Δευτέρα , 24 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Χαλάρωση των μέτρων, σταδιακό «άνοιγμα» και επίσπευση του εμβολιασμού των ατόμων 30 ετών και άνω ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός

Χαλάρωση των μέτρων, σταδιακό «άνοιγμα» και επίσπευση του εμβολιασμού των ατόμων 30 ετών και άνω ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός

Τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας της εστίασης και των σχολείων, καθώς και της άρσης απαγόρευσης διαπεριφερειακών μετακινήσεων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας στο χθεσινό διάγγελμα, που απηύθυνε στους πολίτες σχετικά με τον εορτασμό του φετινού Πάσχα. Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν:

Αριθμός πιστών και υποχρεωτικά τεστ στις εκκλησίες – Μέχρι 2 οικογένειες και από 9 έως 12 άτομα στο «πασχαλιάτικο τραπέζι»

Θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν: επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα ισχύει τήρηση των κανόνων υγιεινής και απόστασης 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.

Κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα εφαρμόζεται το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες, αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπονται τα εξής:

α) Η περιφορά του Επιταφίου θα λάβει χώρα μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

β) Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός των ναών.

γ) Αυστηρή τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Όσον αφορά το καθιερωμένο τραπέζι την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, προβλέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ώρες κυκλοφορίας

Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00.

Αρχομένης της 3ης Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα), ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00.

Επαναλειτουργία εστίασης

Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Επαναλειτουργία σχολείων

Διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια: υποχρεωτικός έλεγχος αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως (self-test) μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία.

Μετακινήσεις

Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών θα ισχύσουν από 15 Μαΐου 2021.

Ανοίγει νωρίτερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιακής ομάδων άνω των 30 ετών

Ήδη έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 50 έως 54 ετών το Σάββατο, αλλά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επιφύλασσε μία έκπληξη, καθώς προανήγγειλε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει και για τους 30 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 30 έως 39 ετών, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές κατηγορίες από 40 έως 44 και από 45 έως 49 ετών.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...