Τρίτη , 24 Μαΐου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Αύξηση των δημοτικών τελών κατά 6,5% σε δύο χρόνια βλέπει η δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή»

Αύξηση των δημοτικών τελών κατά 6,5% σε δύο χρόνια βλέπει η δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή»

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής περί μείωσης των ανταποδοτικών τελών:

«Διθυραμβικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου από την δημοτική αρχή, αλλά και την αντιπολίτευση, για μείωση των ανταποδοτικών τελών ακολούθησαν  την  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ποια είναι η πραγματικότητα:

Οι δαπάνες για τα ανταποδοτικά τέλη την τρέχουσα τριετία είναι οι εξής:

Δαπάνες ανταποδοτικών 2019 €11.042.944 
Δαπάνες ανταποδοτικών 2020 €11.338.000 
Δαπάνες ανταποδοτικών 2021 €11.758.783 

 Ο αρχικός προϋπολογισμός για το 2021 υπερέβαινε τα €12 εκατομμύρια.

Από όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή, έχουν αυξηθεί τα χρήματα που δαπανούμε για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες κατά 6,50% και έχει μειωθεί δραστικά και το αποτέλεσμα των σχετικών υπηρεσιών.

Δυστυχώς αυτή είναι η ουσία των ανταποδοτικών και όχι το επικοινωνιακό μοίρασμα και άπλωμα του τραχανά στα τ.μ. κατοικιών και επιχειρήσεων σε κάθε Δ.Ε. ξεχωριστά. Τις δύο πρώτες χρονιές της νέας δημοτικής αρχής συντελείται μια επιπλέον σωρευτική μεταβίβαση εισοδήματος των κατοίκων του λεκανοπεδίου προς τον Δήμο συνολικού ποσού €1.010.895. (€295.056 από το 2020 και €715.839 το 2021 σε σχέση με τα μεγέθη του 2019)

Από το 2014 επιμένουμε για την αναγκαιότητα του

– Επανακαθορισμού των ανταποδοτικών τελών από μηδενική βάση με κατάργηση του ανορθολογικού διαχωρισμού ανά δημοτικές ενότητες. 10 χρόνια μετά τους καποδιστριακούς Δήμους, εμείς δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν.

 -Δίκαιη κατανομή των ανταποδοτικών τελών σε τελείως άλλη βάση από την σημερινή, με διαχωρισμό σε ζώνες για αστικές, ημιαστικές, αγροτικές περιοχές με υποκατηγορίες για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και λοιπές κατηγορίες. Σύνδεση των περιοχών-ζωνών με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών της ΑΑΔΕ. Σε αυτά εμείς θέλουμε και διεκδικούμε ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ.

-Επιτέλους κίνητρα στα νοικοκυριά για ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή.

-Χρόνια τώρα πληρώνουμε αυτά που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν στα απορρίμματα. Η δημοτική αρχή συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και πολλές φορές και σε χειρότερο (π.χ. LED).

Σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκαν οι απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να πάμε σε σημαντική και ουσιαστική μείωση των συνολικών δαπανών με σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων και του κοινόχρηστου οδοφωτισμού.»

Δείτε Επίσης

Στα Γιάννενα η Κινητή Μονάδα Μαστρογράφου

Με πρωτοβουλία του αθλητικού συλλόγου «Γιάννενα, Γυναικείο Ποδόσφαιρο» και με την συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών ...