Παρασκευή , 17 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Eπανάληψη των συνομιλιών για Κυπριακό ζητούν Έρογλου – Άιντε

Eπανάληψη των συνομιλιών για Κυπριακό ζητούν Έρογλου – Άιντε

Αυξημένη αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να επαναληφθούν μέσα στην άνοιξη

dervis eroglou

Αυξημένη αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να επαναληφθούν μέσα στην άνοιξη εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου μετά τη συνάντηση των δύο αντρών δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο ίδιος, πρόσθεσε, περιμένει τον συνομιλητή του στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ντ. Έρογλου δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό εντός των πρώτων εβδομάδων του Απριλίου να μπορεί να ανακοινωθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με κάποιες ανακοινώσεις. Έτσι καταλάβαμε από τις συζητήσεις. Το κύριο είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Αφού ξεκινήσουν, συνέχισε, είναι γνωστά τα έξι κεφάλαια, στα οποία υπάρχουν προσεγγίσεις του ιδίου με τους Χριστόφια και Αναστασιάδη, αλλά και συμφωνίες από τα παλιά. Το μήνυμα, πρόσθεσε, που έστειλε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν ή μετά τις «προεδρικές εκλογές» (θα γίνουν στις 19 Απριλίου) με τον ίδιο να εκδηλώνει την πρόθεση να αρχίσουν άμεσα.

Ο Ντ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε εάν το δεχθεί και η άλλη πλευρά, η πρώτη συνάντηση να γίνει στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και μετά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία.

Ο κ. Άιντε εξέφρασε «αυξημένη αισιοδοξία» ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό μπορεί να επαναληφθούν μέσα στην Άνοιξη. Ανέφερε ότι είχε σήμερα καλές συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και τους συμβούλους του.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments