Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / H Μ. Τζούφη στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες για την τελετή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

H Μ. Τζούφη στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες για την τελετή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

Στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων Ιωαννίνων παρευρέθηκε η Μερόπη Τζούφη ώστε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 77 χρόνια από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο και την καταστροφή.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό:

Εδώ στους Λιγκιάδες, στο «μπαλκόνι των Ιωαννίνων», τον Οκτώβριο του 1943 γράφτηκε από τη Βέρμαχτ άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία με την εν ψυχρώ δολοφονία αθώων κατοίκων, από αβάπτιστα παιδιά έως γέρους και γριές, και την πυρπόληση των σπιτιών τους.

Ένας ακόμη τόπος απο τους πολλούς της Ηπείρου που θα θυμίζει για πάντα τη φρίκη του φασισμού και του ναζισμού. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, οι πολεμικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο δημιουργούν νέα ολοκαυτώματα στο όνομα της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, καθώς και να τη χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Προκλήσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, τους κατατρεγμένους και τους ευάλωτους, τη αρμονικής συμβίωσης και της αξιοπρέπειας ώστε οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.

Οι Λιγκιάδες μας υπενθυμίζουν επίσης το ανεκπλήρωτο της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους, στα θύματα των «μαρτυρικών χωριών».

Τέλος, σήμερα στέλνουμε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα για αντίσταση σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας και της δημοκρατικής έκφρασης, αντίσταση σε κάθε πράξη απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Το μήνυμα αυτό θα αποκτήσει νόημα με την καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ως τελική πράξη κάθαρσης της σύγχρονης αυτής πολιτικής τραγωδίας.

Δείτε Επίσης

Τηλε-εκδηλώσεων συνέχεια από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών το ερχόμενο Σάββατο (13/3), στις 9:30 μ.μ., με ΝoisyΠ

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των εκδηλώσεων λόγου και τέχνης (μουσική, ...