Τετάρτη , 19 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Μετά από χρόνια ένας Πρωθυπουργός της Ελλάδος που τα “είπε όλα…”

Μετά από χρόνια ένας Πρωθυπουργός της Ελλάδος που τα “είπε όλα…”

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό τα είχε όλα, ακόμη και την παρουσία του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (κάτι που δεν έκανε για τον Αντώνη Σαμαρά). Είχε μηνύματα προς τους δανειστές, αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση, υποσχέσεις για επιστροφή της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχων που παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ, αφορολόγητο στις 12.000€, απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι να έρθει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να ανοίξει την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις με 43 λεπτά καθυστέρηση. Από την πρώτη στιγμή έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες: το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί.

«Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον», είπε αρχικά και τόνισε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

«Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας», είπε και ανέπτυξε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: «Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας».

Επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους» σημειώνοντας πως ελληνική οικονομία δεν μπορεί να «συνεχίσει να πνίγεται στη μέγγενη ενός μη βιώσιμου χρέους και της υποχρέωσης για παράλογα και ανέφικτα, ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν αφήνουν δημοσιονομικό περιθώριο αναπτυξιακής ανάσας».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμφωνία με τους εταίρους επί ενός μεταβατικού προγράμματος, που θα δώσει χρονικές ανάσες για τη διαπραγμάτευση του χρέους καθαυτού, εφόσον οι εταίροι παραδεχθούν πως το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό ζήτημα. Πέραν από το χρέος, ωστόσο, είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους και δανειστές, «υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί με τους εταίρους, αν υπάρχει διάθεση. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θέσεις- δεν τα φτιάχνει τώρα».

Η πρώτη εξαγγελία

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια. Και αυτά, είπε χαρακτηριστικά, θα αρχίσουν το πρωί της Τετάρτης, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η πρώτη εξαγγελία αφορούσε στις προσλήψεις των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης “σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας”, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου

Έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια και το πως φτάσαμε στην κρίση.

Κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά πως ενώ οι εταίροι είχαν προτείνει εξάμηνη παράταση του Μνημονίου, όπως τον ενημέρωσαν στις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας μαζί τους τις προηγούμενες μέρες, εκείνος προτίμησε τη δίμηνη παράταση για να εγκλωβίσει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τη νέα κυβέρνηση.

Πληρώστε τον ΈΝΦΙΑ, καταργείται από του χρόνου

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όμως έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ αλλά σταδιακά μέχρι το 2016, εξήγγειλε την καταβολή της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων από το τέλος του 2015 στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη μικρότερη των 700€.

Το κατοχικό δάνειο

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα στο εξωτερικό, αυτή τη φορά συγκεκριμένα στη Γερμανία και στην Άνγκελα Μέρκελ. Ήταν το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

«Δεν θα μπορούσα να παραλείψω μια ηθική υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι στο λαό μας αλλά στην Ιστορία και όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν κι έδωσαν το αίμα τους ενάντια στο φασισμό», ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίρπας, για να διακοπεί από τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Και χαρακτήρισε ιστορική υποχρέωση της κυβέρνησης η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συνδρομή όλων», είπε, αφήνοντας φυσικά εκτός τη Χρυσή Αυγή, μιλώντας για τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξους.

Υγεία, Παιδεία και ασφαλιστικό σύστημα
Αναφορικά με τους τομείς της υγείας και των ασφαλιστικών ζητημάτων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διεύρυνση και στήριξη του κοινωνικού κράτους, ενώ συγκεκριμένα για τα ασφαλιστικά ταμεία τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και καμία αύξηση των ορίων ηλικίας.

“Το βάρος της Παιδείας στην έρευνα – Ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας”

Ακόμη, μίλησε για ίδρυση ταμείου εθνικού πλούτου για τα ταμεία (με πόρους που θα προέρχονται από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ορυκτό πλούτο.

Επιπρόσθετα δεσμεύθηκε για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, αλλά καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες εξοπλισμού και φαρμάκων.

Η κατάργηση της επιλογής θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων ήταν η δέσμευση που κυριάρχησε αναφορικά με την παιδεία, ενώ ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε διάλογο για τις τρεις βαθμίδες της Παιδείας σε ορίζοντα τετραετίας. Επιπλέον υπογράμμισε πως θα καταργηθούν τα συμβούλια Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ, ενώ διεμήνυσε πως το “βάρος” θα πέσει στην προώθηση της έρευνας.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Το “λουκέτο” στην ΕΡΤ αποτελούσε ένα από τα προεξέχοντα ζητήματα σκληρής αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.

Τόσο όταν έγινε, όσο και προεκλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν ότι θα ανοίξει ξανά την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το προανήγγειλε και στην Βουλή την Κυριακή το βράδυ.

Συγκεκριμένα για την ΕΡΤ ο πρωθυπουργός τόνισε:

Επανασυστήνεται από μηδενική βάση και με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη
– Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοτικών σταθμών
– Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια και προχωράμε σε διαγωνισμό για αδειοδότητη όλων των ραδιοφωνικών μέσων που υπάρχουν στην πατρίδα μας

Περί διαφθοράς…

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο… “πολύπαθο” μέτωπ της διαφθοράς. Προανήγγειλε μάχη ενάντια στην φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή, ενώ τόνισε πς συγκροτήθηκε και ειδικό χαρτοφυλάκιο για την οργάνωση της στραγηγικής.

Μερικά ακόμη σημεία από τις εξαγγελλίες του πρωθυπουργού για την διαφθορά:

– Κινητοποίηση του ΣΔΟΕ ώστε να ελεγχούν οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Λιχτενστάιν
– “Στοπ” στα θαλασσοδάνεια που δίνονταν για συντήρηση ολιγαρχικού καθεστώτος
– Κανένα συγχωροχάρτι σε κανέναν
– Θα εντοπίσουμε αφορολόγητη ύλη
– Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου τελωνείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου
– Σώμα επιθεώρησης ελεγκτών για συμβάσεις και προμηθευτές του δημοσίου

Βουρκωμένος στο τέλος

Με βουρκωμένα μάτια και τη φωνή του “σπάει” από τη συγκίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο για τη στήριξη ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του για να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και να ξανακερδηθεί, όπως είπε “η περηφάνια και η χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και της πατρίδας”.

“Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες αυτού του λαού.
Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας για να ξανακερδίσει την ελπίδα και τη χαμένη αξιοπρέπειά του ο ελληνικός λαός”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε Επίσης

Προς παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό έως το τέλος Ιανουαρίου

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό έως το τέλος Ιανουαρίου, θα αποφασίσει ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments