Τρίτη , 6 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο αποφάσισε για την Τρίτη 13 Απριλίου ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο αποφάσισε για την Τρίτη 13 Απριλίου ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων

Καμία ιδιωτικοποίηση και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων σε σχετική ανακοίνωσή του, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Η κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών ούτε άγνωστη είναι ούτε προέκυψε σε μία μέρα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας σε σύνολο 286 θέσεων σε αποκομιδή, οδοκαθαρισμό και καθαρισμό εσωτερικών χώρων κτηρίων, τα κενά είναι 108 θέσεις, δηλαδή η υπηρεσία δουλεύει με λιγότερο από τα 2/3 του απαιτούμενου προσωπικού.  Τα δε μεγαλύτερα κενά καταγράφονται στους συνοδούς απορριμματοφόρων, όπου υπάρχουν 37 κενά σε συνολικά 83 θέσεις, και στις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, με 2 μόλις συναδέλφους και 15 κενές θέσεις.

Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να τις στελεχώσει. Συγκεκριμένα  στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020 η Δημοτική Αρχή δεν ζήτησε ούτε μία θέση εργάτη καθαριότητας ή εσωτερικών χώρων (6ΤΕ6ΩΕΩ-1ΕΜ), όπως επίσης και στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2021 (ΨΤ4ΟΩΕΩ-Β1Σ).

Συμπληρώνοντας δηλαδή τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η Δημοτική Αρχή ούτε αγωνίστηκε ούτε καν ζήτησε για «τα μάτια του κόσμου» να κάνει προσλήψεις. Αρκούσε μια απόφαση οικονομικής επιτροπής για να μονιμοποιηθούν οι 22 συμβασιούχοι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, την οποία αρνούνται πεισματικά να πάρουν, αφήνοντας τους συνάδελφους μας πλέον στην ανεργία.

Αντίθετα, από τον πρώτο μήνα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ιδιωτικοποιήσει τις 4 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών. Η ανεπιτυχής προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο -και ενώ οι Γιαννιώτες πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη- η πόλη να μην καθαρίζεται επαρκώς και μέσα σε ένα χρόνο να έχουν γίνει 8 εργατικά ατυχήματα εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Χωρίς να εγκαταλείψει ούτε στιγμή τα διακηρυγμένα σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με τιμή που δεν προέκυψε από κάποια μελέτη, αλλά από την 6/25-4-2020 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου για 54€/τόνο, ανέθεσε σε ιδιώτη την αποκομιδή των 2 ΔΕ Ενοτήτων και κάποιων επιπλέον σημείων της πόλης των Ιωαννίνων για 2 μήνες. Η σύμβαση πήρε παράταση για ακόμα δύο μήνες (μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2021). Πριν καν λήξει η παράταση με …«διαδικασίες Covid-19» έγινε νέα σύμβαση, με απ’ ευθείας διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για 2 μήνες (μέχρι 8 Απριλίου 2021), ενώ η παραπάνω οριακά νόμιμη από κάθε άποψη σύμβαση έχει πάρει και παράταση μέχρι τις 8 Ιουνίου 2021.

Στο ίδιο διάστημα προχώρησε σε προσλήψεις δεκάδων συμβασιούχων με δίμηνες, τετράμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίοι εργάζονταν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς να τους παρέχεται γάλα. Σε μερικούς μάλιστα δεν πληρώθηκε η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία και έκαναν αγωγή εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών για να καταφέρουν να πληρωθούν. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί.

Η ίδια κατάσταση όμως επικρατεί και στους μόνιμους εργαζόμενους. Από την 1 Σεπτέμβρη 2019, οπότε και σταμάτησε η παροχή του ενός λίτρου γάλακτος, ξαναξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, δηλαδή 19 μήνες μετά. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, που θεσμοθετήθηκαν από τον Ιούνιο του 2019, οι εργαζόμενοι δεν τα έχουν πάρει ακόμα, ενώ και η αποτίμηση σε χρήμα τόσο για το 2019, όσο και για το 2020, δεν προχωράει παρά τις δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας του Συλλόγου.

Σαν «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται λοιπόν η μελέτη της Δ/νσης Καθαριότητας, η οποία στη θέση Β7 αναφέρει ότι ο Δήμος «προτίθεται να αναθέσει την εκτέλεση υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη για διάστημα τριών (3) ετών», όπως και το θέμα 6 της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Τρίτης 13-4-2021 με τίτλο: «Έγκριση διενέργειας και τεχνικών προδιαγραφών για την διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με θέμα την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών».

Αποδεικνύεται ότι καμία έγνοια δεν υπάρχει για καθαρή πόλη, όπως προεκλογικά και μετεκλογικά λέει η Δημοτική Αρχή. Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και συνολικά των υπηρεσιών της καθαριότητας, είναι στρατηγικός στόχος του τοπικού κεφαλαίου και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων χρησιμοποιεί όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο για να διευκολύνει αυτό τον στόχο, αφού άλλωστε ο γιαννιώτικος λαός πληρώνει αφειδώς τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη .

Το ΔΣ του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 από τις 12:00 μέχρι τις 2:00 μ.μ. και συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 12:30 στο Δημαρχείο.

Απαιτούμε :

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ
  • Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ»

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...