Πέμπτη , 16 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο ΟΚΠΑΠΑ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ο ΟΚΠΑΠΑ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία

Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής» ΝΠΔΔ Δήμου Ιωαννιτών, από την μεριά του, έχει δημιουργήσει από τις αρχές του 2019 το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ, το οποίο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο στα Καρδαμίτσια (Εθνικής Αντιστάσεως 6, λειτουργεί από 12.30 έως 20.30.μμ και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  (τηλ. επικοινωνίας 2651092176 – 2651054265 – 2651054405).

Δύναται να φιλοξενήσει 25 παιδιά και εφήβους με αναπηρία, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία και έχει σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών, την κοινωνική τους ένταξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς και τη στήριξη της οικογένειά τους.

Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό όπως: Κοινωνικό Λειτουργό, Λογοθεραπευτή, Φυσικοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, Τεχνίτη Χειροτεχνίας, Κοινωνικό Φροντιστή και Βοηθητικό Προσωπικό.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΔΑΠ μεΑ έχουν να κάνουν με την ασφαλή φιλοξενία, την απασχόληση και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών / εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας, εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, ασκήσεις λόγου και άθλησης καθώς και εκπαίδευση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων αναγκών και φροντίδας.

Επίσης ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» έχει αναλάβει την διαχείριση του «Κέντρου για το Παιδί» στον χώρο του τέως Ασύλου Ανιάτων όπου θα περιλαμβάνει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών τυπικής ανάπτυξης καθώς και υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...