Σάββατο , 11 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και ημέρα πανυγειονομικής κινητοποίησης σήμερα Πέμπτη 22/4

Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και ημέρα πανυγειονομικής κινητοποίησης σήμερα Πέμπτη 22/4

Στα πλαίσια της σημερινής ημέρας πανελλαδικής κινητοποίησης των υγειονομικών στάσης εργασίας και της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ παρατίθενται τα καλέσματα στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, 22/4, στις 12:00 μ.μ. μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»

«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση συνεχίζει το έγκλημα. Έχει αφήσει «γυμνό» το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας. Οι τεράστιες και τραγικές ελλείψεις προσωπικού με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων παραμένουν. Η βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει ζωές, που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις  είναι οδηγός της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν πιστά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και στους τόπους δουλειάς. Αντί αυτού με σημαία την ατομική ευθύνη και self test ανοίγει διάφορους τομείς της οικονομίας με μεγάλο στοίχημα τον Τουρισμό.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης, καθώς αποτελούν φθηνότερο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα. 

Η μείωση του μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο και η αντικατάσταση μέρους του από έκτακτο προσωπικό αποτελούν πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που ανανεώνουν και συντηρούν στρατιές χιλιάδων συμβασιούχων, με συμβάσεις ομηρίας για μια διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας.

Η εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα που βιώνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της πόλης μας  είναι εις βάρος της δημόσιας και δωρεάν υγείας . Προσωπικό με κατακτημένη εργασιακή πείρα, απαραίτητο για την στελέχωση υποδομών και τμημάτων σε μια κρίσιμη για την υγεία του λαού περίοδο είναι στον αέρα, βιώνει το άγχος και την αγωνία για το αύριο, ζει  την εργασιακή και πολιτική ομηρία.  

Ενώ την ίδια ώρα είδαμε γιατρούς να απολύονται είτε γιατί  μπήκαν μπροστά και αγωνίστηκαν (γιατρός ακτινολόγος στον Άγιο Σάββα) είτε γιατί διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους(γιατρός γαστρεντερολόγος στο Χατζηκώστα).

Ένα χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι βγάλαμε συμπεράσματα, οργανώσαμε την πάλη μας, υπερασπιζόμαστε την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας. 

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους Δήμους μας, με την πολιτική που βάζει κάθε είδους εμπόδια στις προσλήψεις και φέρνει στρατιές συμβασιούχων των 500 ευρώ που μέχρι να μάθουν τη δουλειά και να μην κινδυνεύουν, απολύονται για να έρθουν οι επόμενοι.

Διεκδικούμε:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

• Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις 

Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων  στα Νοσοκομεία.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση  για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα για αξιοπρεπή ζωή.

Δηλώνουμε παρόντες στη συγκέντρωση στις 12:00 μ.μ. σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, στις 10:00 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.»

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση συνεχίζει το έγκλημα. Έχει αφήσει «γυμνό» το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας. Οι τεράστιες και τραγικές ελλείψεις προσωπικού με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων παραμένουν. Η βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει ζωές, που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις  είναι οδηγός της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν πιστά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και στους τόπους δουλειάς. Αντί αυτού με σημαία την ατομική ευθύνη και self test ανοίγει διάφορους τομείς της οικονομίας με μεγάλο στοίχημα τον Τουρισμό.

Είναι η πολιτική που πρωτοστατεί στην εδραίωση και γενίκευση των ευέλικτων κι ελαστικών μορφών εργασίας χτυπώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης, καθώς αποτελούν φθηνότερο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.

Η μείωση του μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο και η αντικατάσταση μέρους του από έκτακτο προσωπικό αποτελούν πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που ανανεώνουν και συντηρούν στρατιές χιλιάδων συμβασιούχων, με συμβάσεις ομηρίας για μια διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας.

Η εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα που βιώνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της πόλης μας  είναι εις βάρος της δημόσιας και δωρεάν υγείας . Προσωπικό με κατακτημένη εργασιακή πείρα, απαραίτητο για την στελέχωση υποδομών και τμημάτων σε μια κρίσιμη για την υγεία του λαού περίοδο είναι στον αέρα, βιώνει το άγχος και την αγωνία για το αύριο, ζει  την εργασιακή και πολιτική ομηρία. 

Ενώ την ίδια ώρα είδαμε γιατρούς να απολύονται είτε γιατί  μπήκαν μπροστά και αγωνίστηκαν (γιατρός ακτινολόγος στον Άγιο Σάββα) είτε γιατί διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους(γιατρός γαστρεντερολόγος στο Χατζηκώστα).

Ένα χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι βγάλαμε συμπεράσματα, οργανώσαμε την πάλη μας, υπερασπιζόμαστε την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων  στα Νοσοκομεία και όλων των συμβασιούχων σε κάθε κλάδο, στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα για αξιοπρεπή ζωή.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των υγειονομικών και των επιτροπών αγώνα των συμβασιούχων των Νοσοκομείων της πόλης μας σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, μέρα Πανελλαδικής Πανυγειονομικής Απεργίας, στις 12:00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.

Όλοι στην απεργία, στις 6 Μάη, στις 10:00 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.»

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΡΟΥΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

«Την Τρίτη 20/4/2021 αντιπροσωπεία από τις Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων των δυο νοσοκομείων, Πανεπιστημιακού και Χατζηκώστα, συναντήθηκε με συμβασιούχους εργαζόμενους  του ιδρύματος της δομής  ΚΚΠΠΗ στο παράρτημα ΑμΕΑ «ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει της συγκέντρωσης των συμβασιούχων στις δομές υγείας πρόνοιας που θα πραγματοποιηθεί της Πέμπτης 22 Απρίλη, στις  12:00, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, στα πλαίσια της πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, από τις 8:00 έως τις 15:00.

Στην συγκεκριμένη δομή δουλεύουν περίπου 100 εργαζόμενοι εκ των οποίων το 60% είναι συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί, τραπεζοκόμοι που δουλεύουν ως επικουρικοί και με κοινωφελή προγράμματα εργασίας. Επισημάνθηκε ότι οι ανάγκες του ιδρύματος σε μόνιμο προσωπικό είναι και παραμένουν αυξημένες ανεξαρτήτως της πανδημίας  καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και  απαιτούν ιδιαίτερη νοσηλευτική  φροντίδα και περίθαλψη.

Αναφέρθηκαν συνάδελφοι συμβασιούχοι με χρόνια δουλειάς  που εξαιτίας της  μοριοδότησης σε προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό δεν ήταν στους επιτυχόντες και τώρα βρίσκονται στον αέρα. Σημειώθηκε επίσης ότι το καθεστώς των συμβάσεων είναι εις βάρος υγειονομικών και ασθενών καθώς αποκτιέται εργασιακή και επιστημονική πείρα σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα όπως είναι αυτός της υγείας. Πείρα που λόγο των συμβάσεων χάνεται και μένει αναξιοποίητη.

Κοινή και καθολική ήταν η συμφωνία για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτως ειδικότητας και χρονικής διάρκειας της σύμβασης. Υπήρχε ομοθυμία και ομοφωνία ώστε οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου, για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις μορφές απασχόλησης , προσλήψεις στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας και πρόνοιας.

Επιπλέον, συζητήθηκε και η νομική πλευρά του ζητήματος της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μέσω δικαστικού αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι της δομής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων των νοσοκομείων Πανεπιστημιακού και  Χατζηκώστα, προκειμένου:

  • Να στηρίξουν τις διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα παρθούν το επόμενο διάστημα  για την σταθερή δουλειά.
  • Να συμμετέχουν στην συγκέντρωση των συμβασιούχων στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 12:00.»

