Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / «Με προσλάβατε για να οδηγώ αυτοκίνητα, όχι αεροπλάνα». Η παραίτηση του ανθρώπου που πέταξε με αεροπλάνο, πενήντα χρόνια πριν από τους αδελφούς Ράιτ

«Με προσλάβατε για να οδηγώ αυτοκίνητα, όχι αεροπλάνα». Η παραίτηση του ανθρώπου που πέταξε με αεροπλάνο, πενήντα χρόνια πριν από τους αδελφούς Ράιτ

Αν και το όνομά του δεν είναι γνωστό, κατάφερε να πετάξει 50 χρόνια πριν από τους αδελφούς Ράιτ.

Γνωρίζουμε ότι ο ανώνυμος αυτός άντρας εργαζόταν ως σωφέρ για τον Σερ Τζορτζ Κέιλι, τον αριστοκράτη που ασχολήθηκε εντατικά με την αεροναυπηγική.
Ο Κέιλι ήταν αυτός που μελέτησε την πτήση και την ανατομία των πουλιών και έθεσε τις βάσεις για την κατασκευή των πρώτων ιπτάμενων μηχανών.
Ασχολήθηκε κυρίως με ανεμόπτερα και το 1804, κατασκεύασε το πρώτο.
Το 1809 τελειοποίησε το ανεμόπτερο που πέταξε για πρώτη φορά στον αέρα, χωρίς όμως πιλότο.
Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε δεκαετίες για να νιώσει ο Κέιλι αρκετά ασφαλής με την κατασκευή του, ώστε να χρησιμοποιήσει έναν άνθρωπο ως πιλότο.
Εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του, ήταν αδύνατον να πετάξει ο ίδιος.
Γι’ αυτό και έπεισε τον νεαρό οδηγό του, που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σε ιπτάμενη μηχανή, πάνω από την κοιλάδα του Μπρόμτον Ντέιλ, to 1853.

Η ιστορία λέει πως ο οδηγός δεν εντυπωσιάστηκε από την εμπειρία και παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά, λέγοντας στο αφεντικό του: “Με προσλάβατε για να οδηγώ αυτοκίνητα, όχι αεροπλάνα”.

Το άρθρο «Με προσλάβατε για να οδηγώ αυτοκίνητα, όχι αεροπλάνα». Η παραίτηση του ανθρώπου που πέταξε με αεροπλάνο, πενήντα χρόνια πριν από τους αδελφούς Ράιτ δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

πηγή

Δείτε Επίσης

Ε. Σολομών- Η Εσθήρ Κοέν “έφυγε”, αλλά ο λόγος της είναι εδώ, μπορούμε να τον ακούμε και να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία κατά τη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης της πόλης.

Από: Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Στιγμές από την ιστορία της ζωής της Εσθήρ (Στέλλας) Κοέν, που απεβίωσε-τελευταία ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of