Κυριακή , 17 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κάλεσμα της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου σε ένα νέο ξεκίνημα για τον Πολιτισμό στην περιοχή μας

Κάλεσμα της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου σε ένα νέο ξεκίνημα για τον Πολιτισμό στην περιοχή μας

Η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, το νεοσύστατο σωματείο των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού της Ηπείρου, παραθέτει τις θέσεις του σχετικά με τις επείγουσες εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ παράλληλα τοποθετείται γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για τους λόγους αυτούς, προσκαλεί τους επαγγελματίες όλων των κλάδων των τεχνών να συμμετέχουν στην ανοιχτή συζήτηση – συνέλευση, στις 28 Μαρτίου και ώρα 18.30, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom.

Το link του zoom θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του σωματείου στο FB: https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85-111175107346506

Εδώ παρατίθεται ολόκληρη η Ανακοίνωση – Κάλεσμα του Σωματείου:

«Πέρυσι, τέτοιες μέρες, εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, καθησύχαζε πως “είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι” .

Έναν χρόνο μετά, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σε όλους τους τομείς ζωής (σωματικής και ψυχικής υγείας, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας), χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί σε όλη τους την έκταση οι βαριές συνέπειες της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση, κάθε μέρα εκπέμπονται μηνύματα πανικού, νέα μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων για τον καταταλαιπω­ρημένο και εξουθενωμένο λαό.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, ο εντεινόμενος αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η βίαιη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον των επιχειρούμενων αντιδραστικών ανατροπών στην Παιδεία, η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εξόφθαλμες παραβιάσεις από τη μεριά του κράτους, ο «ερμητικά κλειστός» πολιτισμός, ο προκλητικός χειρισμός των καταγγελιών μιας δυσώδους πραγματικότητας στους χώρους της Τέχνης και του Αθλητισμού δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Θεωρούμε ότι στην Ελλάδα, ειδικότερα, η μεταχείριση των επαγγελματιών  του χώρου του πολιτισμού, κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν πρωτόγνωρα απαξιωτική, γεγονός που πυροδότησε τη μαζική συσπείρωση των καλλιτεχνών στα σωματεία τους, αλλά και σε νέες συλλογικότητες. Ποτέ, μέχρι τώρα, ο πολιτισμός δεν ήταν ζήτημα καθημερινής συζήτησης, καθημερινής τριβής και -κυρίως και πρωταρχικά- ποτέ άλλοτε δεν ήταν προϊόν ανοιχτών και συλλογικών διαδικασιών, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα, οι πολιτιστικοί χώροι (θεατρικές αίθουσες, γκαλερί, σχολές χορού, studio καλλιτεχνικών μαθημάτων, εικαστικά εργαστήρια κ.ά.) παραμένουν κλειστοί, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για κάποιο οργανωμένο σχέδιο επανάκαμψης από την κρίση και ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκεται το διάστημα αυτό χωρίς δραστηριότητα, ενώ και οι λίγες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν καλοκαιρινές παραστάσεις ανά την Ελλάδα γνώρισαν νέες σημαντικές ζημιές. Από τη μία η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι επιχειρήσεις του χώρου, όσο και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες σε αυτές, και από την άλλη τα υγειονομικά πρωτόκολλα κι οι ακυρώσεις παραστάσεων -με αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών- συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ η κατάσταση διαφαίνεται αδιέξοδη το επόμενο χρονικό διάστημα (σεζόν καλοκαιριού και νέα φθινοπωρινή).

Δεν γίνεται καμιά αναφορά πουθενά για το τι πρόκειται να συμβεί, ούτε διαφαίνεται κάποιο σχέδιο για τον πολιτισμό, ενώ έχουν χαθεί σχεδόν 2 ολόκληρα διδακτέα έτη στις καλλιτεχνικές δομές εκπαίδευσης, με την ίδια κατάσταση να παρατείνεται επ’ αόριστον (σε σχέση, δε, με τις Σχολές Χορού, τις Δραματικές Σχολές και τη Σχολή Καλών Τεχνών είναι αδύνατο να συνεχιστούν οι σπουδές μέσω διαδικτύου, καθότι η πρακτική εφαρμογή διά ζώσης είναι αναντικατάστατη). Πότε θα ανοίξουν; Πότε θα αντιμετωπιστεί ο κλάδος μας ως οντότητα αυτούσια, με τις ιδιαιτερότητές της, ώστε τα εκάστοτε μέτρα να αφορούν εξειδικευμένα τον κλάδο μας, με τις εν λόγω ιδιαιτερότητές του; Όλα είναι αναπάντητα. Για τα υπαρκτά αυτά προβλήματα των κλάδων και του πολιτισμού δεν υπάρχει καμιά απάντηση ή απόφαση.

