Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δ.Οικονόμου-Δυο “μηνύματα” ,από την σημερινή ομιλία του στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και από το βιβλίο του “Ο τελευταίος φύλακας”

Δ.Οικονόμου-Δυο “μηνύματα” ,από την σημερινή ομιλία του στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και από το βιβλίο του “Ο τελευταίος φύλακας”

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Δύο μηνύματα έστειλε ο συγγραφέας Δημήτρης Χρ. Οικονόμου,σε συνέντευξη (Ηχητικό ΕΔΩ), στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Στο πρώτο,με αφορμή το γεγονός πως είναι ο κεντρικός ομιλητής με θέμα «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι προκλήσεις του σήμερα»,στην σημερινή εκδήλωση για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των Ιωαννίνων ,τόνισε ότι διδασκόμαστε ως έθνος, ως χώρα , ως λαός να ετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε ενδεχόμενο , για οποιαδήποτε κακή συνθήκη μας ακολουθεί, ή μας περιμένει στο μέλλον.

Ο ομιλητής ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ για την πρόσκληση στην διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση | Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στις 19.30 (Στις εκδηλώσεις της Κυριακής θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου. Επίσης, το «παρών» θα δώσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Τασούλας, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς.)

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:30: Διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση | Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας»

– Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ

– Ομιλία του κ. Δημήτρη Οικονόμου, συγγραφέα, με θέμα:

«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι προκλήσεις του σήμερα»

Μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)

Πέντε Ελληνικοί Χοροί για Ορχήστρα

i. Ηπειρώτικος, moderato

ii. Κρητικός, allegretto moderato

iii. Τσάμικος, allegretto moderato

iv. Αρκαδικός, moderato

v. Κλέφτικος, allegro vivo

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Χλίτσιος

Στο δεύτερο μήνυμα ,με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου πεζού έργου του,”Ο τελευταίος φύλακας”, αναφέρθηκε στους αγώνες για την ελευθερία,την δημοκρατία την αυτοδιάθεση τονίζοντας πως “η ιστορία διαμορφώνεται και από την γεωγραφία.”

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το 1906 ο Γιώργης Μπάκας, βαρκάρης στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα, ορκίζεται ελευθερωτής στους κόλπους της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Αποστολή του, να μεταφέρει όπλα με σκοπό την προπαρασκευή της υπαίθρου για την απελευθέρωση.
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο γιος του, Ανδρέας, δάσκαλος σε χωριό της Ηπείρου, οπλίζει το Μάνλιχερ και περιμένει τους Ιταλούς την ώρα που οι συμπολεμιστές του, σύμφωνα με το σχέδιο, εγκαταλείπουν την παραμεθόριο. Αποστολή του, να διασφαλίσει την υποχώρησή τους.
Το 1947 ο πρωτότοκος γιος του Ανδρέα οπλίζει κι αυτός το δικό του τουφέκι, ενώ η μητέρα του αναγκάζεται να στραφεί σε ξένα όπλα.
Όλοι καλούνται να ελευθερώσουν τη γη τους, να υπερασπιστούν το σπίτι τους, να τιμήσουν ή να προδώσουν τους όρκους τους. Τι είναι όμως αυτό βαθιά μέσα τους που τους οπλίζει;

Εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες και βασισμένο σε δεκάδες γραπτές μαρτυρίες, το μυθιστόρημα αυτό καταπιάνεται με την άγνωστη, τόσο ιστορικά όσο και λογοτεχνικά, δράση της Ηπειρωτικής Εταιρείας, στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και με τις πρώτες δεκατέσσερις ημέρες της ιταλικής εισβολής του 1940 και την αντίσταση στο Καλπάκι, για να καταλήξει στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου.

Ο Δημήτρης Οικονόμου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Οι εγκλωβισμένοι (υποψήφιο για το βραβείο The Athens Prize for Literature 2016). Από τις εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η πόλη του αναστέλλοντος ήλιου (υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2010 του περιοδικού Διαβάζω) και Μείνε για λίγο όταν θα έχουν φύγει όλοι. Κείμενά του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...