Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Επιστολή διαμαρτυρίας δικηγόρων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Επιστολή διαμαρτυρίας δικηγόρων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Δικηγόροι των Ιωαννίνων απέστειλαν προς το ΔΣ του ΔΣΙ την κάτωθι επιστολή διαμαρτυρίας:

«Δεν θα ανεχτούμε κανένα lock-down στην υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, έβαλε το δίλημμα κλειστά δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία ή εργασία σε χώρους που στερούνται συνθηκών υγιεινής  με συνωστισμό και εμφανή κίνδυνο για την υγειά μας. Στο δίλημμα αυτό η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έδρασε υποστηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική και συντασσόμενη με αυτή.

            Αυτό που προκρίνεται  ως λύση, το κλείσιμο ή άνοιγμα των δικαστηρίων και των γραφείων μας όσο δεν συνοδεύεται με πραγματικά μέτρα στήριξης για την απώλεια του εισοδήματός μας και προστασίας της υγείας μας, είναι πραγματικός εμπαιγμός.

            Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, είτε έχουν ανοιχτά είτε κλειστά γραφεία, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές και σε αρκετές περιπτώσεις μισθούς για τα οποία η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος.

            Οι συνάδελφοι που δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία, και οι ασκούμενοι, ομοίως δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μισθό.

            Από το Μάρτιο αναλαμβάνοντας την ατομική μας ευθύνη δώσαμε όλο το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την υγεία και το επάγγελμα μας.

            Η υπομονή μας τελείωσε. Δεν  αποδεχόμαστε τη λογική να μην διεκδικήσουμε το παραμικρό μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση. Δεν υποκύπτουμε  στη λογική κόστους- οφέλους της κυβέρνησης, που αφήνει απροστάτευτους εμάς και τις οικογένειες μας, όταν δεν υπάρχει όφελος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

            Όμως η  Ολομέλεια δεν ακούει και δεν βλέπει το δίκαιο αίτημα για προσλήψεις υγειονομικών και πραγματική επιχορήγηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, λες και δεν θα καταλήξουμε όλοι στα δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν προσωπικό για να δουλέψουν. Βάζει απέναντι αυτούς που θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοί μας, με δηλώσεις για δημοσίους υπαλλήλους που “μπορούν να πληρώνονται για να μη δουλεύουν” αντί να διεκδικεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέτρα κατά του συνωστισμού και ουσιαστικής βελτίωσης της καθαριότητας και των όρων υγείας και ασφάλειας στα δικαστικά μέγαρα ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ασφάλεια.

Το ερώτημα που τίθεται και πρέπει να απαντηθεί είναι αν το ΔΣ του Συλλόγου μας συμμερίζεται αυτές τις απόψεις.

            Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των δικηγόρων υφίσταται κάθε μέρα τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης και της ανεπάρκειας των υποδομών της, οι οποίες συνεπάγονται για τους ίδιους αναντίστοιχη ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου στα δικαστήρια και στις δημόσιες υπηρεσίες.

            Οι δικηγόροι εργάζονται στα ίδια ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια, όπου εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστές, εκεί όπου καθημερινά εισέρχονται υπομονετικά χιλιάδες πολίτες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

            Οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) έχουμε κοινά συμφέροντα.

            Αυτό, άλλωστε, το αποδεικνύει η ίδια η ζωή. Η κατεδάφιση, για παράδειγμα, του δημόσιου χαρακτήρα της Ασφάλισης, η καταβαράθρωση των συντάξεων, η υπερφορολόγηση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και Πρόνοιας, πλήττει εξίσου δικαστές και δικηγόρους, αλλά και δικαστικούς υπαλλήλους.

            Στις παρούσες συνθήκες όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στους χώρους των δικαστηρίων. Αλλά και να ενώσουμε τις φωνές μας με τα συνδικαλιστικά όργανα των υπόλοιπων εργαζομένων, και ιδίως των γιατρών και των νοσηλευτών, που ζητάνε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, περαιτέρω χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, μέτρα εξασφάλισης της δημόσιας υγείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία.

            Και ενώ η ανάγκη είναι ο συντονισμός της δράσης μας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων προωθεί ψευδεπίγραφες αντιθέσεις, «εφευρίσκει» ανύπαρκτους διαχωρισμούς «των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης», αποπροσανατολίζοντας τον κλάδο και καλλιεργώντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό αυτοματισμό.

