Πέμπτη , 1 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από την Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από την Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας

Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Βορειοδυτικής Ελλάδας είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1997 από τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οικογένειές τους. Εξυπηρετεί, στα πλαίσια του εθελοντισμού, πάσχοντες από όλη τη Β.Δ. Ελλάδα, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς απευθύνονται για την παρακολούθησή τους στη Νευρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι.

Σκοπός της ίδρυσής του είναι η έγκυρη ενημέρωση με προσωπικά ραντεβού, ομιλίες, ημερίδες, έντυπο υλικό, ραντεβού φυσικοθεραπείας, καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη των μελών του και των οικογενειών τους, αλλά και ο συντονισμός των ενεργειών σχετικά με την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το σωματείο όλα αυτά τα χρόνια ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πασχόντων στην κοινωνία, επιδιώκοντας την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και συνεισφέρει ενεργά στην αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Η επικοινωνία κάθε νέου μέλους με το σωματείο βοηθά στην καλύτερη προσαρμογή και  αντιμετώπιση της νόσου.

Έδρα του σωματείου είναι τα Ιωάννινα και το γραφείο του είναι επί της οδού Γ. Παπανδρέου 2, στο Παλαιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26510 93521, για κάθε προβληματισμό σας.

Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας, ευχαριστεί θερμά τον Σπυρίδωνα Κονιτσιώτης/ Spiros Konitsiotis, Καθηγητή Νευρολογίας/ Professor of Neurology, Τμήμα Ιατρικής/ Faculty of Medicine, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ University of Ioannina, για την ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό των πασχόντων από ΣκΠ:

«Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος. Οι ασθενείς λαμβάνουν συστηματικά θεραπείες, που είτε τροποποιούν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε την καταστέλλουν, σε ποικίλο βαθμό, ανάλογα με την θεραπεία.

Η χρόνια χορήγηση τέτοιων θεραπειών προφανώς προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στις μέρες μας -λόγω της πανδημίας- και επιπρόσθετα θέτει προβληματισμούς, που σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά του ιού SARS-CoV2 αυτής της ομάδας ασθενών.

Ο εμβολιασμός των ασθενών με ΣκΠ δεν αντενδείκνυται! Έτσι, για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως, συνιστάται ισχυρά όλοι οι ασθενείς με ΣκΠ να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ανάλογα με το είδος της θεραπείας, όμως, δημιουργούνται κάποια θέματα σχετικά με το χρονισμό του εμβολίου, σε σχέση με το χρόνο χορήγησης της θεραπείας, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή: και η θεραπεία να χορηγηθεί στην ώρα της, δηλαδή, και το εμβόλιο να αποδώσει καλύτερα.

Σημειώνεται ότι κάποιες θεραπείες, που περιορίζουν ή ελαττώνουν τον αριθμό των λεμφοκυττάρων, θεωρείται πιθανόν ότι μειώνουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και πιθανά την επαρκή του ανοσοποίηση έναντι του ιού. Δημιουργείται, λοιπόν, η ανάγκη το εμβόλιο να χορηγηθεί αρκετά μακριά από τη χορήγηση του φαρμάκου, ώστε να υπάρχει η ελπίδα να μπορέσει να δημιουργηθεί κάποια ανοσολογική απόκριση, αλλά και έγκαιρα, πριν την επόμενη δόση του φαρμάκου, ώστε αυτή να μην καθυστερήσει σημαντικά και χαθούν τα οφέλη της. Επιπλέον, θυμίζουμε ότι κάποια από αυτά τα φάρμακα χορηγούνται μηνιαία, άλλα κάθε έξι μήνες και άλλα μία φορά τον χρόνο. 

Φαίνεται αρκετά μπερδεμένο, αλλά μπορεί να μπει μια τάξη σε αυτό, ανάλογα με τη θεραπεία που λαμβάνει κάθε ασθενής, ως εξής:

  • Ασθενείς, που λαμβάνουν τις αυτοχορηγούμενες θεραπείες στο σπίτι με ένεση (ιντερφερόνες και γλατιραμέρη), δεν θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι και μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο, αμέσως μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, χωρίς τροποποίηση του χρονισμού της θεραπείας που παίρνουν.
  • Ασθενείς, που παίρνουν χάπια τεριφλουνομίδης, φουμαρικού ή φιγκολιμόδης ή μηνιαία ενδοφλέβια χορήγηση ναταλιζουμάμπης, θεωρείται ότι έχουν κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής, αν και πολύ ήπιας, και μπορούν, επίσης, να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο, αμέσως μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, χωρίς τροποποίηση του χρονισμού της θεραπείας που παίρνουν.
  • Ασθενείς, που παίρνουν ετήσια ενδοφλέβια έγχυση αλεμτουζουμάμπης ή ετήσια χορήγηση χαπιών κλαδριβίνης ή εξαμηνιαίες εγχύσεις οκρελιζουμάμπης ή ριτουξιμάμπης, αν μπορούν, καλό θα ήταν να πάρουν την πρώτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου τους. Επίσης, η επόμενη δόση του φαρμάκου τους πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ένα πρόβλημα δημιουργείται στους ασθενείς αυτής της ομάδας με το εμβόλιο AstraZeneca, του οποίου οι δύο δόσεις χορηγούνται με μεσοδιάστημα 3 μηνών. Υπολογίζοντας και τον ένα ακόμη μήνα, που πρέπει να μεσολαβήσει μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, συμπληρώνεται συνολικά ένα διάστημα τεσσάρων μηνών. Για τους ασθενείς, που παίρνουν εξαμηνιαίες θεραπείες, αλλά ακόμη και γι’ αυτούς με τις ετήσιες, αν κληθούν για εμβολιασμό κοντά στην επόμενη δόση της θεραπείας τους, σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσουν την επόμενη δόση της θεραπείας τους για αρκετούς μήνες. Γι’ αυτούς τους ασθενείς καλό θα ήταν ο εμβολιασμός να γίνεται με εμβόλια, που έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων μέχρι ένα μήνα (Pfizer και Moderna) ή με μονοδοσικό εμβόλιο (Johnson & Johnson).   
  • Επίσης, οι ασθενείς, που πρόκειται να αρχίσουν τώρα κάποια από τις ανωτέρω θεραπείες, θα ήταν σωστό να εμβολιασθούν πριν την έναρξη της θεραπείας τους. Για να μην καθυστερήσει, λοιπόν, η θεραπεία τους για 4 μήνες, όπως περιγράψαμε παραπάνω, θα ήταν επιθυμητό και αυτοί να εμβολιασθούν με τα εμβόλια Pfizer, Moderna, ή Johnson & Johnson.
  • Τέλος, ασθενείς που πήραν κορτιζόνη, καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο 7 ημέρες μετά την τελευταία δόση της κορτιζόνης.   
  • Αν οι αναφερόμενοι προγραμματισμοί δεν είναι εφικτοί, τότε οι ασθενείς δεν θα πρέπει να καθυστερούν καθόλου, αλλά να κάνουν το εμβόλιο αμέσως, όταν τους είναι διαθέσιμο, χωρίς να αλλάξουν τον χρονισμό λήψης της θεραπείας τους για την ΣκΠ.  

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός που τους παρακολουθεί θα τους συμβουλέψει για όλα τα παραπάνω.»

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με Υγεία, Αγάπη κι Αισιοδοξία!!! Όλοι μαζί κερδίζουμε!

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...