Παρασκευή , 5 Ιουλίου 2024
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / Διαπολιτισμική διδυμοποίηση των Δήμων Ιωαννιτών και Λεμεσού

Διαπολιτισμική διδυμοποίηση των Δήμων Ιωαννιτών και Λεμεσού

Τηλεδιάσκεψη για την ολοκλήρωση του κοινού έργου με τον τίτλο «Διαπολιτισμική αδελφοποίηση: πολιτιστική πολυμορφία για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς – Intercultural twinning: cultural diversity for inclusive growth» πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των Δήμων Ιωαννιτών και Λεμεσού Κύπρου.

Στο πλαίσιο του έργου που ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση του δικτύου «Διαπολιτισμικών Πόλεων» του Συμβουλίου της Ευρώπης οι δύο δήμοι, αδελφοποιημένοι από το 1984, και οι δύο ενεργά μέλη του εν λόγω δικτύου, έχουν προβεί σε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με φορείς και οργανισμούς αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της πολιτισμικής διαφορετικότητας στην πορεία ανάκαμψης στην «μετα-πανδημία» εποχή.

Στο έργο έλαβαν μέρος Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συντεχνίες, ΜΚΟ (που ασχολούνται με τα θέματα ανάπτυξης, μετανάστευσης και νεολαίας), πανεπιστήμια, διαπολιτισμικά συμβούλια, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας κοινωνικού διαλόγου, όπου η διαφορετικότητα αναδεικνύεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα των σύγχρονων πόλεων.

Η ιστορία των Ιωαννίνων και της Λεμεσού συναντήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1912, όταν ο τότε εν ενεργεία δήμαρχος της Κυπριακής πόλης Χριστόδουλος Σώζος, έπεφτε μαχόμενος ηρωικά στη μάχη του Μπιζανίου, για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το 1984 οι δύο πόλεις υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Πέρυσι ο Δήμαρχος Ιωαννιτών επισκέφθηκε την Κύπρο και έβαλε τις βάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας. Το αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω της τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Λεμεσού κ.κ. Μωυσής Ελισάφ και Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενοι από διευρυμένες αντιπροσωπίες των δύο Δήμων.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη αναγνώστηκε το κείμενο της κοινής διακήρυξης, «Πολιτισμική Διαφορετικότητα ως πλεονέκτημα για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», με την οποία οι δύο δήμοι προχώρησαν σε μια συμβολική πράξη, την έμπρακτη και ζωντανή «διαπολιτισμική» αδελφοποίηση.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε λόγο για τη συνέχιση της συνεργασίας δύο πολυπολιτισμικών πόλεων, οι οποίες κάνουν το επόμενο βήμα μέσω αυτής της κοινής διακήρυξης που δημιουργεί στέρεες βάσεις για την ανταλλαγή πρακτικών και καλών εμπειριών και την ανάπτυξη νέων δράσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της πρόνοιας κ.τ.λ.

Οι στόχοι της κοινής διακήρυξης

Ο Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Ιωαννιτών, επιπλέον της συμφωνίας αδελφοποίησής τους προχωρούν από κοινού σε μια Διαπολιτισμική Διδυμοποίηση, μια ενέργεια υψηλής συμβολικής αξίας, με στόχο: 

1)        Να εμβαθύνουν την συνεργασία στον τομέα της διαπολιτισμικής ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με το πλαίσιο του προγράμματος Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2)        Να στηρίξουν την ανάπτυξη των τοπικών πλατφορμών συνεργασίας που θα βοηθήσει στην άρση των εμποδίων αναφορικά με την αναγνώριση προσόντων και την στήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών των ομάδων και κοινοτήτων διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου.

3)      Να διευκολύνουν τις συζητήσεις ανάμεσα σε πολλά ενδιαφερόμενα μέρη ενόψει της ετοιμασίας σχεδίων δράσης και μέτρων για να επαυξηθεί η διαφορετικότητα στους εργασιακούς χώρους και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε μετανάστες, ώστε να ενσωματωθούν στις οικονομικές δραστηριότητες.

4)       Να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των συνιστωσών της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ομάδων των μεταναστών, των γυναικών, των νέων, των εθνικών μειονοτήτων, των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

5)        Να αναπτύξουν περαιτέρω πρότυπα διαχείρισης ποιότητας συμβατά με τις αρχές κατά των διακρίσεων, ίσης μεταχείρισης και δίκαιης αμοιβής.     

Δείτε Επίσης

Νέα Διοικητικά Συμβούλια σε Θέατρο, Ραδιόφωνο και ΔΗΑΝΕΤΑΙ

Στον ορισμό των αιρετών αλλά και των πολιτών που θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια της ...