Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει την αυριανή κινητοποίηση των επαγγελματιών στον κλάδο της εστίασης

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει την αυριανή κινητοποίηση των επαγγελματιών στον κλάδο της εστίασης

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εκφράζει τη στήριξή του στους χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης του νομού Ιωαννίνων και την πρωτοβουλία τους για κινητοποίηση την Τετάρτη 10/02/21 σε σχετική ανακοίνωσή του, όπου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Γνωρίζουμε καλά, πως είναι χιλιάδες οι μικροί καταστηματάρχες, οι αυτοαπασχολούμενοι στο κλάδο της εστίασης,  που βρίσκονται στο φάσμα της οικονομικής καταστροφής μιας και ο κλάδος είναι εδώ και πολλούς μήνες κλειστός. Καθημερινά συζητάμε με όλους αυτούς, που δεν γνωρίζουν τι ξημερώνει την επόμενη μέρα, που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα όλο και μεγαλύτερα χρέη, που βλέπουν τον κίνδυνο του λουκέτου να πλησιάζει.

Τα χρέη συσσωρεύονται, οι καθημερινές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους διογκώνονται, τα “λουκέτα” έρχονται πιο κοντά. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για αυτή τη κατάσταση. Η παντελής έλλειψη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και τα οριζόντια μέτρα που πήρε στην οικονομία είναι ελλιπέστατα.

Είναι η ίδια πολιτική που χτυπά τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων με επιβολή ακόμη πιο ευέλικτων κι ελαστικών σχέσεων εργασίας με εντατικοποίηση, με μειώσεις μισθών, 10ωρη εργασία, με νέα αντιασφαλιστικα μέτρα. Είναι η ίδια πολιτική που καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια και την ανέχεια. Είναι η πολιτική τους που έχει κάνει επιστήμη την καταστολή και την τρομοκρατία θέλοντας να προλάβει κάθε αντίδραση που θα τους χαλά τα σχέδια.

Τα μέτρα στήριξης-κοροϊδία που «παρέχουν» Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος, δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις τρέχουσες ανάγκες. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες της εστίασης  είδαν πριν λίγες μέρες τον Δήμο Ιωαννίνων να απαιτεί αποπληρωμή στο ακέραιο των δημοτικών τελών για το 2020, ως προϋπόθεση για να ανανεωθούν οι άδειες των καταστημάτων τους. Σαν να μην τρέχει τίποτα δηλαδή, δεν χάνουν από το προσανατολισμό τους τον φορομπηχτικό χαρακτήρα τους. Οι πρόσφατες προβλέψεις των οικονομικών επιτελείων για λουκέτα στο 50% των καταστημάτων της πόλης, δείχνουν την εικόνα του τι έρχεται. Την εικόνα της οικονομικής κρίσης που είναι ήδη εδώ και που θα την βιώσουμε στις ζωές μας τα επόμενα χρόνια εργαζόμενοι και μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δικαιολογημένη είναι η οργή και η αγανάκτηση όλων μας. Περισσότερο λάδι στην φωτιά ήρθε να ρίξει ο υπουργός ανάπτυξής Α.Γεωργιάδης, με τις προκλητικές του δηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα στα κανάλια που είναι τακτικός θαμώνας. Μέρα με τη μέρα, πέφτει η μάσκα τους. Φανερώνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να στηρίζουν τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων ομίλων τόσο στην εστίαση όσο και γενικά στην οικονομία, σε βάρος των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και των εργαζομένων.

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Η απάντηση δε μπορεί να είναι άλλη, από την οργανωμένη αντεπίθεση και τη συμπόρευση των εργαζομένων, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες  που πλήττονται.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...