Τρίτη , 18 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Εγκαίνια Νέας Μονάδας Πυρηνικής Ιατρικής στο Παν/κό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Εγκαίνια Νέας Μονάδας Πυρηνικής Ιατρικής στο Παν/κό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, στο Κλινικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών, καθώς και του νέου υβριδικού συστήματος απεικόνισης τομογραφικής γ-camera με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT).

Με την παραγωγική λειτουργία των ανωτέρω έργων ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός δέκα (10) και πλέον χρόνων και το Π.Γ.Ν.Ι. αναβαθμίζει και επεκτείνει τις παρεχόμενες υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές του υπηρεσίες προς τους ασθενείς της Περιφέρειας Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Νότιας Αλβανίας, καλύπτοντας τομείς στους οποίους μέχρι σήμερα υπήρχε σημαντική υστέρηση.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου που συνεργάστηκε και συμμετείχε στην υλοποίηση των έργων αυτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η θέση του Π.Γ.Ν.Ι. στα καλύτερα Νοσοκομεία της Χώρας μας αντανακλά ουσιαστικά το δικό τους έργο και την προσφορά.

 

Έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Π.Γ.Ν.Ι. χορηγεί από ετών μικρές δόσεις ραδιοϊσοτόπων για θεραπευτικούς σκοπούς, σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό και επώδυνες οστικές μεταστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και θεραπευτικές εφαρμογές με χρήση υψηλών δόσεων ραδιοϊσοτόπων, που αφορούν κυρίως σε ογκολογικά νοσήματα, όπως η ευρέως γνωστή χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου σε κακοήθη νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα. Βάσει νόμου, αυτές οι θεραπείες προϋποθέτουν την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία των ασθενών για διάστημα ολίγων ημερών, σε κατάλληλα θωρακισμένους θαλάμους, με σκοπό τη διασφάλιση της ακτινοπροστασίας των οικείων τους και του κοινού γενικότερα.

Στο σχεδιασμό της λειτουργίας του Π.Γ.Ν.Ι. είχε εξαρχής προβλεφθεί η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων ειδικών θαλάμων νοσηλείας στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για τη Μονάδα Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών, αποτελούμενη από δύο ειδικά θωρακισμένους θαλάμους δυναμικότητας τεσσάρων (4) κλινών, οι οποίοι βρίσκονται στο ισόγειο της Β’ Πτέρυγας. Το συνολικό κόστος κατασκευής και εξοπλισμού της μονάδας ανήλθε στο ποσό των 171.000,00€ και καλύφθηκε εξολοκλήρου από ίδια έσοδα του Νοσοκομείου.

Είναι η πρώτη και η μόνη ανάλογη νοσηλευτική υποδομή στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, η οποία έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο ιατρικό αίτημα δεκαετιών. Αυτή προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ασθενών, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από τη Δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τα νησιά του Ιονίου, τη Θεσσαλία, αλλά και τη Νότια Αλβανία. Μέχρι σήμερα αυτοί οι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να απευθύνονται σε δημόσια νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου οι λίστες αναμονής για τη λήψη αυτών των θεραπειών συχνά ανέρχονται σε αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί τελικά να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών κέντρων με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

Η λειτουργία της μονάδας του Π.Γ.Ν.Ι. πρόκειται να συμβάλλει ουσιαστικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποφεύγοντας την ανάγκη πολυήμερων ταξιδιών, με την ταλαιπωρία και τα έξοδα που αυτά συνεπάγονται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

 

Εγκατάσταση υβριδικού συστήματος απεικόνισης τομογραφικής γ-camera με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT)

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Π.Γ.Ν.Ι. είναι ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, το μοναδικό στη Βορειοδυτική Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιεί το σύνολο των σπινθηρογραφικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους μέσω του Συστήματος ISO 9001:2008. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού ασθενών από την Ήπειρο, τις όμορες περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνια Νησιά), αλλά και τη γείτονα Αλβανία, οδήγησαν στην ανάγκη αναβάθμισης του εξοπλισμού του εργαστηρίου, μέσω της απόκτησης ενός σύγχρονου υβριδικού συστήματος απεικόνισης, αποτελούμενο από τομογραφική γ-camera με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο (SPECT/CT).

Το συνολικό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος ανήλθε στο ποσό των 488.000,00€ και καλύφθηκε από κοινοτικά κονδύλια του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας IPA «GREECE – ALBANIA 2007-2013» (πρώην INTERREG) μέσω της υλοποίησης του έργου με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΝΩΣΗΣ». Βάσει της διεθνούς εμπειρίας από τη λειτουργία αντίστοιχων συστημάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ακριβέστερη διάγνωση σημαντικού αριθμού νοσημάτων, ειδικά σε όργανα όπου απαιτείται υψηλή διακριτική ικανότητα μέσω αξονικής τομογραφίας, με σκοπό τον ακριβή εντοπισμό και χαρακτηρισμό οστικών αλλοιώσεων, αδενωμάτων των παραθυρεοειδών αδένων, νευροενδοκρινών όγκων κλπ. Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα καλύψει κατά τρόπο ιδανικό τις αυξημένες ανάγκες διαγνωστικής απεικόνισης, που αναμένεται να προκύψουν από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών.

Επιγραμματικά, πρόκειται για ένα απεικονιστικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Π.Γ.Ν.Ι.

 

 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΒΑΒΒΑΣ

Δείτε Επίσης

Σεισμική δόνηση 4,2 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ  σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα με επίκεντρο 18,48  χιλιόμετρα δυτικά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments