Παρασκευή , 21 Ιανουαρίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Εκδήλωση της Πνευματικής κίνησης “Αρχαία Δωδώνη” Δωρεά αίματος και οργάνων – Πρόληψη – προστασία από τον COVID-19

Εκδήλωση της Πνευματικής κίνησης “Αρχαία Δωδώνη” Δωρεά αίματος και οργάνων – Πρόληψη – προστασία από τον COVID-19

Το  <<Πρυτανείο>>, ένας χώρος φιλοξενίαςμε λιτή πολυτέλεια, στο Μαντείο –Δωδώνης,στέγασε, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020,  εκδήλωση με  θέματα ιδιαίτερης σημασίας, επίκαιρα και διαχρονικά,που οργάνωσε η Πνευματική Κίνηση <<Αρχαία Δωδώνη>>, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το θέμα της δωρεάς οργάνων και αίματος ανέδειξαν με επιστημονική ενάργεια οι ιατροί κ.κ., Μιχάλης Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Π.Ι./ Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ και Ελευθερία Ζερβού Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Αιμοδοσίας ΠΓΝΙ.

Την ανάγκη  δωρεάς οργάνων ,σε μεταμοσχευόμενους συνανθρώπους, στην  θέση των οποίων μπορεί να βρεθεί καθένας μας ανά πάσα στιγμή, εξέθεσε με γλαφυρότηταο κ.Μιχάλης Μήτσης, επισημαίνοντας όλες τις συνοδούς διαστάσεις, ηθικές, συναισθηματικές, νομικές, θρησκευτικές. Το ακροατήριο,  με εξαιρετικό ενδιαφέρον, συζήτησε με τον ομιλητή τις εγειρόμενες επιφυλάξεις καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες που περιβάλλουν την απόφαση δωρεάς οργάνων και τις αιτίες υστέρησης της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.

 Η δωρεά αίματος,ένα επίσης  μείζων θέμα, που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε καθημερινά ,μέσα από τις ανάγκες συγγενών και φίλων, ετέθη καταλυτικά από την κ. Ελευθερία Ζερβού. Την ιστορική αναδρομή των μεταγγίσεων αίματος, ακολούθησε η επισήμανση των ιδιοτήτων του πολύτιμου αυτού ιστού και η κατάθεση της αγωνιώδους προσπάθειας για τηναπρόσκοπτηεξασφάλιση και διάθεση  του,καθημερινά, είτε σε επείγοντα περιστατικά ,είτε σε χρόνιες παθήσεις.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης , στην αυλή του Πρυτανείου στάθμευε εξοπλισμένο όχημα του ΕΚΑΒ με  ειδικευμένο προσωπικό ,που στο εσωτερικό του ξενοδοχείου είχε οργανώσει και επιμεληθεί χώρο αιμοδοσίας για τους εθελοντές αιμοδότες.

Επιτομή της εκδήλωσης αποτέλεσε η ενημέρωση για τον γνωστό-άγνωστο εισβολέα,κορονοϊό ,  SARS-CoV-2,από τονιατρόΔημόσιας Υγείας, Υποδιοικητή 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννη Νικόπουλο.

Με όση σαφήνεια επιδέχεται ο προσδιορισμός αυτής της εξελισσόμενης λοίμωξης ,με τις  επιστημονικές γνώσεις που έχουν αποδελτιωθεί μέχρι σήμερα διεθνώς, με τις οδηγίες και την εμπειρία που έχει αποκομισθεί από την έως τώρα επιτυχή αντιμετώπιση στη χώρα μας από το σύστημα Δημόσιας Υγείας, ο κ. Νικόπουλος με ηρεμία και υπομονή ενημέρωσε το ακροατήριο και συζήτησε τις απορίες του.

Την συνάντηση συντόνισε,ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Π.Ι. και Αντιπρόεδρος της πνευματικής κίνησης <<Αρχαία Δωδώνη>> ,ιατρός, κ. Άγγελος Ευαγγέλου, με την ενάργεια και την ευχαρίστηση που προσφέρει στον καθηγητή-δάσκαλο, η παρουσία εξεχόντων επιστημόνων,πρώην φοιτητών του .

Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ήταν ανεξάντλητο ,οι ερωτήσεις συνεχείς, η συζήτηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η ευαισθητοποίηση για τις δωρεές <<ζωής>> προς τους συνανθρώπους άμεση ,όπως κατέληξε και η επ. Πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης <<Αρχαία Δωδώνη>>. Η κ. ΄Αννα Γιώτη ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ιατρούς για την προσφορά τους και τους συντοπίτες της  που, με την ενεργό παρουσία τους, ελπίζει  να αποτελέσουν πρεσβευτές της εθελοντικής προσφοράς οργάνων και αίματος και της σημασίας της ως έκφρασης αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Δείτε Επίσης

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Δηλώσεις του Μητροπολίτη για τα φωτοβολταϊκά της σε Βελλά και Ζαγόρι

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων εξασφάλισε από τη ΡΑΕ τρεις βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 40,4 MW ...