Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / πολιτισμος / “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”_108 χρόνια ελεύθερα Γιάννινα_21/2/2021

“Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”_108 χρόνια ελεύθερα Γιάννινα_21/2/2021

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗEVITA THEOCHARI

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Αν όλοι οι άνθρωποι της γης

‘πιάναν γερά τα χέρια

ο κόσμος πλατεία

πλατιά αγκαλιά

τσούρμο τα παιδιά

σμήνος τα περιστέρια

ελευθερία

γέλια χρωματιστά

ελπίδα

χαρές ξεφωνητά

η αγάπη πρώτη χορεύει

η ζωή τραγουδά

η ειρήνη φτερά ανοίγει έχει λόγο

ανάσα παίρνει βαθιά.

Η εκπομπή “Μουσική Κερασιά” τιμά την Κυριακή 21/2/21 την 108η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων. Λίγα λεπτά μετά τη 13.00 σας υποδέχομαι σε ένα εορταστικό ραδιοφωνικό ταξίδι με τραγούδια, που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή, κατά την προεπαναστατική περίοδο και την απελευθέρωση στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών.

Στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου διεξαγόταν στην Ήπειρο σφοδρός αγώνας για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον Οθωμανό δυνάστη. Οι πολεμικές συρράξεις διήρκησαν περίπου τρεις μήνες (Νοέμβριος 1912 – Φεβρουάριος 1913). Στις 21 Φεβρουαρίου 1913 ο ηττημένος Οθωμανικός στρατός αποχωρεί από τα Ιωάννινα. Μία νέα ελπιδοφόρα αρχή ξεκινά για τα ελεύθερα Γιάννινα!

Στη “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη” τον προφορικό και ερμηνευτικό λόγο θα συνοδέψουν απαγγελίες ποιητικών έργων με θεματολογία εμπνευσμένη από τα ιστορικά αυτά γεγονότα, αλλά και βιώματα από τα ειδυλλιακά Γιάννινα.

“(…) Του ελεύθερου η φορεσιά

φτερά έχει πλεγμένα

μες στης ψυχής τα ιερά

αιώνες φυλαγμένα (…)”

Στις απαγγελίες είναι η κα. Λαμπρινή Παππά Θεοχάρη, ποιήτρια από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων, μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων και η γράφουσα. Ορισμένα από τα ποιήματα αυτά περιλαμβάνονται στη νέα και υπό έκδοση ποιητική της συλλογή, ενώ ένα έχει την υπογραφή του Γιοσέφ Ελιγιά (1901 – 1931), ποιητή. Ο Γιοσέφ Ελιγιά υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα των Γραμμάτων. Προερχόταν από τα Γιάννενα και ήταν Ρωμανιώτης Εβραίος.

Δέντρα

ρίζα των αιώνων

σε κάθε θρόισμα του ανέμου

φως η ανασεμιά της ανδρείας

μυστικά μιλά η σοφία

σιγοψιθυρίζει η ειρήνη

εκεί της ιερής ελιάς

η ρίζα κι αγκαλιά

εκεί θέλει γερμένο το σώμα

ο ελεύθερος άνθρωπος

ο παγκόσμια αγωνιστής

το πνεύμα η ψυχή του

φτερούγες της ελευθερίας

στην αιωνιότητα της αρετής

Αθάνατος

Στην εκπομπή επίσης, σας ενημερώνω για δύο αξιόλογες διαδικτυακές δράσεις γύρω από τις τέχνες. Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020 θα λάβει χώρα μία διημερίδα, η οποία τιτλοφορείται ως “Η καλλιτεχνική εργασία στην Ελλάδα καθεστώς, πολιτικές, προοπτικές”. Στην οργανωτική επιτροπή βρίσκεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η κα. Σίσσυ Θεοδοσίου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Για περισσότερες πληροφορίες – εδώ.

Ακόμη, στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατά σειρά διάλεξη από τον Κύκλο διαλέξεων- συζητήσεων με τίτλο «ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ», που διοργανώνει το Τμήμα Παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων. Ο κος. Χάρης Σαρρής, Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάσκων στο ΠΜΣ «Εκτέλεση και ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) θα δώσει μία ομιλία με θέμα: “Από το χοροστάσι στην παράσταση: ζητήματα του ρόλου και της λειτουργίας της μουσικής. Επιστημονικός υπεύθυνος του Κύκλου των διαλέξεων είναι ο κος. Χρήστος Παπακώστας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες – εδώ.

Περιμένω τα μηνύματά σας με σχόλια και προτάσεις για την εκπομπή !

Συντονιστείτε …

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Σας ευχαριστώ !

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Μας ακούτε… 98, 7 & dimotikoradiofono.gr

* Η εικόνα εξωφύλλου απεικονίζει το γλυπτό “Η ΕΙΡΗΝΗ”, όπου στον αριστερό ώμο μίας γυναικείας μορφής στέκεται ένα περιστέρι – σύμβολο της ειρήνης. Φιλοτεχνήθηκε από τον κο. Θεόδωρο Παπαγιάννη , γλύπτη από το Ελληνικό Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Ιωάννινα (1996). Βοηθός του ήταν ο κος. Γιώργος Σταματόπουλος, τότε φοιτητής του στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και σήμερα γλύπτης. Στο μαρμάρινο φόντο του γλυπτού είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια από τον καλλιτέχνη: “ΕΙΜΑΙ Η ΕΙΡΉΝΗ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΜΕ – ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΤΕ”

** Τα ποιήματα και αποσπάσματα ποιημάτων που παρατίθενται παραπάνω ανήκουν στην κα. Λαμπρινή Παππά Θεοχάρη. Το πρώτο έχει τίτλο “Η αγάπη πρώτη” (από διαγωνισμό ποίησης), το δεύτερο “Η Φορεσιά” (υπό έκδοση) και το τρίτο “Στης Ελιάς τη Ρίζα” (υπό έκδοση). Παρακολουθήστε την παρουσίαση της 2ης ποιητικής της συλλογής με τον τίτλο “Κυματιστοί Τόποι” (εδώ).

*** Δείτε περισσότερο υλικό από δικές μου απαγγελίες ποιημάτων και πεζογραφημάτων στο προσωπικό μου κανάλι στο Youtube: Evita Theochari (εδώ).

Έρευνα – Επιμέλεια – ΠαρουσίασηΕβίτα Θεοχάρη

Δείτε Επίσης

Σ.Σουρέλης (Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων)-Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία της Υπουργού για την αξιοποίηση του τ. βασιλικού κτήματος του Τατοίου .Όσα χρήματα και αν δαπανηθούν, θα έρθουν πίσω στο πολλαπλάσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  Τα συγχαρητήρια στην Υπουργό Πολιτισμού για το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου ...