Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Απολογισμός της ανοιχτής γενικής συνέλευσης του ΕΚΙ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

Απολογισμός της ανοιχτής γενικής συνέλευσης του ΕΚΙ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ύστερα από την χθεσινή ανοιχτή γενική συνέλευση για τον εορτασμό της επερχόμενης Πρωτομαγιάς:

«ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ!

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων όλων των κλάδων πραγματοποιήθηκε στο Θεατράκι στη Σκάλα η ανοιχτή συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την οργάνωση της αντεπίθεσης στις ανατροπές του αιώνα και την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Εισήγηση στη συνέλευση εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων έκανε ο Δημήτρης Καλύβας, Πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Στις τοποθετήσεις των συναδέλφων όλων των κλάδων, μεταφέρθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με τις συνθήκες γαλέρας, το τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, που κυβέρνηση και εργοδοσία αρνούνται να πάρουν για τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων.

Αναδείχτηκαν η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και οι παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα άμεσα αιτήματα που -ένα χρόνο τώρα- τα σωματεία διεκδικούν για την προστασία της υγείας του λαού. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς προϋποθέσεις και αποζημιώσεις, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων, τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς.

Εκφράστηκε η αντίθεση στις αυταπάτες, που καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αναγκαία συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, οι αυταπάτες που καλλιεργούν ότι μπορεί να σωθεί η υγεία του λαού, όταν τα εμβόλια και τα φάρμακα βρίσκονται στα χέρια και στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η διαχείριση της πανδημίας, σε όλα τα κράτη, ανέδειξε τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, που θυσιάζει ζωές για τα κέρδη τους.

Διατρανώθηκε η ανάγκη οργάνωσης της πάλης των συνδικάτων ενάντια στα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, που με ρυθμούς πολυβόλου η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας και καπιταλιστικής κρίσης.

Στη συνέλευση μεταφέρθηκε η πείρα της παρέμβασης των συνδικάτων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, των κινητοποιήσεων, αλλά και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν, με περιοδείες, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις το επόμενο διάστημα.

Αναδείχτηκαν οι στοχεύσεις του νέου SUPER μνημονίου, για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα δεκάδες αντεργατικά προαπαιτούμενα, που θα σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών.

Αιτία πολέμου -με οργάνωση πανεργατικής απεργίας, όταν έρθει στη βουλή- αποτελεί για όλους τους εργαζόμενους το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης με τις ανατροπές του αιώνα. Η επιβολή της 10ωρης εργασίας χωρίς πληρωμή των υπερωριών, η απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων και της τηλεργασίας, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, που είναι συνέχεια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το (50+1) στη λήψη απόφασης απεργίας, βαφτίζονται «πρόοδος».

Συγκίνηση και αισιοδοξία προκάλεσε η τοποθέτηση του συναδέλφου από την «ΠΙΝΔΟΣ», που επαναπροσλήφθηκε με την οργανωμένη δράση και τις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και των ταξικών σωματείων.

Η τοποθέτηση της απολυμένης γιατρού από το νοσοκομείο Χατζηκώστα -που διεκδικεί επαναπρόσληψη- και τα παραδείγματα διώξεων και χτυπήματος των κινητοποιήσεων των υγειονομικών απέδειξαν ότι η καταστολή πάει χέρι – χέρι με την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι θα δώσουμε μαζική απάντηση, θα κλιμακώσουμε τη δράση μας, την οργάνωση της πάλης μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, παντού, όπου στενάζει η λαϊκή οικογένεια. Αταλάντευτα θα υπερασπιστούμε τη ζωή, την υγειά και τα δικαιώματά μας.

Ομόφωνα δώσαμε το σύνθημα της προετοιμασίας και οργάνωσης του αγωνιστικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς, με όπλο την αστείρευτη πίστη των εργατών, για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...