Σε σχετική ανακοίνωσή της για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει τα εξής:
«Καμία σκέψη για “αστυνομία πανεπιστημίων”!
Μαζικός αγώνας ενάντια στα μέτρα που μας γυρίζουν σε σκοτεινές και ανώμαλες πολιτικά εποχές.
Η αναγγελθείσα σύσταση ειδικού σώματος αστυνομίας για τους πανεπιστημιακούς χώρους που θα ασκεί εξουσίες ελέγχου της εισόδου στις εγκαταστάσεις με τη χρήση τεχνικών μέσων παρακολούθησης, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού, με τον Υπουργό Προ. Πο., την Υπουργό Παιδείας και Πρυτάνεις, αποτελεί μία ακόμη αναβαθμισμένη πράξη στο κρεσέντο ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η κίνηση αυτή μόνο ως πρόφαση χρησιμοποιεί την πρόσφατη απαράδεκτη ενέργεια τραμπουκισμού του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τους φοιτητές και τους συλλογικούς τους φορείς, αλλά έχει ρητά καταδικαστεί από τους φοιτητικούς συλλόγους. Αντίθετα, η επιβολή καθεστώτος αστυνομοκρατίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της αντιδραστικής ατζέντας της ΝΔ εδώ και χρόνια. Ξεκινώντας με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον Αύγουστο 2019, και συνεχίζοντας με διαρκείς ενέργειες εισβολής των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, ξυλοδαρμών, ωμής βίας και αναίτιων συλλήψεων σε αγωνιζόμενους φοιτητές και μαθητές, η κυβέρνηση επιχειρεί να οξύνει την επίθεση στους αγώνες της νεολαίας, επιβάλλοντας σιωπητήριο με τη συνεχή παρουσία αστυνομίας στις σχολές.
Σκοπός τους είναι να κάμψουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος που χρόνια τώρα αποτρέπει τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, αλλά και να επιβάλλουν καθεστώς γύψου στη νεολαία, που αγωνίζεται μαζικά για τη δημοκρατία και τις λαϊκές ελευθερίες. Δεν είναι τυχαία αυτή η κίνηση την ίδια στιγμή που η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ετοιμάζει αντιδραστικό νομοσχέδιο και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που τσακίζει το παρόν και το εργασιακό μέλλον των νέων.
Η επιβολή αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελεί ευθεία παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των φοιτητών και ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, που μας γυρίζει πίσω στις πιο σκοτεινές εποχές του «γύψου» και του σπουδαστικού της ασφάλειας. Συνοδεύεται μάλιστα από ανατριχιαστικές διακηρύξεις περί επιβολής ειδικού πειθαρχικού και ποινικού πλαισίου ειδικά για φοιτητές και φοιτήτριες, όπως η διαγραφή και οριστική αποβολή όσων φοιτητών «συμμετέχουν σε επεισόδια», η αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου για περιστατικά που συμβαίνουν ειδικά σε πανεπιστήμια, η είσοδος μόνο με την επίδειξη ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου.
Η κυβέρνηση πάει στα άκρα τον πόλεμο που έχει κηρύξει στους νέους. Αυτή η αυταρχική εκτροπή, και ειδικά σε βάρος των νέων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρέπει να βρει απέναντί της κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.
Λίγες ημέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, δεν ξεχνάμε το αίμα που χύθηκε για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας, για να μην σπουδάζουν οι νέοι υπό το άγρυπνο βλέμμα του χωροφύλακα και της ασφάλειας. Για να μπορούν οι νέοι και όλη η κοινωνία να μιλούν και να σκέφτονται ελεύθεροι, να αγωνίζονται για το δίκιο, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε πλατιά συστράτευση ενάντια στο εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζεται. Σύσσωμες οι αριστερές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, το λαϊκό κίνημα και η νεολαία πρέπει να αποκρούσουν αυτήν την αντιδραστική εκτροπή.»