Τρίτη , 21 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ 6 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ 6 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, απάντησε χθες στην επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος των ΣΜΑ ως εξής:

«Εγώ», σημείωσε, «δεν έχω να φοβηθώ τίποτε σε αυτό το θέμα. Το παλεύω πολύ δυνατά και πολύ καλύτερα από κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να εφαρμόσω μια Σύμβαση που έχω στα «χέρια» μου. Αυτή προβλέπει ότι το υλικό θα παραληφθεί, αφού δοκιμαστεί επί ένα εξάμηνο. Αν εξαιρέσει κανείς τον Σ.Μ.Α. του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, όλοι οι άλλοι είναι έτοιμοι και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Τι πιο απλό υπάρχει από το να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία επί ένα εξάμηνο (όσο προβλέπει η σύμβαση), από την οποία θα βγουν και τα κόστη τους, και μέσα σε ένα εξάμηνο να γίνει η δημοπράτηση της λειτουργίας τους για τέσσερα – πέντε χρόνια; Όσο για τη μεταφορά τους, δε νομίζω ότι χρειάζεται να έχει κάποιος ειδική εμπειρία.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, από την πλευρά της, κατέθεσε -από κοινού με άλλες 5 περιφερειακές παρατάξεις- αίτηση σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχολιάζοντας τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Η πρωτοβουλία της ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ να αναδείξει το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο και την καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης των ΣΜΑ βρήκε ανταπόκριση στην πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τις οποίες καταθέσαμε κοινό αίτημα σύγκλησης αυτοτελούς συνεδρίασης του Π.Σ. για το θέμα αυτό.  

Να σημειωθεί ότι:

Ενώ έχει ζητηθεί από την Περιφερειακή Αρχή, ήδη από τις 14 Ιανουαρίου 2021, η χορήγηση αντιγράφων: 

1) Της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση της πράξης «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄φάση)»,

2) Οποιασδήποτε πρόσθετης σύμβασης έχει τυχόν συναφθεί έκτοτε για την συμπλήρωση ή εξειδίκευση της ίδιας πράξης,

3) Των συμβάσεων των υποέργων που περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση, όπως και οποιουδήποτε συμπληρωματικού έργου τυχόν προέκυψε συμπληρωματικά,

4) Των πρακτικών της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης,

5) Οποιαδήποτε απόφαση ή άλλο έγγραφο που αφορά στην τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση και τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών,

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η ΛΑ.ΣΥ. ζήτησε να συζητηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων από την προηγούμενη Δευτέρα στο προεδρείο του Π.Σ., το αίτημα δεν κοινοποιήθηκε αμέσως στο σύνολο των περιφερειακών συμβούλων από το προεδρείο -ως όφειλε το τελευταίο να πράξει- και δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Π.Σ. της 22ας Φεβρουαρίου 2021.

Η μέχρι σήμερα -αν μη τι άλλο- “αδυναμία” κατάθεσης στοιχειωδών εγγράφων γύρω από ένα έργο, αλλά και η καθυστέρηση στην παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, αποδεικνύουν περίτρανα το “νοικοκυριό” που έχει κάνει η Περιφέρεια στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. 

Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η προσφυγή των παρατάξεων στις διατάξεις του άρθρου 10 του πρότυπου κανονισμού (σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος είναι πλέον υποχρεωμένος να καλέσει σε συνεδρίαση για το θέμα) αποδεικνύει και πόσο “πολύ δυνατά το παλεύει” η Περιφέρεια. 

Η οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των Δήμων από τις καθυστερήσεις της Περιφέρειας για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, από τη σύμβαση ΣΔΙΤ με τη ΤΕΡΝΑ, αποδεικνύει στην πράξη ότι η Περιφέρεια παλεύει για συμφέροντα των λίγων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων, ότι αυτούς και μόνο έχει κάνει νοικοκύρηδες. Η πλήρης ενημέρωση του λαού για όλες τις πλευρές που αφορούν την διαχείριση των «χρυσοφόρων» απορριμμάτων προς όφελος ελάχιστων  επιχειρηματιών με τη συνδρομή της τοπικής διοίκησης, που ακολουθεί πιστά την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελεί βασικό όρο της αμφισβήτησης και ανατροπής αυτών των πολιτικών επιλογών.»

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσια η αίτηση των 6 περιφερειακών παρατάξεων: 

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Οι κάτωθι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι των Παρατάξεων:

«Λαϊκή Συσπείρωση»

«Κοινό των Ηπειρωτών»

«Ορίζοντες Ηπείρου»

«Ήπειρος Όλoν»

«Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο»

«Ανυπότακτη Ήπειρος»

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου,

κ. Παργανά

Με την παρούσα, ζητάμε την σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10ο «Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου» , παράγρ. 4 και 5 της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. 42071/2020 (ΦΕΚ 2938/Β/17-7-2020) με τίτλο «Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου» με μοναδικό θέμα συζήτησης: 

Πορεία υλοποίησης της πράξης «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α’ φάση)» και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:  

 1. Πρέντζας Γεώργιος
 2. Ζέκα – Πάσχου Κωνσταντίνα
 3. Κωτσαντής Κωνσταντίνος
 4. Τρομπούκης Δημήτριος
 5. Γκίζα Ουρανία (Ράνια)
 6. Σακαρέλης Δημήτριος
 7. Ζάψας Γεώργιος
 8. Σπέγγος Αριστείδης Δημήτριος (Άρης )
 9. Λέκκα Χριστίνα
 10. Κορωναίος Θεόδωρος
 11. Νάνος Ευστάθιος
 12. Γκαμπρέλας Δημήτριος
 13. Ριζόπουλος Σπυρίδων
 14. Παππάς Δημήτριος (Τάκης)
 15. Δημητρίου Δημήτριος
 16. Κιτσανού Μαργαρίτα
 17. Λιούρης Θεοχάρης (Χάρης)
 18. Φραγκούλης Παύλος
 19. Γαλατάς Ζώης ως αντικαταστάτης του Ζήκου Νικόλαου
 20. Νουτσόπουλος Κωνσταντίνος

Ιωάννινα, 18 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε Επίσης

Εντοπίστηκαν σε μονή εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα που είχαν κλαπεί από μονές των Ιωαννίνων

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων επτά εκκλησιαστικές εικόνες ...