Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / KKE: Επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί για το άνοιγμα νέας ΜΕΠΚ από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ

KKE: Επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί για το άνοιγμα νέας ΜΕΠΚ από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

ΕΝΤΑΞΗ 85 ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΤΟΥ 4ου ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΓΝΙ                                     

  ΧΩΡΙΣ 1 ΕΥΡΩ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ (πρόβλεψη στο ΦΕΚ)

Οι τελευταίες προεκλογικές εξελίξεις στο ΠΓΝΙ με την τροποποίηση του οργανισμού και το άνοιγμα νέας ΜΕΠΚ, αποτελούνε τρανταχτές αποδείξεις για την προσήλωση της κυβέρνησης και της Διοίκησης της, στην λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς κρατική χρηματοδότηση, με φτηνό ευέλικτο προσωπικό και χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους  που να πιστοποιείται από κάποιο επιστημονικό όργανο, θυμίζοντας τις fast truck επενδύσεις χωρίς κανέναν έλεγχο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

1.Στο ΦΕΚ 2556 Β΄/27-6-2019  της τροποποίηση του Οργανισμού του ΠΓΝΙ , αναφέρεται ότι:  «Το γεγονός ότι από την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού»

Το παραπάνω αποτελεί μια κυνική έγγραφη ομολογία ότι το 4ο κτίριο δεν παίρνει δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό για προσωπικό, υλικά και συντήρηση μηχανημάτων και προκύπτει το ερώτημα: αν η χρηματοδότηση λειτουργίας του δεν είναι δημόσια δαπάνη τότε τι θα είναι, ιδιωτική ???

2.Επίσης στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι: «Σε βάρος του προϋπολογισμού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκαλείται ετήσια δαπάνη συνολικού ύψους 570.000,00 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, η οποία θα καλυφθεί από ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους του αναφερόμενου φορέα (Κ.Α.Ε. 1611, 0842, 0841, 0832, 0879)».

Ομολογείται ότι ακόμα και τα απλά λειτουργικά έξοδα όπως θέρμανση και ρεύμα θα τα υποστεί ο υπάρχων προϋπολογισμός, ο οποίος η μόνη αύξηση που έχει λάβει φέτος είναι 1ον 900.000 ευρώ για υγειονομικό υλικό από τα οποία τα 400.000 έχουν δαπανηθεί για το 1ο τετράμηνο λειτουργίας της αγγειοχειρουργικής μονάδας  και 2ον 3 εκατομ. ευρώ για τον κλειστό προϋπολογισμό φαρμάκου λόγω του ότι πέρυσι αυτός  «κοκκίνησε» τον μήνα Οκτώβρη.

  1. Επίσης αναφέρεται ότι: «Η προαναφερόμενη δαπάνη είναι εντός των ορίων του εκτελούμενου 28346 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 2556/27.06.2019 Μ.Π.Δ.Σ. και δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του φορέα».

Η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν ψηφίσει στο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2019 -2022 μείωση των δημόσιων δαπανών  για την Υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ στο 4,7% του ΑΕΠ, οδηγώντας σε αναγκαστική αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης δαπάνης.

  1. Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ παραλείπει να αναφέρει ότι η ένταξη 85 κλινών συνοδεύεται υποχρεωτικά με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό, όπως αυτό υπολογίζεται με βάση το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων . Με βάση την εισήγηση της Διοικητικής Υπηρεσίας τον Ιανουάριο, το προσωπικό που αντιστοιχεί είναι: 115 επιπλέον θέσεις στην νοσηλευτική υπηρεσία. 138 επιπλέον θέσεις στην διοικητική υπηρεσία. 62 επιπλέον θέσεις στην Τεχνική Ξενοδοχειακή Υπηρεσία. Σύνολο 315 θέσεις.

Και όμως έχει το θράσος η Διοίκηση να διαφημίζει  τα 49 άτομα επικουρικό προσωπικό  που προσέλαβε μέσα στον μήνα Ιούνιο ως στελέχωση του 4ου κτιρίου !!!  χωρίς 1 ευρώ ενίσχυση από τον κρατ. προϋπολογισμό και τα οποία δεν φτάνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κλινικών των 3 κτιρίων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Το άνοιγμα της νέας ΜΕΠΚ αποτελεί επιτομή επικίνδυνης για ασθενείς και εργαζόμενους  άσκησης Διοίκησης, προσομοιάζοντας σε Διοίκηση ιδιωτικής κλινικής χαμηλού επιπέδου.              Η ανάγκη για προεκλογικά εγκαίνια νέων λειτουργιών, σε συνδυασμό με την εξόφληση προεκλογικών γραμμάτιων σε συγκεκριμένα συμφέροντα που θα αποφέρουν οικονομικό κέρδος στην επιχείρηση  ΠΓΝΙ , κάνουν την τήρηση κριτηρίων ασφάλειας και επιστημονικών διαδικασιών «ψιλά γράμματα» για την Διοίκηση του ΠΓΝΙ.

  1. Η διοίκηση είναι αναρμόδια να εγγυάται από μόνη της την ασφαλή λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του Νοσοκομείου .Κανένα επιστημονικό όργανο του ΠΓΝΙ, ούτε ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, ούτε το επιστημονικό Συμβούλιο δεν κλήθηκαν από την Διοίκηση να τοποθετηθούν και να αναλάβουν την ευθύνη πιστοποίησης της κάλυψης των επιστημονικών κριτηρίων ασφαλείας. Εάν υπάρχουν γραπτές εισηγήσεις των Διευθυντών των Καρδιολογικών κλινικών και της Καρδιοχειρουργικής καλούμε την Διοίκηση να τις παρουσιάσει.

2.Ήδη από τον  Φεβρουάριο έχει κατατεθεί στην Διοίκηση η απόφαση 2 της 256ης  Ολομ. του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας /24.6.2016 με θέμα : «Ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας» η οποία ορίζει με σαφήνεια τα ζητήματα στελέχωσης, εκπαίδευσης προσωπικού  και λειτουργίας των ΜΕΘ και ΜΕΠΚ. Καμία από τις προϋποθέσεις της απόφασης του ΚΕΣΥ , για την ελάχιστη στελέχωση και εκπαίδευση, δεν έχει ληφθεί υπ΄ όψιν για το άνοιγμα της ΜΕΠΚ.

  1. 3. Είναι ενδεικτική της προεκλογικής πρεμούρας της Διοίκησης για το άνοιγμα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό η εκβιαστική μεθόδευση που ακολούθησε η Διοίκηση με την παρουσία της βολικής για την ίδια τοποθετημένης Νοσηλευτ. Διεύθυνσης. Πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Ιουλίου συνάντηση με το ανεπαρκές αριθμητικά (με τα κριτήρια του ΚΕΣΥ)  νοσηλευτικό προσωπικό, που αυτή τη στιγμή δουλεύει στην υπάρχουσα ΜΕΠΚ χωρίς συνεχή ιατρική κάλυψη  και τους ανακοίνωσε ότι δεν είναι η διοίκηση υπεύθυνη για την ιατρική στελέχωση και ότι θα στελεχώσουν την νέα Μονάδα αρχικά χωρίς γιατρούς, ώστε με το άνοιγμα της να εξαναγκαστούνε σε εφημέρευση οι γιατροί της Α΄ καρδιολογικής, ο Διευθυντής της οποίας αδυνατεί να δώσει πρόγραμμα πρόσθετης εφημέρευσης».

 

ΒΟΛΙΚΟ ΧΑΔΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Στην καταγγελία του, ο τομέας υγείας της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, δεν είδε ούτε την ρητή μη κρατική χρηματοδότηση του 4ου κτιρίου (οπότε και της νέας ΜΕΠΚ) στο ΦΕΚ της τροποποίησης του οργανισμού,   ούτε την παραβίαση βασικών διαδικασιών για την πιστοποίηση της ασφάλειας λειτουργίας ενός νέου τμήματος, ούτε παραβίαση της απόφασης του ΚΕΣΥ, ούτε την προεκλογική εξόφληση γραμμάτιων σε όσα συμφέροντα  η Διοίκηση στηρίζει με συνέπεια από την εποχή των τεράστιων συγκρούσεων  στο ΠΓΝΙ για το άνοιγμα του 4ου κτιρίου. Γι΄αυτό και έδωσε την ευκαιρία στην Διοίκηση να απαντήσει με βολικότατο τρόπο.

Αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το πώς θα ασκήσουνε Διοίκηση στο ΠΓΝΙ ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση, αφού υπηρετούνε το ίδιο πολιτικό σχέδιο για την Υγεία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για τους υγειονομικούς και τους ασθενείς που η αλήθεια, η επιστημονική τεκμηρίωση και η χωρίς παζάρια υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων της υγείας του λαού, αποτελούνε στοιχεία διαμόρφωσης πολιτικού και εκλογικού κριτηρίου, το ΚΚΕ είναι η μόνη αταλάντευτη, συνεπής και μαχητική εγγύηση για την επόμενη μέρα.    

  ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of