Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Τεχνικά Έργα / ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ιωαννιτών, η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» τονίζει τα εξής:

«Πολλά “θα” αλλά ακόμα περισσότερα “γιατί” στο Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αφού δήλωσε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή για το 2021, τόνισε πως τα δείγματα γραφής εδώ κι 1,5 χρόνο δεν είναι ενθαρρυντικά.

«-Όλοι μπορούμε να διαβάσουμε τους αριθμούς και να καταλάβουμε ότι η υλοποίηση έργου το 2020 ήταν ελάχιστη.

-Το αίσθημα που μας μεταφέρεται από τα τοπικά συμβούλια είναι αυτό της απογοήτευσης για την εξέλιξη του περσινού προγράμματος. ‘’ Τι να προτείνουμε όταν βλέπουμε ότι τίποτε δεν προχωράει’’ μας λένε χαρακτηριστικά», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια κατέθεσε ορισμένες επισημάνσεις, οι οποίες αφορούσαν:

– Την εγγενή αδυναμία της δημοτικής αρχής, να ολοκληρώσει ορθά τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοπράτησης, προκαλώντας παλινωδίες.

-Τον χαμένο χρόνο στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, αναφέροντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναδίπλωσης της δημοτικής αρχής.  Αυτά του Ασύλου Ανιάτων και της Κεντρικής Πλατείας.

«Πριν τις εκλογές ο κ. Ελισάφ δήλωσε ότι οι χρήσεις που επιλέξαμε εμείς για το παλιό Άσυλο Ανιάτων δε συνάδουν με το χώρο και γι’ αυτό θα αλλάξει την μελέτη. Τελικά έρχεται να υλοποιήσει τη δική μας μελέτη. Το ίδιο θα γίνει σύντομα και με την κεντρική πλατεία, υλοποιώντας το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασή της, το οποίο προεκλογικά ακύρωνε ως μη αποδεκτό», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Αφού τόνισε ότι η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου έχει τόσα «θα» που χάθηκαν στο μέτρημα, αναρωτήθηκε με ηχηρό «γιατί» τον λόγο για τον οποίο μια σειρά έργων που παραδόθηκαν έτοιμα για δημοπράτηση δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, απαντώντας στην άποψη του αρμοδίου αντιδημάρχου ότι το όραμα της δημοτικής αρχής αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα, επισήμανε ότι «το όραμα δεν αποτυπώνεται σε εκθέσεις ιδεών αλλά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση και δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται στο τεχνικό πρόγραμμα και τα πεπραγμένα σας εδώ και 1,5 χρόνο».

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Λιόντος, εισαγωγικά αναφέρθηκε στις κατηγορίες που επέλεξε να χωρίσει το τεχνικό πρόγραμμα η δημοτική αρχή.

  • Πρώτη κατηγορία, τα συμβασιοποιημένα έργα, τα έργα δηλαδή που αυτή τη στιγμή έχουν ανάδοχο – εργολάβο στο «δρόμο».

Ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατομμυρίων €. Από αυτά μόνο 500 χιλιάδες ευρώ αφορούν νέες εργολαβίες και τα υπόλοιπα 11,5 εκατομμύρια είναι η παρακαταθήκη που αφήσαμε στην δημοτική αρχή.

  • Δεύτερη κατηγορία, τα έργα σε φάση δημοπράτησης.

Από τα 14 εκατομμύρια, τα 9 είναι τα συνεχιζόμενα από εμάς έργα και τα 5 αποτελούν έργα που προστέθηκαν από τη δημοτική αρχή.

«Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρω τα παραπάνω για να μοιράσω τα έργα σε δικά σας και δικά μας. Η συνέχεια στον Δήμο οφείλει να διασφαλίζεται ως κόρη οφθαλμού. Αυτό που τεκμαίρεται όμως είναι ότι ενώ η δημοτική σας αρχή τελικά συνεχίζει αυτά που της παραδώσαμε, οι δημοπρατήσεις των έργων, παλαιότερων και νεότερων έχουν καθυστερήσει πολύ με αποκλειστική σας ευθύνη», τόνισε ο κ. Λιόντος.

  • Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τα έργα σε φάση μελέτης ο κ. Λιόντος σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι «νεότερο» πέρα από αυτά που η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ξεκίνησε, ενώ στα νέα έργα, πέρα από την αναβάθμιση κάποιων υποδομών, δεν υπάρχει τίποτα οραματικό.

«Δεν βλέπω τίποτα που να αποτυπώνει το όραμα και την διάθεση της δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια. Οι σκέψεις, αν όχι ο σχεδιασμός, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη. Αν το όραμα δεν αποτυπωθεί, ούτε σήμερα, πότε θα γίνουν οι μελέτες για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην υλοποίηση;», κατέληξε ο κ. Λιόντος, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη φυσικά θα υπερψηφίσει, δεν μπορεί όμως να μην επισημάνει τις παραλείψεις και την απουσία οράματος και σχεδίου για το μέλλον του Δήμου.»

Δείτε Επίσης

Σημαντικά έργα υποδομών υλοποιούνται στην Π.Ε. Πρέβεζας με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για σημαντικά έργα υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής ...