Πέμπτη , 20 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Διεθνές συνέδριο για την εποχή του Αλή Πασά και την Ελληνική Επανάσταση από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τον Δήμο Ιωαννιτών

Διεθνές συνέδριο για την εποχή του Αλή Πασά και την Ελληνική Επανάσταση από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τον Δήμο Ιωαννιτών

Η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιωαννιών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο, αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, οι εργασίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν διά ζώσης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου, ενώ θα μεταδίδονται και διαδικτυακά.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν οι:

•          ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

•          ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

•          ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

•          ΑΝΝΑ ΜΑΝΔΥΛΑΡΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

•          ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

•          ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

•          ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΑΚ

•          ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

•          ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

«Ήδη οριστικοποιείται το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου, στο οποίο θα ανακοινωθούν σημαντικές πρωτότυπες ανακοινώσεις από διακεκριμένους ερευνητές της περιόδου -Έλληνες και ξένους- και θα συμμετάσχει και ο τέως Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Α. Παπασταύρου, ο οποίος έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο για τον Αλή Πασά και την εποχή του.

Την Κυριακή 20/6/2021 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, όπου ο Διευθυντής του Μουσείου, κ. Φώτης Ραπακούσης, θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του Μουσείου και των ευρημάτων του», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Άννα Μανδυλαρά, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο τόσο για την πόλη, όσο και για τον ελλαδικό χώρο.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», σημείωσε και τόνισε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.

Δείτε Επίσης

Τηλε-εκδηλώσεων συνέχεια από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών το ερχόμενο Σάββατο (13/3), στις 9:30 μ.μ., με ΝoisyΠ

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των εκδηλώσεων λόγου και τέχνης (μουσική, ...