Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / ΤΕΧΝΗ / Αρχίζει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «1% για την Τέχνη» στα δημόσια κτήρια

Αρχίζει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «1% για την Τέχνη» στα δημόσια κτήρια

Νέες απαντήσεις έλαβε ο Σταύρος Καλογιάννης, από το Υπουργείο Υποδομών αυτή τη φορά, για την εφαρμογή του προγράμματος «1% για την Τέχνη». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά τη χρηματοδότηση δημιουργίας και εγκατάστασης έργων τέχνης σε δημόσια κτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο τους. Ειδικότερα, όπως προβλέπει η νομοθεσία εδώ και μια εικοσιπενταετία, εκ του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής κάθε νέου δημόσιου κτηρίου ποσοστό 1% πρέπει να διατίθεται για την τέχνη.

Σκοπός του προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, είναι να θέσει τους καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες) σε διαδικασία σχεδιασμού και να εμπλουτίσει τα δημόσια κτήρια με έργα τέχνης. Στη διαδικασία εμπλέκονται καλλιτέχνες, πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλες ειδικότητες. Με αυτό τον τρόπο η τέχνη συνδέεται με τον σχεδιασμό των πόλεων και τον δημόσιο χώρο και οι καλλιτέχνες βοηθούνται να αναδείξουν το έργο τους, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ωφελούνται δημόσια κτήρια και πόλεις.

Έχει ήδη απαντήσει στον Σταύρο Καλογιάννη, για το θέμα, η Υπουργός Πολιτισμού, κα Μενδώνη, η οποία τον ενημέρωσε ότι το Υπουργείο προτίθεται να εκδώσει Απόφαση, με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος «1% για την Τέχνη» και την αισθητική ανανέωση αστικών περιοχών και δημοσίων χώρων.

Η νέα απάντηση (82904/2021) ήρθε από τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος επισυνάπτει σχετικά έγγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου και της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.». Ειδικότερα, η προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Κτηριακών Υποδομών, κα Ι. Χασιώτου, αναφέρει:

«H Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών (Δ21) έχει μεριμνήσει ώστε σε όσα αξιόλογα έργα με περιβάλλοντα χώρο πρόκειται να εκτελεστούν, είτε με συμβατικό τρόπο κατασκευής είτε με σύμβαση ΣΔΙΤ, να προβλέπεται η δημιουργία ή η αγορά και τοποθέτηση εικαστικών έργων στον περιβάλλοντα χώρο του κτηριακού συγκροτήματος σε εναρμόνιση και με το άρθρο 2 του Ν. 2557/1997 «Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», κ. Αθ. Γιάνναρης, γνωστοποιεί τα εξής:

«Η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., ως φορέας υλοποίησης των έργων κατασκευής και συντήρησης των δημόσιων κτηρίων, καθιστά σαφές ότι, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2557/1997 και εξειδικεύει τον τρόπο, τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος «1% για την Τέχνη», έχει καταστεί ιδιαιτέρως δύσκολη, λόγω των πολλαπλών μεταβολών της νομοθεσίας περί των δημόσιων συμβάσεων, που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία έκδοσής της, η εταιρεία καταβάλει συστηματικά προσπάθειες για την πραγματοποίηση εικαστικών παρεμβάσεων στα έργα που υλοποιεί. Για παράδειγμα -και σε ό,τι αφορά στα σχολικά κτήρια- δημιουργούνται διάφορες έγχρωμες διακοσμητικές κατασκευές και παραστάσεις συμβατές με το σχολικό περιβάλλον με χρήση συνήθων οικοδομικών υλικών. Οι διακοσμητικές αυτές κατασκευές καλύπτονται από τις συμβατικές τιμές εργασιών του προϋπολογισμού του έργου. Μάλιστα, στις υπό εκπόνηση τεχνικές και οικονομικές μελέτες των νέων σχολικών κτηρίων θα περιλαμβάνεται και ιδιαίτερη πρόβλεψη εικαστικής παρέμβασης, εναρμονισμένη, όπου είναι δυνατόν, με τη σχετική διάταξη».

Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:

«Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Υπουργείου Υποδομών, έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «1% για την Τέχνη» σε δημόσια κτήρια και σχολεία, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της σχετικής Απόφασης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ως επισπεύδον Υπουργείο, πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (2021 – 2027) και του Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε και θα είναι πολλές οι δυνατότητες εφαρμογής του «1% για την Τέχνη».

Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ν. Κατσικούδη, και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για τις θετικές εξελίξεις που προκύπτουν επί του θέματος από την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών.

Δείτε Επίσης

Διεξήχθη ο πρώτος σπουδαστικός διαγωνισμός στο πλαίσιο του Photometria International Photography Festival 2021

Με επιτυχία και θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε ο πρώτος σπουδαστικός διαγωνισμός Student Awards από το Photometria ...