Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / πολιτισμος / Ελληνική Επανάσταση 1821_Επετειακή εκπομπή, Κυριακή 28 Μαρτίου_13.00, “Μουσική Κερασιά”

Ελληνική Επανάσταση 1821_Επετειακή εκπομπή, Κυριακή 28 Μαρτίου_13.00, “Μουσική Κερασιά”

Έργο του Θεόφιλου (ζωγράφος)

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗEVITA THEOCHARI

Στην αυριανή “Μουσική Κερασιά“, Κυριακή 28 Μαρτίου, στη 13.00 το μεσημέρι, με αφορμή τη 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 φιλοξενείται στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων ο κύριος Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μακρόχρονες σπουδές στη Γαλλία σε θέματα οθωμανικής αυτοκρατορίας και ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως και διδακτικής εμπειρίας σε ανάλογα θέματα. Ο κος. Νικολάου είναι ακόμη, μέλος στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή, μεταξύ κι άλλων έγκριτων επιστημόνων, του Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Ελευθερία και Θάνατος στην ελληνική επανάσταση του 1821 – Μικροϊστορικές προσεγγίσεις από τον αγώνα στον Ηπειρωτικό και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο». Το συνέδριο θα λάβει χώρα το προσεχές καλοκαίρι.

Γεώργιος Νικολάου

Η επετειακή αυριανή εκπομπή με καλεσμένο συνομιλητή τον κο. Γεώργιο Νικολάου περιλαμβάνει πολλά και καίρια ζητήματα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Θα μιλήσουμε για τους λόγους και τους στόχους της Επανάστασης του 1821, τα κοινά στοιχεία που ένωσαν και ξεσήκωσαν τις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες κατά του Οθωμανού κατακτητή, τον ρόλο των γυναικών στον Αγώνα, το προφίλ των Φιλελλήνων με προέλευση την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, τις ξεχωριστές προσωπικές της Ηπείρου από τα επαναστατικά χρόνια έως της απελευθέρωση και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και για τις έννοιες “ήρωας” και “πατριώτης”. Τέλος, μας δίνει τη δική του ερμηνεία σχετικά με τη μεγάλη αναγνώριση της αξίας της θυσίας των Ελληνίδων και Ελλήνων από τους ξένους ηγέτες και φορείς λόγω της φετινής σημαίνουσας επετείου των 200 ετών, 1821_2021.

[…] Οι Έλληνες δεν αγωνίστηκαν σοβινιστικά. Δεν αγωνίστηκαν, για να εξουδετερώσουνε ένα άλλο λαό […]. Αγωνίστηκαν μόνο και μόνο, για να μπορούνε αυτοί να ζήσουνε ελεύθερα. Κι αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο περνάμε σήμερα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, σε καιρούς πολύ διαφορετικούς, θυμόμαστε τέτοια γεγονότα. Αυτή τη σημασία έχουν οι επέτειοι, όπως η χθεσινή, η πολύ μεγάλη επέτειος. Θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας, δεν προδίδουμε τις θυσίες τους, δεν τις αγνοούμε, αλλά ο στόχος μας είναι να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γειτονικούς λαούς με τους οποίους μας ενώνουν πάρα πολλά. […]“, Γεώργιος Νικολάου

Παράλληλα με τον προφορικό λόγο θα ακούσουμε ξεχωριστές ερμηνείες ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών από τον κύριο Γιάννη Παπακώστα, τραγουδιστή του δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου. Ο κος. Παπακώστας παραχώρησε ευγενικά μέρος του πολύτιμου αρχείου του με ηχογραφήσεις ανάλογων τραγουδιών, που πραγματοποιήθηκαν στην Ήπειρο από την Αυστριακή Ακαδημία Ερευνών (Phonogrammarchiv) με υπεύθυνο ερευνητή τον αείμνηστο Rudolf Maria Brandl, εθνομουσικολόγο. Στις ηχογραφήσεις παίζει κλαρίνο ο κύριος Γρηγόρης Καψάλης, δεξιοτέχνης μουσικός. Οι ηχογραφήσεις μεταδίδονται για πρώτη φορά στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Γιάννης Παπακώστας

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας με πανευρωπαϊκή σημασία και εμβέλεια, γιατί οδήγησε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πρόκειται για την ένδοξη ιστορική στιγμή της Εθνικής Παλιγεννεσίας για έναν εθνικό και ιερό Αγώνα, τον οποίο πραγματοποίησε ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο οποίος με ωριμότητα και στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις αντιστάθηκε σθεναρά στον Οθωμανό δυνάστη.

Παρ’ όλο που οι πολεμικές συρράξεις υπήρξαν διαχρονικά μια ανδρική υπόθεση, με τις γυναίκες να έχουν βοηθητικό ρόλο, η συλλογική εθνική αφήγηση προέβαλλε στην περίπτωση του ’21 το πρότυπο της γυναικείας αγωνιστικότητας. Δίπλα στους μεγάλους άνδρες αγωνιστές της Επαναστάτης (Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Αθανάσιο Διάκο, Γρηγόριο Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσο κ. ά.) η γυναικεία συμβολή θεωρήθηκε συμπληρωματική, αλλά και απαραίτητη για τις σχηματιζόμενες στερεότυπες αναπαραστάσεις και αφηγήσεις περί ενός παλλαϊκού και πανεθνικού αγώνα.

Η γυναίκα, κατά τους δύσκολους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης, είχε πολλούς ρόλους. Το βαθύ αίσθημα της φιλοπατρίας και της τιμής μαζί με την πίστη στην οικογένεια και στο Θεό, της έδινε τεράστια δύναμη να φωτίζει τα τέκνα της με πίστη, αρετή και τόλμη και συγχρόνως να αντιστέκεται στον εχθρό, παρέχοντας ψυχική και υλική στήριξη στους άνδρες αγωνιστές.* 

Συντονιστείτε…

στη “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Ακολουθήστε τη “Μουσική Κερασιά: Facebook“Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”

Ακολουθήστε τα προσωπικά μου προφίλ: FacebookEvita Theochari / Instagramevita_theochari

*Οι τρεις τελευταίες παράγραφοι προέρχονται από την εργασία μου κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με θέμα “Ο ρόλος των γυναικών στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους“. Ο επιβλέπων της εργασίας ήταν ο κύριος Γεώργιος Νικολάου.

Δείτε Επίσης

Σ.Σουρέλης (Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων)-Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία της Υπουργού για την αξιοποίηση του τ. βασιλικού κτήματος του Τατοίου .Όσα χρήματα και αν δαπανηθούν, θα έρθουν πίσω στο πολλαπλάσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  Τα συγχαρητήρια στην Υπουργό Πολιτισμού για το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου ...