Πέμπτη , 7 Δεκεμβρίου 2023
Αρχική / Επικαιρότητα / Η.Ευθυμίου (Ομάδα “Σώστε την Ήπειρο”)-Αγώνας για να υποκύψουν τα οποιαδήποτε συμφέροντα, στην ανάγκη για μια βιώσιμη κοινωνία.

Η.Ευθυμίου (Ομάδα “Σώστε την Ήπειρο”)-Αγώνας για να υποκύψουν τα οποιαδήποτε συμφέροντα, στην ανάγκη για μια βιώσιμη κοινωνία.

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Επιχειρείται σε όλη την χώρα αλλά και προσφάτως στην Ήπειρο μια επέμβαση που τιτλοφορείται “Πράσινη ανάπτυξη”.Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτοί οι τίτλοι οι οποίοι έχουν αυτό το γενικό “Πράσινη ανάπτυξη” δεν μπορούν να δικαιολογούν αυτές τις επεμβάσεις.Η ανάπτυξη επιτρέπεται ,αλλά εφ’ όσον ενσωματώνει το κριτήριο της Βιωσιμότητας”.

Αυτά υπογράμμισε ο Ηλίας Ευθυμίου ,μέλος της Ομάδας “Σώστε την Ήπειρο”,σε συνέντευξή του (Ηχητικό ΕΔΩ) στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,εκφράζοντας την σαφή αντίδραση της Ομάδας στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ηπείρου και ιδιαίτερα σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Τόνισε πως τα μέλη της Ομάδας που συμμετείχαν ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο,δεν μπορούν να μην αντιδράσουν μπροστά στην “νέα απειλή για την Ήπειρο”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και των οικοτόπων που εξυπηρετούν και έχουν ρόλο πάνω στον πλανήτη , εξυπηρετούν το να ζούμε ανθρώπινα πάνω στον πλανήτη” και πρόσθεσε: “Θέλουν να τοποθετήσουν μεγάλες αιολικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι βιομηχανικού τύπου βαριάς όχλησης για τα βουνά μας …Οποιαδήποτε επέμβαση στα βουνά μας έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις”.

Εξήγησε αναλυτικά τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των πάρκων ,απάντησε στην άποψη για “λελογισμένη εγκατάσταση”, αλλά και στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη για το μέλλον,όσον αφορά την ενέργεια, μετά την “απολιγνιτοποίηση” .

Ορισμένες από τις απόψεις του Ηλία Ευθυμίου κωδικοποιούνται και στο ακόλουθο κείμενό του:

“Όπως προκύπτει από το πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής  που ασκείται από την πολιτεία και τη συνεπαγόμενη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, έχει δημιουργηθεί μια εντελώς στρεβλή ενσωμάτωση του  καθοριστικού όρου Βιωσιμότητα.

Ύπατο κριτήριο της Βιωσιµότητος είναι η απόλυτη προστασία των εναπομεινάντων οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητος που αυτά φιλοξενούν . Ειδικότερα για τη χώρα μας και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τα ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως τα νησιά τα δάση και τα βουνά δεν επιδέχονται επεμβάσεων με βιομηχανικά χαρακτηριστικά όπως είναι η εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ.

Η βιώσιμη χωροθέτησης των, συνιστά ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.Οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την οικονομία της χώρας.Η διευκόλυνση των επενδυτών που επιχειρείται δεν αποτελεί κριτήριο βιώσιμης κοινωνίας. Υπάρχουν λύσεις αλλά δεν βλέπουμε  βούληση προς αυτή την κατεύθυνση ούτε από την πολιτεία ούτε από την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επιπλέον καταστροφή. Είναι πλέον επιτακτικό να υποκύψουν τα οποιαδήποτε συμφέροντα στην ανάγκη για μια βιώσιμη κοινωνία που δεν νοείται ξεχωριστά από την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας. “

Δείτε Επίσης

Δήλωση / Απάντηση στη ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η γιαννιώτικη κοινωνία με εξέλεξε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ...