Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ / Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου

Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου

Ανεφάρμοστη παραμένει η διάταξη του Ν.4662/2020 για τον νέο Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που αφορά την πρόβλεψη σύστασης Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους της χώρας.

Την παράλειψη αυτή που δεν επιτρέπει στους Δήμους να έχουν την ποθούμενη εμπλοκή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων της Πολιτικής Προστασίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Ιωαννίνων, με θέμα το «Σχεδιασμό και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Πλημμύρες – Κατολισθήσεις – Χιονοπτώσεις) ενόψει της χειμερινής περιόδου, έτους 2019 – 2020».

Τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται από το νόμο να έχουν αποκλειστική απασχόληση επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, όμως δεν έχει μέχρι σήμερα και από τον περασμένο Φεβρουάριο που ψηφίστηκε ο προαναφερθείς νόμος, εκδοθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις οργανικές θέσεις, τις ειδικότητες, τα περιγράμματα θέσεων, τη διαδικασία πρόσληψης και την εν γένει στελέχωση αυτών των Τμημάτων στους Δήμους.

Τη στιγμή μάλιστα που η πανδημία αποστερεί σήμερα μεγάλο μέρος των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων των Δήμων της χώρας, είναι αναγκαία η ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντακαλέτσης, σημειώνοντας πως δεν είναι πάντα αυτονόητη η επιτυχής ανταπόκριση των Δήμων σε όλες τις δυσκολίες και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν παρέλειψε να εκθειάσει την ετοιμότητα των Δήμων της περιοχής στη σύνταξη των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, στο πλαίσιο και σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Τέλος, ο κ. Ντακαλέτσης αναγνώρισε πως η πρόσφατη διευκρίνιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του πλαισίου των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την εκτέλεση έργων και τον καθαρισμό των χειμάρρων και υδατορεμάτων, είναι καθοριστική, καθώς μέχρι πρόσφατα η σύγχυση ή επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα Δασαρχεία, τις Περιφέρειες και τους Δήμους ενείχε κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.