            Η Ολομέλεια κάνει λόγο για συντεχνιακές μειοψηφίες τη στιγμή που η κοινωνία βράζει και αυτή είναι άφαντη, θα έπρεπε να ηγείται για την κατάργηση  του νέου  Πτωχευτικού Κώδικα, τους ψηφισμένους νόμους που καταργούν το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διεκδίκηση, τον υπό συζήτηση νόμο που μας πάει 200 χρόνια πίσω και επαναφέρει τη 10ωρη εργασία και καταργεί το δικαίωμα στην απεργία (φτάνει να θεωρεί ψυχολογική βία και ποινικό αδίκημα την πρόσκληση συνδικαλιστική οργάνωσης σε συμμετοχή σε απεργία), Αλήθεια δεν πρέπει να είναι αίτημα του δικηγορικού σώματος η αναστολή των πλειστηριασμών έστω σ ‘αυτές τις συνθήκες ; 

            Τώρα, πρέπει να δυναμώσει η συλλογική μας διεκδίκηση για την προστασία της υγείας μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε και διεκδικούμε

-Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τετράμηνο.

-Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ., για όσο διάστημα χρειαστεί.

-Αναστολή για όσο διάστημα χρειαστεί, όλων των πλειστηριασμών και κατασχέσεων και κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, κάθε είδους αναγκαστικής είσπραξης, και των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού

-Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς δικηγόρους.

– Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για τον Covid-19, έτσι ώστε να λειτουργήσουν νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ Covid-19, να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε  νοσοκομεία «μίας  νόσου»

– Μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό χώρο,

– Προσλήψεις  μόνιμου υγειονομικού προσωπικού,

– Δημιουργία  νέων δομών εκτός νοσοκομείων για την περίθαλψη περιστατικών covid, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να μην γίνουν εν τέλει και οι δομές υγείας εστίες υπερμετάδοσης του ιού

– Πρόσληψη μονίμου προσωπικού καθαριότητας στα Δικαστικά Μέγαρα

– Πρόσληψη μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να μην καθυστερούν οι υποθέσεις

– Τοποθέτηση στον εξωτερικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων ηλεκτρονικών συστημάτων  ενημέρωσης της σειράς εκδίκασης των υποθέσεων ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός εντός του μεγάρου.

– Κατανομή και εκδίκαση των πολιτικών δικαστηρίων σε περισσότερες ημέρες και ώρες συνεδρίασης και μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στα πινάκια προς εκδίκαση ποινικών υποθέσεων

– Τακτική απολύμανση των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων

– Μαζικά προληπτικά τεστ κατά την είσοδο στο δικαστικό μέγαρο, τουλάχιστον των δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και των εργαζόμενων στα σώματα ασφαλείας

Σε περίπτωση παράτασης της  αναστολής λειτουργίας μας :

Εξακολουθούμε να απαιτούμε όλα τα προαναφερόμενα και επιπλέον

– Επιχορήγηση που να καλύπτει τα πάγια έξοδα των γραφείων και την αξιοπρεπή διαβίωση για τους αυτοαπασχολούμενους.

-Μισθούς αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους στα δικηγορικά γραφεία.

Ζητάμε από το ΔΣ του ΔΣΙ να πάρει απόφαση και να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω.»

Δημήτρης Αλεξίου

Δήμητρα Ασπρούλια

Αντιγόνη Αυγέρη

Νεκταρία Βαγγελή

Γιώργος Βασιλειάδης

Αναστασία Βάσσου

Σπύρος Βέλλης

Ευφημία Βλάχα

Αναστασία Γιογλή

Ευθαλία Γκιώκα

Τριαντάφυλλος Δασούλας

Ελένη Δερδέκη

Ελένη Δρόσου

Γιάννης Ζδράβος

Μπάμπης Ζδράβος

Διαμαντής Ζόλας

Παναγιώτης Ζορμπάς

Παναγιώτης Θεοδώρου

Πολύμερος Ηλίας

Γιάννης Κάντζιος

Θεόδωρος Καρακίτσιος

Νίκος Καραμάνης

Γιάννης Καραπάνος

Γιώργος Κασιούμης

Μαρία Κατσαράκη

Μαρία Κιτσάκη

Έλενα Κρικώνη

Κυριάκος Λαμπρούσης

Ζωή Μάντζου

Έλενα Μάστορα

Δήμητρα Μπουκουβάλα

Γιάννης Παπαδημητρίου

Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Άννα Παπαθανασίου

Φρίξος Παπαλάμπρης

Γιάννα Πορίκη

Ναταλία Ράμμου

Ελένη Σίμου

Ελευθερία Σιόμπολα

Χαρά Σιώλου

Θεόδωρος Σούλτης

Αλέξανδρος Τζούμας

Bασίλης Τσιάλιος

Παρασκευή Τσίλη

Βασίλης Τσίλης

Γιώργος Τσουμάνης

Όλυ Τσουμάνη

Βίκυ Τσούνη

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...