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ – ΚΑΘΕ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΥ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ»

«Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του CoViD-19, η κατάσταση βαίνει ακόμα από το κακό στο χειρότερο. Παρά τα συνεχή παπαγαλίσματα των πληρωμένων ΜΜΕ, όλοι πια έχουμε καταλάβει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα τραγικά ρεκόρ διασωληνωμένων και νεκρών, που κοντεύουμε πια να συνηθίσουμε στα καθημερινά δελτία ειδήσεων, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, το υγειονομικό προσωπικό ανά την Ελλάδα, κραυγάζει για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσλήψεις, δημιουργία ΜΕΘ και αγορά όλων των απαραίτητων αναλώσιμων για την ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες μιας πανδημίας. Αντί για αυτό, το κράτος κάνει την πολιτική επιλογή να δίνει κολοσσιαία ποσά στα ΜΜΕ και την αστυνομία, για να επιβάλλει με τη βία τις πολιτικές του και να αποσιωπά τα σκάνδαλά του. Έτσι, τόσους μήνες μετά, όχι μόνο το προσωπικό και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για δείγμα, αλλά έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο άνθρωποι συστηματικά να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ (!) με τους υγειονομικούς να εξηγούν σε όλους τους τόνους πως αυτή η πρακτική ουσιαστικά μεταφράζεται σε θανάτους, σε ζωές συνανθρώπων μας που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν σωθεί. Μάλιστα, την ίδια στιγμή και χωρίς καμία ντροπή, το κράτος επιλέγει να προβαίνει μέχρι και σε εκδικητικές απολύσεις των υγειονομικών αυτών που μιλούν δημόσια για την κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας, όπως στην περίπτωση του γιατρού Κ. Καταραχιά.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαρχής μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα, όπου το οικονομικό κέρδος είναι υπεράνω όλων και δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει ακόμη και μια φονική πανδημία για να το πραγματοποιήσει. Με φρικτά νομοσχέδια να περνούν το ένα μετά το άλλο εν μέσω πανδημίας και lockdown (ν/σ Χατζηδάκη, Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, κατάργηση του 8ώρου κ.λπ.) και αναρίθμητα οικονομικά σκάνδαλα να ξεπετάγονται συνεχώς, είναι εμφανές πως όσο και να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, για την ίδια τη ΝΔ η πανδημία δεν μεταφράζεται σε νεκρούς ανθρώπους, αλλά σε χρυσή ευκαιρία για ζεστό χρήμα. Κι αφού όλα λοιπόν, χορεύουν στο ρυθμό της οικονομίας και της αγοράς, παρά τον αριθμό των διασωληνωμένων που κάθε μέρα σπάει κι ένα νέο ρεκόρ, οι υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίζονται να μιλούν ακατάπαυστα για άνοιγμα του τουρισμού και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο για μια τέτοια κίνηση. Την ίδια στιγμή, σε όλη την κοινωνία, ακόμα και οι μη νοσούντες από CoViD-19, έχουν βρεθεί σε έσχατο σημείο τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά, με την επιβολή μέτρων που σε καμία περίπτωση δεν έχουν υγειονομικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο μας εξαντλούν μέρα με την ημέρα (sms, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, συνεχές άνοιξε – κλείσε καταστημάτων και σχολείων).

Για εμάς ήταν και είναι απολύτως εμφανές: το κράτος ούτε κατά διάνοια δεν είχε σκοπό να διαχειριστεί την πανδημία, απλά την εκμεταλλεύεται στυγνά. Κι έτσι, για χάρη μιας θανατηφόρας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής χάνουμε όλοι τις ζωές μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Για εμάς όμως, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων ήταν και θα είναι πάντα πάνω από τα κέρδη τους.

Έτσι, για όλους τους παραπάνω λόγους, στηρίζουμε και καλούμε στη διαμαρτυρία των υγειονομικών την Πέμπτη 22/4, στις 12μ.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου.

(Ανοιχτή Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 6:00 μ.μ. στο ΕΚΧ Αλιμούρα)»   

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...