Με το κλίμα να είναι βαρύ και επισφαλές μετά από ένα ολόκληρο χρόνο και στην πόλη των Ιωαννίνων, μετά από δύο κινητοποιήσεις, ξεκίνησαν συζητήσεις για την ανάγκη συλλογικών διαδικασιών και δράσεων στην Ήπειρο, λαμβάνοντας μέριμνα για όλους τους κλάδους του πολιτισμού. Ευτυχές γεγονός αυτών των ζυμώσεων είναι η ίδρυση και η δημιουργία του σωματείου Ε.Κ.Η. (Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου).

 Η Ε.Κ.Η. προσδοκά να συμβάλλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη όλων των τεχνών στην περιοχή της Ηπείρου:

α) Με την ανάδειξη και την προβολή των ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της Ηπείρου και του καλλιτεχνικού δυναμικού της.

β) Με την ενίσχυση του νέου δημιουργικού δυναμικού με αίτημα την διεκδίκηση της υλικής, οικονομικής και ηθικής υποστήριξης όλων των τεχνών, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι καλλιτέχνες της περιοχής μας:0 των καλών τεχνών, εικαστικών τεχνών, της μουσικής, του θεάτρου, του κουκλοθεάτρου, του κινηματογράφου , του χορού (κλασσικού και σύγχρονου), των παραστατικών και ψηφιακών τεχνών, καθώς και των θεραπειών μέσω τέχνης (χοροθεραπείας, μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας), της λογοτεχνίας, της φωτογραφίας, της οπτικο-ακουστικής τέχνης (video art) και κάθε άλλης μορφής σύγχρονης -αλλά και κλασσικής- τέχνης εκ μέρους των δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών φορέων στην περιοχή της Ηπείρου.

γ) Με τη δημιουργία Ταμείου Αρωγής προς τους συναδέλφους μας, που έχουν άμεση ανάγκη λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημική κρίση. Η ανάγκη ενός κοινού σημείου αναφοράς για όλους τους καλλιτέχνες προκύπτει από τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνει ο κόσμος της τέχνης τους τελευταίους μήνες, μια κατάσταση, που μόνο φαίνεται να δυσκολεύει .

Η Ε.Κ.Η. καλεί όλους τους καλλιτέχνες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο -και όλους τους Ηπειρώτες καλλιτέχνες γενικότερα- στις συζητήσεις του σωματείου, για να αναζωπυρώσουμε τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου.

 Άμεσα θέματα προς συζήτηση:

  • Καταγραφή των επαγγελματιών εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται και έχουν επαγγελματική σχέση με την περιοχή.
  • Η τωρινή κατάσταση των καλλιτεχνών (εργαζομένων και επιχειρήσεων) στα Ιωάννινα και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
  • Εργασιακά ζητήματα, που αφορούν το κλείσιμο των χώρων δουλειάς μας (καλλιτεχνική εκπαίδευση, ιδιωτικά θέατρα, σχολές χορού, ωδεία, εικαστικά εργαστήρια κ.λπ.).
  • Η λειτουργία των τακτικώς επιχορηγουμένων φορέων πολιτισμού της Ηπείρου και ο ρόλος τους στη στήριξη των επαγγελματιών καλλιτεχνών (Πνευματικά Κέντρα Δήμων και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων)
  • Εργασιακά και οικονομικά θέματα, που αφορούν τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ) ή ατομικές εταιρείες θεάτρου, χορού, μουσικής κ.λπ., που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο (επιχορηγήσεις από ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, ΥΠΠΟΑ, συμπαραγωγές με τοπικούς φορείς κ.λπ.)

*Καθώς τα θέματα είναι πολλά και σημαντικά, ευελπιστούμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και στον ορισμό σταθερών συνελεύσεων της Ε.Κ.Η. κάθε μήνα.»

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...