Τετάρτη , 7 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ένας ακόμη τυπικός προϋπολογισμός», σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την ανατροπή»

«Ένας ακόμη τυπικός προϋπολογισμός», σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την ανατροπή»

Ένας ακόμη τυπικός προϋπολογισμός, που θα κριθεί στις αναμορφώσεις, χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2021 από τη δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την ανατροπή» στην ανακοίνωση που ακολουθεί:

«Στο ίδιο έργο θεατές για 8η φορά.

Αναγκασμένοι πολλές φορές να επισημαίνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα κάθε χρόνο.

Για μας η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων δεν είναι τυπικό θέμα. Είναι ουσιαστικό και βαθιά πολιτικό.

Για ακόμη μια χρονιά η δημοτική αρχή δεν ενσωμάτωσε καμία πρόταση στον προϋπολογισμό από την δημόσια διαβούλευση, ενώ προκλητικά η οικονομική επιτροπή συνεδρίασε την ίδια μέρα με το δημοτικό συμβούλιο.

Σε μια σημαντική κίνηση οπισθοδρόμησης οδηγήθηκε η «Νέα Εποχή», καταργώντας τον πολλά υποσχόμενο θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρή προγραμματική μας δέσμευση και θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε να έχουν οι πολίτες ουσιαστική συμμετοχή στην ικανοποίηση των αναγκών τους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών και τα νομικά του πρόσωπα δαπανούν ένα μεγάλο ποσό  για ενοίκια κτηρίων και δεν το κάνουν μόνο φέτος. Συμβαίνει διαχρονικά, δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο εξαρτήσεων και πελατειακών σχέσεων στην πόλη. Το όψιμο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για δημαρχιακό μέγαρο θα είχε ουσία αν ήταν προγραμματική δέσμευση, στοχοθετημένη από πέρυσι, με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Δυστυχώς κινδυνεύει να μπει και αυτό δίπλα στο Δημαρχείο Γκόντα στη λαϊκή αγορά και το Δημαρχείο Μπέγκα στο ΚΕΠΑΒΙ.

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος πληρώνει πάνω από €600.000 για τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ, που η επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει, με τον Πρόεδρό της πάντως να επιμένει σε σχέδια επί χάρτου από χρονιά σε χρονιά.

Η παράταξή μας, από το 2014 και κάθε χρονιά μέχρι και φέτος, καταθέτει την πρόταση για παύση καταβολής χρεολυσίων των δανείων του Δήμου. Κάθε χρόνο ο Δήμος καταβάλλει πάνω από €2.000.000 για χρεολύσια. Τόσο στη μνημονιακή περίοδο, όσο και τώρα στην περίοδο covid αυτά τα χρήματα είναι άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Φαίνεται πως πλέον διαμορφώνονται συνθήκες ευρύτερης αποδοχής της πρότασής μας, τόσο από τις άλλες παρατάξεις, όσο και από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, που έδειξε πως δεν απορρίπτει την εξέταση της πρότασης.

Η πραγματικά δύσκολη δουλειά του αντιδημάρχου επαινέθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, αλλά πολύ λίγο βοηθήθηκε από αυτούς ώστε να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μετά από ενάμισυ χρόνο στην διοίκηση του Δήμου περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη δημοτική αρχή. Ίσως του χρόνου.»

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...