Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024
Αρχική / Τεχνικά Έργα / Κατάθεση απόψεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 από την παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Κατάθεση απόψεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 από την παράταξη «Ιωάννινα 2023»

«Η δημοτική αρχή είχε τον χρόνο, τις προϋποθέσεις και την ανοχή να παράξει και να επιδείξει έργο. Καταγράφεται μία πρωτοφανής υστέρηση ακόμη και στα αυτονόητα. Είτε είναι ανεπαρκής, είτε αδρανεί», ισχυρίζεται η κα. Τατιάνα Καλογιάννη σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα 2023» σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για το 2021, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Πέρυσι, κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος 2020, είχαμε δώσει θετική ψήφο στο τότε υποβληθέν σχέδιο. Η απόδοση της δημοτικής αρχής έπρεπε να φανεί με την αύξηση του προϋπολογισμού των συμβασιοποιημένων έργων & μελετών και με την αύξηση του προϋπολογισμού των πραγματικών νέων έργων και μελετών. Αντίθετα, για το 2021 οι προϋπολογισμοί αυτοί μειώθηκαν.

Η δημοτική αρχή είχε τον χρόνο, τις προϋποθέσεις, την ανοχή. Αδράνησε.

Πέρυσι, το τότε υποβληθέν σχέδιο, έλαβε θετική εγκριτική απόφαση. Η δημοτική αρχή το εξέλαβε ανάλαφρα, ως ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μας παράταξη δεν παρείχε τέτοια ψήφο.

Ο Δήμος σήμερα διοικείται από μία διοίκηση που δεν έχει πρόγραμμα ούτε σχέδιο. «Αγωνίζεται» να πείσει ότι προσπαθεί και ότι μπορεί να κάνει κάτι. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς της αυτής, ο κάθε συνδημότης το βλέπει και το κρίνει.

Η παράταξή μας, σε αντιδιαστολή με τη δημοτική αρχή, συγκροτήθηκε, συνέταξε πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα και διεκδίκησε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, με έναν και μόνο στόχο: Να αλλάξει ο Δήμος λειτουργία και εικόνα και να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό πρότυπο. Αυτό το υπηρετεί συστηματικά, συνεχώς και τεκμηριωμένα και από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Όταν:

 • για το σκουπίδι, τη βρωμιά και την εγκατάλειψη στον Δήμο μας, ένα χρόνο μετά, φταίει ακόμη η αντιπολίτευση,
 • το «ξεβατσούνιασμα» στο γιαννιώτικο σαλόνι βαφτίζεται «ολοκληρωμένη παρέμβαση καθαρισμού και ευπρεπισμού του Πάρκου Πυρσινέλλα»,
 • η αντικατάσταση των κρασπέδων των πεζοδρομίων γίνεται με χρήση λευκού κονιάματος καλουπωμένου με πρόχειρες ιδιοκατασκευές από διογκωμένη πολυστερίνη και όχι από μάρμαρο,
 • καταργεί και απορρίπτει επί της ουσίας όλη την προεργασία του έργου: «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δημοτικής Κοινότητας Περάματος έως την περιοχή Μάτσικας» και υιοθετεί μία άλλη πρόταση για επεμβάσεις από τις παλιές λεκάνες ΔΕΛΙ μέχρι την Κυρά Φροσύνη,
 • αδυνατεί να μετεγκαταστήσει το εργοτάξιο του Δήμου,
 • Υιοθετεί, ακρίτως, απόψεις «μερίδας πολιτών» για να βρίσκει αιτιάσεις για την αναβολή ή ματαίωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Πύρρου,
 • αδυνατεί –με κίνδυνο απένταξης της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ- να δημοπρατήσει το έργο: Βογιάννου – Πανηπειρωτικό, και άλλα πολλά,

αντιλαμβάνεται ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει άλλα πρότυπα και επιδιώξεις. Από την αρχή κινείται στη «στρατόσφαιρα» της επικοινωνιακής διαχείρισης κάθε ανθυπολεπτομέρειας. Είναι πλέον προφανές σε όλους, ότι είναι ανώφελο να δημιουργούνται προσδοκίες για παραγωγή έργου που θα αφήσει κάποιο θετικό ίχνος της δημοτικής αυτής θητείας.

Πέρυσι, η παράταξή μας έδωσε ψήφο ανοχής για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος 2020, καθώς η δημοτική αρχή είχε, ήδη, δείξει ότι, 7 μήνες μετά την εκλογή της και 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε οργάνωση, ούτε είχε αντιληφθεί την αξία και την αναγκαιότητα ενός -άξιου λόγου και συζήτησης- προγράμματος έργων.

