Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σε εξέλιξη έργα στη Λεωφόρο Γράμμου και τη Νέα Ζωή

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σε εξέλιξη έργα στη Λεωφόρο Γράμμου και τη Νέα Ζωή

Έργα που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Ζωή και την Λεωφόρο Γράμμου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Ορέστης Μπρίκος και στελέχη της υπηρεσίας.

Στη Νέα Ζωή είναι σε εξέλιξη διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων.

Η εργολαβία που αναπτύσσεται με προυπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ αφορά παρεμβάσεις για την ανακατασκευή και βελτίωση του οδικού δικτύου με κύριο αντικείμενο την διάνοιξη, την διαμόρφωση και την κατασκευή οδών στις περιοχές της Νέας Ζωής, του Κάτω Νεοχωρόπουλου, των Σεισμοπλήκτων και των Καρδαμιτσίων.

Σκοπός είναι η αναβάθμιση της αστικής οδοποιίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις στην περιοχή του οικισμού της Νέας Ζωής σε τμήματα των οδών Θερμοπυλών, Νικ. Τζάρα, Κίτσου Χαρισιάδη, Βεργίνας, Μητροπολιτη Σεβαστιανού, Ιερολοχιτών και Κουρέντων.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο διαμόρφωσης της εισόδου της πόλης των Ιωαννίνων, που αφορά στην ανακατασκευή της Λεωφόρου Γράμμου με προϋπολογισμό 450 χιλιάδων ευρώ.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Διαμόρφωση εισόδου πόλης Ιωαννίνων από Λεωφόρο Γράμμου

Η εργολαβία αφορά σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του οδικού δικτύου και την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών της οδού συμβάλλοντας σημαντικά στην ποιότητα, στην χρηστικότητα και στην ασφάλεια των υφιστάμενων υποδομών.

Ήδη γίνονται εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων και θα ακολουθήσουν εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη «Συνάντηση», έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

«Η Λεωφόρος Γράμμου είναι μία από τις εισόδους της πόλης και ο δρόμος που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη. Οι εργασίες είναι απαραίτητες λόγω των προβλημάτων τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στο οδόστρωμα. Είναι ένα έργο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη

Παράλληλα είδαμε τις εργασίες που εκτελούνται στη Νέα Ζωή. Είναι μία περιοχή που χρειάζεται περισσότερες παρεμβάσεις. Υλοποιούμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις συνέπειες από το κύμα ανατιμήσεων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, θέματα που απασχόλησαν και την συνάντηση που οργάνωσε η ΚΕΔΕ.

«Δεν φύγαμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι από αυτή την συνάντηση παρότι χορηγείται μία επιπλέον δόση ΚΑΠ. Τα κόστη που έχει εκτιμήσει η ΚΕΔΕ και αυτά του Υπουργείου έχουν τεράστια απόκλιση, άρα χρειάζεται να επανεξεταστεί το  θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν το ενεργειακό κόστος που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα των δήμων, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά στους παιδικούς σταθμούς. Δυστυχώς η τακτική να δίνονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς χρήματα και προσωπικό συνεχίζεται», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Ειδική αναφορά έγινε και στα προβλήματα που ανακύπτουν στην ομαλή εξέλιξη των έργων λόγω των αναπροσαρμογών στις τιμές, κάτι που απαιτεί αποφάσεις από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

«Μέσω της αναθεώρησης που είναι μία θεσμική διαδικασία, για τα έργα που εξελίχθηκαν το 2021, μπορεί να αυξηθεί το κόστος κατά 15%. Αυτό θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του 2022. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς μέχρι στιγμής είναι τι θα συμβεί με τα νέα έργα, αυτά που δημοπρατήθηκαν και δημοπρατούνται καθώς οι αυξήσεις είναι καθημερινές και οι αναπροσαρμογές στις τιμές συνεχείς», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...