Τετάρτη , 1 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / ΑΡ.Π.Ι., ΑΡ.Π.Η. ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΑΡ.Π.Ι., ΑΡ.Π.Η. ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ  ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ:

«Εν μέσω κορωνοϊού, καραντίνας και αστυνομοκρατίας συνεχίζεται το έγκλημα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων πόσιμου νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα:

Η Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου, με υπογραφή του Συντονιστή ΑΔΗΔΜ, κ. Μιχελακη :

1. Ακύρωσε τη λειτουργία του Συμβουλίου Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Ν.3199/2003, με πρόσχημα τη “δυσλειτουργία του σχήματος” (άραγε από πού προκύπτει αυτή η διαπίστωση δεδομένου ότι δεν συγκλήθηκε ποτέ;)

2. Χρησιμοποίησε στοιχεία ιδιωτικών μελετών συγκεκριμένης εταιρείας εμφιάλωσης, ώστε να προσδιορίσει de facto προϋποθέσεις, με σκοπό να ενταχθούν γεωτρήσεις στις ειδικές περιπτώσεις του Μέτρου Μ05Σ0803.

3. Ανέφερε ανύπαρκτα αιτήματα πολιτών και εταιρειών.

4. Αποσιώπησε τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που δείχνουν πτωτική τάση.

5. Αδιαφόρησε για την αποκατάσταση της συνεχούς λειτουργίας των πηγών για την ανανέωση των νερών της Λίμνης.

6. Έδωσε άδεια επαύξησης της αντλούμενης ποσότητας σε μία εκ των δύο εταιρειών εμφιάλωσης.

Την ίδια στιγμή που παίρνονται οι αποφάσεις αυτές για διεύρυνση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών να αντλούν στην ουσία ανεξέλεγκτα όσο νερό θέλουν από τον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου, οι κάτοικοι στο λεκανοπέδιο βιώνουν την έλλειψη νερού (Αμπελιά, Πεδινή κ.α.) ενώ οι γεωτρήσεις στην Κρύα της ΔΕΥΑΙ βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει όλο και πιο χαμηλά

Βέβαια, για τον κ. Μιχελάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ προέχουν τα συμφέροντα των ιδιωτών κερδοσκόπων. Με το αζημίωτο φυσικά. Για τον ορατό κίνδυνο λειψυδρίας στο λεκανοπέδιο δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την απειλούμενη λειψυδρία, οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία σε ένα λεκανοπέδιο στραγγισμένο από τα υδάτινα αποθέματα, η μετατροπή του λεκανοπεδίου σε ένα οικοσύστημα εχθρικό για τον άνθρωπο φαίνεται να μη τους πολυενδιαφέρουν.

Πάνω απ’ όλα γι’ αυτούς είναι τα κέρδη και οι μπίζνες.

Δυστυχώς στο ίδιο μοτίβο υποστήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων βρίσκονται τόσο η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων όσο και η Περιφερειακή Αρχή.

Σφυρίζουν αδιάφορα και στηρίζουν την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα από τους ιδιώτες.

Μάλιστα, η Περιφερειακή Αρχή παραχώρησε στις εταιρείες εμφιάλωσης δημόσιες εκτάσεις αντί πινακίου φακής, ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών χάρισε χρέη εκατομμυρίων ευρώ στους «δυστυχείς» βιομηχάνους εμφιάλωσης.

Το σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού φαίνεται ακόμα και από την διαχείριση της ΔΕΥΑΙ.

Η ΔΕΥΑΙ λειτουργώντας σαν επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου «εκμεταλλεύεται» ένα δημόσιο αγαθό σαν εμπόρευμα. Με <ενέχυρο> το δημόσιο αυτό αγαθό και την εκμετάλλευσή του , φορτώθηκε διαχρονικά η ΔΕΥΑΙ με δυσβάστακτα χρέη μέσω δανειακών χρεών στους τοκογλύφους τραπεζίτες. Πίσω από τα χρέη αυτά κρύβονται ρεμούλες για έργα υπερκοστολογημένα που δεν λειτούργησαν ποτέ (βλέπε τριτοβάθμιο βιολογικό), ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις ημετέρων, προσλήψεις ημετέρων με παχουλούς μισθούς, αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς και πάει λέγοντας…

Έτσι φτάσαμε να έχουμε το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα και τα εργατικά νοικοκυριά, οι άνεργοι να βρίσκονται σε αδυναμία να το πληρώσουν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτοί που οδηγησαν την ΔΕΥΑΙ στην κατασταση διαλυσης, θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΙ.

Την απαξιώνουν καθημερινά, την αφήνουν χωρίς προσωπικό, παραχωρούν τμηματικά δραστηριότητες σε ιδιώτες, συκοφαντούν τους εργαζόμενους έτσι ώστε η ιδιωτικοποίηση να φαίνεται μονόδρομος.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Η προάσπιση του νερού σαν δημόσιο αγαθό είναι υπόθεση όλων μας.

Χρειάζεται η οργάνωση ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, αυτοδιοικητικών σχημάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων κ.ά., ώστε:

  • Να αφαιρεθεί η εκμετάλλευση των υδάτινων αποθεμάτων από τους ιδιώτες και να περάσει στην ευθύνη του Δημοσίου.
  • Να εθνικοποιηθούν – κρατικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του νερού χωρίς καμία αποζημίωση. Αρκετά κερδοσκόπησαν χρόνια τώρα.
  • Η ΔΕΥΑΙ να σταματήσει να λειτουργεί σαν Ανώνυμη Εταιρεία εκμετάλλευσης του νερού και να οργανωθεί –στελεχωθεί σαν δημόσια υπηρεσία εξυπηρέτησης των εργαζομένων και των πολιτών. Να παρέχει δωρεάν νερό σε άνεργους χαμηλοαμοιβόμενους εργαζόμενους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Να διαγραφούν τα χρέη των ανέργων και των εργατικών νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν το δυσβάστακτο κόστος της υδρευσης.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ»

Δείτε Επίσης

Κορονοϊός: 7.486 νέα κρούσματα σήμερα, 88 θάνατοι, 664 διασωληνωμένοι,100 κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ...