Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Σταύρος Καλογιάννης: Ανύπαρκτη η περιβαλλοντική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Σταύρος Καλογιάννης: Ανύπαρκτη η περιβαλλοντική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

kalogiannhs

 

Έντονη κριτική  στην απερχόμενη κυβέρνηση όσον αφορά την περιβαλλοντική της πολιτική ,ασκεί, με δήλωσή του, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων.
Η ανακοίνωση 

Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ και μία (!) μόλις ημέρα πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, η απελθούσα «πράσινη» πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΠΑΠΕΝ) αποφάσισε να ασχοληθεί με το Περιβάλλον και ειδικότερα με τις Προστατευμένες Περιοχές της χώρας και τους Φορείς Διαχείρισής τους. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, σε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα και του διευθυντή του αναπληρωτή Υπουργού (ο οποίος θα αποχωρούσε την επόμενη μέρα!) με εκπροσώπους εργαζομένων, «διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνόλου του Δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής προστασίας» και το Υπουργείο «δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την εργασία όσων υπηρετούν στους Φορείς Διαχείρισης»!

Υπενθυμίζω ότι:

  • Επί τρεις και πλέον μήνες οι τετρακόσιοι (400) εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης, όπως και οι ανάδοχοι των έργων ΕΣΠΑ των Φορέων, είναι απλήρωτοι.
  • Ο Εθνικός διάλογος για το Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, πάνω στον οποίο δεσμεύεται, την ημέρα που αποχωρεί, η «πράσινη» πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ομόφωνα συμπεράσματα από την προηγούμενη Κυβέρνηση!
  • Επί επτά (7) μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έλυσε, ούτε καν δρομολόγησε, οποιοδήποτε θέμα των Φορέων Διαχείρισης, τα οποία επανειλημμένα και με αγωνία έθεταν οι εργαζόμενοι στους Φορείς.

Υπενθυμίζω επίσης πως οι βάσεις γα την ομαλή λειτουργία των Προστατευόμενων Περιοχών και των Φορέων τους, έγιναν την πενταετία 2004-2009:

  • Τότε, θωρακίσαμε με το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο όλους τους Φορείς Διαχείρισης.
  • Εξασφαλίσαμε την ομαλή χρηματοδότησή τους μέχρι το τέλος του 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (+2 έτη).
  • Στελεχώσαμε τους Φορείς με διαφανείς διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Θεσμοθετήσαμε όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ηπείρου, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων με Προεδρικό Διάταγμα, που αποτελεί πρότυπο σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, Αμβρακικού κόλπου.
  • Εκπονήσαμε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές του Γράμμου και του Δούσκου στο Πωγώνι, που δυστυχώς όλες οι μετέπειτα πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ δεν τόλμησαν να ακουμπήσουν καν και έτσι, η ΕΠΜ παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου…

Αποδείχθηκε συνεπώς η πολιτική ανικανότητα της ηγεσίας του Υπ. Περιβάλλοντος, που αυτοπροσδιορίζεται ως «πράσινη». Μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάργησης του εθνικού σχεδιασμού για τα αστικά απόβλητα, που απειλεί να τινάξει τα έργα περιβάλλοντος του νέου ΕΣΠΑ στον αέρα, εγκατέλειψε τις προστατευόμενες περιοχές, δεν ασχολήθηκε με τα σοβαρά προβλήματα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αγνόησε τα θέματα διαχείρισης των υδάτων. Και τώρα που αποχωρούν αυτοδιαλυόμενοι, συγκαλούν συσκέψεις και «δεσμεύονται» για το μέλλον! Και αυτό θεωρούν ότι είναι αριστερή πολιτική και μάλιστα «ριζοσπαστική», ενώ πρόκειται για ό,τι πιο συντηρητικό και βαθιά παλαιοκομματικό.

Απορίας άξιο είναι μάλιστα πως δεν ακούστηκε για το θέμα των Προστατευόμενων Περιοχών ούτε μία φωνή διαμαρτυρίας από τις οικολογικές οργανώσεις, ιδίως τις πιο μεγάλες, ακόμα και τις επαγγελματικές, όπως η WWF, οι οποίες σε παλιότερες εποχές, σχεδόν καθημερινά έχυναν κροκοδείλια δάκρυα, διότι θεωρούσαν ότι απειλείτο, δήθεν, το περιβάλλον.

Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης και από την επόμενη χρονιά, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του ολοκληρωμένου Εθνικού διαλόγου. Ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία που έχει πλέον αποκτήσει το προσωπικό των Φορέων, το οποίο επιτελεί σημαντικό έργο, όπως έχω επισημάνει στις πολλές συναντήσεις που είχα μαζί τους, όλα αυτά τα χρόνια.

Με σοβαρή προσέγγιση, μακριά από μικροπολιτική και λαϊκισμούς θα στηρίξουμε, όπως πάντα, εμπράκτως τις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.

 

Δείτε Επίσης

Την παρέμβαση Μέτσολα για την άδικη κράτηση Μπελέρη, ζήτησε ο Μ. Κεφαλογιάννης

Για τη συνάντηση που είχε στις φυλακές των Τιράνων με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments