Τετάρτη , 18 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Πολιτισμός / «Ιερά Οικ(ε)ία» στο Θερινό Μαντείο 2021

«Ιερά Οικ(ε)ία» στο Θερινό Μαντείο 2021

Μετά από την επιτυχημένη του λειτουργία (2018-19), το  Θερινό Μαντείο 2021 του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επιστρέφει υπό την καλλιτεχνική ευθύνη της θεατρολόγου/σκηνοθέτη Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Το φετινό θέμα «Ιερά Οικ(ε)ία», που εμπνέεται από την αρχαιολογική σήμανση της Δωδώνης (αναφορά στο Ναό του Δία), έχει στόχο να αναπτύξει ποικιλόμορφα, τόσο μέσα από εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις, την έννοια του ιερού/του τελετουργικού του αρχαίου δράματος και την αίσθηση του οικείου, ως προς το περιεχόμενο των θεατρικών κειμένων αλλά και στη σχέση τους με το παρόν. Μέσα στο φυσικό περιβάλλον της ανοιχτής σκηνής, αλλά και μέσα από την επαφή τους με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου, το Θερινό Μαντείο 2021 θα προσεγγίσει τους πολίτες και τους νέους της περιοχής, προσφέροντας εμπειρίες εκπαίδευσης θεάτρου, που συνδέονται με την κοινωνική και πολιτική σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή πραγματικότητα.

Η εκπαίδευση του κοινού στο αρχαίο δράμα ξεκινά παράλληλα με την διοργάνωση, τις ίδιες μέρες του Θερινού Μαντείου 2021 (17-25 Αυγούστου 2021). Οργανώνονται εργαστηριακοί κύκλοι, που απευθύνονται στους «Καλλιτέχνες της πόλης», στους εκπαιδευτικούς, στους νέους και στα παιδιά των Ιωαννίνων. Στόχος είναι η ανάδειξη του αρχαίου δράματος ως υλικό για την αισθητική και πολιτειακή καλλιέργεια του “κοινού”, ως καλλιτεχνική εκπαίδευση που δημιουργεί ενεργούς πολίτες.

Στις δράσεις για τους πολίτες και τους εν δυνάμει πολίτες των Ιωαννίνων θα διδάξουν οι καθηγητές του Θερινού Μαντείου 2021, Δημήτρης Σωτηρίου, Γεωργία Τέντα και Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Εργαστήρια θα προσφέρουν  επίσης ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, ο θεατροπαιδαγωγός Χριστόδουλος Κωτσίνας και η μουσικοπαιδαγωγός Γιώτα Παναγή. 

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων «Το θέατρο ως πράξη»

Εργαστήριο για τους «Καλλιτέχνες της πόλης»

Από 19 ως και 24 Αυγούστου, καθημερινά 17:30-20:30

Η κίνηση, η μουσική, η υποκριτική και η σύνθεση, μέσα στο «μέγεθος» του αρχαίου θεάτρου.

Εργαστήριο Εκπαιδευτικών

19, 20 και 22 Αυγούστου 17:30-20:30

Η επαφή με τα αρχαία κείμενα, μέσα σε ανοιχτούς χώρους, ως νέες συνδέσεις για το περιεχόμενο των κειμένων και για την διάστασή τους ως μια πράξη «ισότιμης απεύθυνσης», ενεργητικής δημοκρατίας.

Εργαστήριο Νέων (για ηλικίες 15-20)

18, 21 και 23 Αυγούστου 17:30-20:30

Εργαστήριο Παιδιών (για ηλικίες 5-10)

17 και 18 Αυγούστου 10 π.μ.-12 μ.μ.

Εργαστήριο Παιδιών (για ηλικίες 11-14)

22 Αυγούστου 10 π.μ. – 12 μ.μ.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων.

Η συμμετοχή  στα εργαστήρια «Καλλιτέχνες της πόλης» είναι δωρεάν και μπορείτε να κάνετε αίτηση εδώ:

https://forms.gle/wrEqBZcV1jiKS6R78

Τα εργαστήρια εκπαιδευτικών και νέων – παιδιών θα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συμπληρώστε τις παρακάτω φόρμες-αιτήσεις:

Για εκπαιδευτικούς: https://forms.gle/NAU93gWg5RK7SmMb9

Για παιδιά & νέους: https://forms.gle/FH7NXHW8dFdMY8jY6

E-mail επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: [email protected]

(Αιτήσεις συμμετοχής ως 10 Αυγούστου 2021)

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα “Το Θέατρο ως Πράξη” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Θερινού Μαντείου 2021 του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τον Δήμο Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δικτύου για το Αρχαίο Δράμα.

Δείτε Επίσης

Συζήτηση για την παρουσίαση του βιβλίου “Ωδίνες Ωδές” της Λαμπρινής Π. Θεοχάρη στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής”_Στη “Μουσική Κερασιά”

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗ/ EVITA THEOCHARI Η εκπομπή “Μουσική Κερασιά” είναι σήμερα, 1/10/2021 και ώρα 16.00 – 17.00, ...