Παρασκευή , 5 Ιουλίου 2024
Αρχική / Εκπαίδευση / ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Για ελλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας τόσο των καθαριστριών, όσο και των μαθητών Λυκείων των Ιωαννίνων, κάνει λόγο η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ιωαννίνων σε σχετική ανακοινωσή της, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Είναι δικαίωμά μας να εργαζόμαστε σε ασφαλή σχολεία!!!

Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες ανοιγοκλείνει τα σχολεία χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των καθαριστριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο καιρό είναι κλειστά τα σχολεία οι δήμοι και το κράτος δεν προχώρησαν στην εύρεση νέων χώρων (διδακτικές αίθουσες), έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη αραίωση των μαθητών ανά τμήμα. Δεν έγιναν οι κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης χώρων σε κανένα σχολείο για να μπορούν να είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες, στις οποίες ζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας. Άνοιξαν τα Λύκεια και τα παιδιά στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα, με τουαλέτες που είναι απαγορευτικές για τη χρήση τους (όπως στα εργαστήρια του 3ου, 6ου και 2ου Εσπερινού Λυκείων Ιωαννίνων). Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Ιωαννιτών έχουν πολλές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία τους, αλλά δεν προορίζονται για εμάς!!!

Εμείς, οι σχολικές καθαρίστριες, όλους αυτούς τους μήνες είμαστε απροστάτευτες, αφού οι δημοτικές αρχές της περιοχής -της μεγαλύτερης εξ αυτών, των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένης- δεν μας έχουν δώσει κανένα μέσο ατομικής προστασίας. Εργαζόμαστε απροστάτευτες με την απειλή και τον φόβο ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας. Δεν μας έχουν εκπαιδεύσει και δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα μέσα και υλικά για την αποτελεσματική απολύμανση των χώρων των σχολικών μονάδων. Δεν έχουμε τα όπλα ώστε να διασφαλίσουμε σε κοινή συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές την υγεία μας, για να υπάρχει ουσιαστική μορφωτική διαδικασία για τα παιδιά μας. Δεν έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα καμιά οδηγία του ΕΟΔΥ για το πότε πρέπει να μπει η καθαρίστρια να απολυμάνει τους χώρους, τι μέσα προστασίας και τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σχολεία, όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19.

Οι ζωές μας αποτελούν κόστος για τα κέρδη τους!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές στο 3ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, που συστεγάζεται με το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα μαθητή, ζητήθηκε από την καθαρίστρια απροστάτευτη να καθαρίσει την αίθουσα με μοναδικό όπλο τη χλωρίνη. Αλήθεια, έτσι στηρίζετε την υγεία μας;;;

Αποτελούμε τον πρώτο κλάδο εργαζομένων στον Δήμο Ιωαννιτών με τα περισσότερα κρούσματα. Όλους αυτούς τους μήνες η δημοτική αρχή μας κάλεσε μόνο τρεις φορές να κάνουμε rapid test. Την ίδια στιγμή συναδέλφισσες εργάζονται σε δυο και τρεις σχολικές μονάδες με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μας έχουν κάνει μπαλάκι και μας μεταφέρουν από δημοτική υπηρεσία σε δημοτική υπηρεσία, από σχολείο σε σχολείο, καταβεβλημένες με τεράστια ψυχική και σωματική κόπωση.

Τα αιτήματα των μαθητών του 3ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων είναι δίκαια, αναγκαία και κοινά. Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τις καθαρίστριες και τα εργατικά σωματεία να απαιτήσουμε τώρα:

  • Την ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία, συστηματικά τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σχολικούς νοσηλευτές σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της υγείας, ασφαλή και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση.
  • Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των σχολικών καθαριστριών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορεί να υπάρχει ουσιαστική καθαριότητα και δυνατότητα για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.»

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...