Σήμερα ούτε ανοχή από πλευράς μας αιτιολογείται, ούτε δικαιολογίες υπάρχουν.

Όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά και με επιτυχία με σοβαρά έργα, γνωρίζουν ότι ο χρόνος προετοιμασίας τους -δηλαδή μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, διαγωνιστική διαδικασία, συμβασιοποίηση- απαιτεί χρόνο πολλαπλάσιο του κατασκευαστικού χρόνου. Αυτός ο χρόνος είναι κρίσιμο στοιχείο στον κύκλο του έργου.

Σήμερα, μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Αντώνης Τρίτσης, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ΕΣΠΑ 2021– 2027, κλπ) παρέχονται διέξοδοι, λύσεις και εργαλεία, ώστε να διευκολύνονται αυτοί που έχουν έναν -έστω στοιχειώδη- σχεδιασμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τόπου. Πλην, όμως, η δημοτική αρχή δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή αφού αδυνατεί να σχεδιάσει, να προδιαγράψει και να μελετήσει.

Η συγκυρία της πανδημίας για το θέμα αυτό δεν δημιουργεί δικαιολογία ή αιτίαση, γιατί παρέχονται συνεχώς και αφειδώς μέσω των έκτακτων επιχορηγήσεων όλοι οι απαραίτητοι πόροι αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ακόμη και σήμερα, δεν καταγράφεται ένας σχεδιασμός, προσανατολισμός, έστω και ένα στοιχειώδες όραμα σε έναν τουλάχιστον τομέα. 

Ακολούθως, αποτυπώνονται ορισμένοι κρίσιμοι προβληματισμοί.

Στον τομέα των μελετών καταγράφονται ανεπάρκειες και αδυναμίες

 1. Η μελέτη με τίτλο: “Ενεργειακή αναβάθμιση ΚΕΠΑΒΙ και μετατροπή του σε “ευφυές κτίριο», προϋπολογισμού 90.000,00€ παραμένει ενταγμένη από το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019! Για τρίτη φορά, συνεχόμενα, γίνεται η εγγραφή της και δυστυχώς στα «Έργα σε φάση μελέτης». Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει σοβαρή εξήγηση για το τι συμβαίνει. Το σχετικό έργο δε, είναι ενταγμένο στο ΒΑΑ Ιωαννίνων και έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του και από το ΠΕΠ.Ανεπάρκεια και αδυναμία Νο 1.
 2. Οι «αναθέσεις» των μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ) για το έργο της μετεγκατάστασης του εργοταξίου του Δήμου έχουν συμβασιοποιηθεί το 2017 και 2018 και όχι μόνο δεν έχουν παραληφθεί ακόμη, αλλά σε απάντησή σε έγγραφό μας, αναφέρεται ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα διάλυσης των συμβάσεων αυτών. Είναι βέβαιο ότι έχει ευθύνες και η προηγούμενη δημοτική αρχή που δεν μπόρεσε επί θητείας της να κλείσει το θέμα αυτό, αλλά και η παρούσα αδυνατεί να χειριστεί το θέμα. Ανεπάρκεια και αδυναμία Νο 2.
 3. Στο τεχνικό πρόγραμμα 2021, όπως και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, δεν εγγράφεται το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση του οδικού και αστικού φωτισμού Δ. Ιωαννιτών (LED)» των 19.200.000€. Κακή αντίληψη των δεδομένων. Ανεπάρκεια και αδυναμία Νο 3.
 4. Τέλος και σε ότι αφορά τις μελέτες, το πιο κρίσιμο, σοβαρό και ταυτόχρονα προβληματικό στοιχείο είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ συγκεκριμένες εγγραφές μελετών στην κατηγορία «ΝΕΑ ΕΡΓΑ». Υπάρχει μία εγγραφή, «για τα μάτια του κόσμου», με προϋπολογισμό 100.000€, χωρίς προσδιορισμό και χωρίς αντιστοίχιση με κάποιο συγκεκριμένο έργο. Ανεπάρκεια και αδυναμία Νο 4.

Στον τομέα των έργων καταγράφονται κρίσιμες υστερήσεις

 1. Συνεχιζόμενα έργα και δεσμεύσεις πόρων.

Στα «Έργα με σύμβαση» εγγράφεται στον προϋπολογισμό των νομικών δεσμεύσεων, δηλαδή τον συμβασιοποιημένο προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στα 6,3 εκατ. €. Έτσι, κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι εκτελούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατ.€. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι εκτελούνται έργα μόλις 4 εκατ.€ γιατί αυτό είναι το πραγματικό ανεκτέλεστο σήμερα. Σήμερα, δηλαδή, ο Δήμος διοικεί, επιβλέπει και διευθύνει  έργα  4εκ.€.

Στα «Έργα σε φάση δημοπράτησης» από τα 39 εγγεγραμμένα έργα, τα 34 (ποσοστό 87%) παραμένουν στάσιμα στη φάση αυτή και από το 2019. Δηλαδή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία εδώ και 2 χρόνια.

Στα «Έργα σε φάση μελέτης» εγγράφονται συνολικά 25 έργα με προϋπολογισμό 36 εκατ.€ περίπου. Ο τίτλος αποπροσανατολίζει, γιατί θεωρεί κανείς καλόπιστα, ότι αναφέρεται σε μελέτες έργων. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι αφορά έργα, τα οποία παραμένουν βαλτωμένα και στάσιμα. Και τα οποία δεσμεύουν πόρους μελλοντικών ετών.

 • “Ολοκλήρωση Μεγάλου Δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάννου)”.

Στις 06.09.2019 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Στις 13.11.2019, ο αντιδήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση της παράταξής μας για την πορεία του έργου, δεσμεύτηκε για ημερομηνίες που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν τηρηθεί.

Στις 10.07.2020 ανακοινώθηκε στον ημερήσιο τοπικό τύπο ότι η δημοπράτηση του Δακτυλίου, είναι θέμα λίγων ημερών.

Και σήμερα, 30.11.2020, ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει ούτε η έγκριση δημοπράτησης του έργου.

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα παρακάτω:

 • πότε ορίστηκε η δικάσιμος (για την οποία η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι θα διαπραγματευόταν ώστε να οριστεί νωρίτερα από την 21.10.2020).
 • εάν κατατέθηκε αίτημα παράτασης στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», καθώς η δεσμευτική ημερομηνία υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με την πράξη ένταξης, είναι η 31.12.2020.
 • Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα του έργου.
 • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται η δημοτική αρχή να προβεί, έστω και τώρα για να προστατεύσει το τόσο σημαντικό αυτό έργο.
 • «Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία υποδομών για την μεταστέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών»

Το έργο ήταν εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 με 650.000€ και στη συνέχεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 με Προϋπολογισμό 957.600,00€.

Σήμερα, εγγράφεται πάλι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, ως έργο υπό μελέτη, ενώ για τις μελέτες έχει υποβληθεί αίτημα διάλυσης της σύμβασης.

Στις δηλώσεις της δημοτικής αρχής, όμως, γίνεται λόγος για ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου και προστασία της Λίμνης. Χρειάζονται, λοιπόν, εξηγήσεις, διευκρινήσεις, στις οποίες εσείς μάλλον έχετε «δυσανεξία».

 • Σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ:
 • Διαμορφώσεις-Πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα: δημοπρατήθηκε στις 11.02.2020. Δέκα μήνες μετά και δεν υπάρχει σύμβαση κατασκευής.
 • Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή “Μάτσικας”: Και αυτό το έργο αυτό, προφανώς, βρίσκεται σε διοικητική ωρίμανση υπό τον έλεγχο «μερίδας πολιτών».
 • Κατασκευή Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ιωαννιτών: 21.01.2020 εγκρίναμε την υποβολή του έργου στο ΕΣΠΑ και από τότε, ένα χρόνο μετά, αγνοείται η τύχη του.
 • Ενσωμάτωση του χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων: ένταξη 13.07.2017. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα το χρονοδιάγραμμα παράδοσης μελετών, αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων καθώς και εκκίνησης διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Κυρίες και κύριοι,

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι προσπάθειες -της παράταξής μας ειδικά, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης γενικότερα- να συμβάλουν στην προσαρμογή της δημοτικής αρχής στην πραγματικότητα, και στην προσγείωσή της, προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία και τον αυτοεξαιρετισμό που διακρίνει τα πρόσωπα της ανομοιογενούς δημοτικής αρχής.

Και δεδομένων των ανωτέρω, καλείται η παράταξή μας να δώσει άλλη μία ευκαιρία στη δημοτική αρχή. Δηλαδή, να παράσχουμε «μία μικρή ποσότητα οξυγόνου», σε έναν ασθενή που βρίσκεται στην εντατική.

Για αυτά, λοιπόν,  τα ελάχιστα έργα -σε αντιπαραβολή με τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου- που ζητείται η θετική μας ψήφος στη σημερινή συνεδρίαση, η παράταξή μας δίνει θετική ψήφο.

Ας γίνουν έστω αυτά.»

Δείτε Επίσης

Σημαντικά έργα υποδομών υλοποιούνται στην Π.Ε. Πρέβεζας με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για σημαντικά έργα υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής ...