρίβειες σε βάρος της Περιφέρειας για το γεφύρι της Πλάκας, προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments