Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Νέες κινητοποιήσεις από την Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου την ερχόμενη εβδομάδα

Νέες κινητοποιήσεις από την Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου την ερχόμενη εβδομάδα

Μία σειρά αιτημάτων της από τους αρμόδιους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς παραθέτει η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου σε σχετική ανακοίνωσή της, όπου τονίζονται αναλυτικά τα εξής:

«Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί για την ενίσχυση του κλάδου είναι τα αποσπασματικά επιδόματα, τα οποία δόθηκαν μετά από αγώνες, μέσα από μία πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου. Την ίδια αδιαφορία επιδυκνύει και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις επαγγελματικές δραματικές σχολές, τις επαγγελματικές σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ ταυτόχρονα οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σπουδών σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, οδηγώντας τις σε αδιέξοδο και φέρνοντας τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν.

Με αφορμή την πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Απριλίου στο ΥΠΠΟΑ, η Ένωση Ηπειρωτών Καλλιτεχνών δηλώνει τη στήριξή της και το “παρών ” στον αγώνα, ανακοινώνοντας τις προτάσεις και τα αιτήματα του σωματείου, που διαμορφώθηκαν κατά τη δεύτερη, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, διαδικτυακή του συνέλευση και με μία συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή μελών.

Έπειτα από καταγραφή των επαγγελματικών ομάδων τεχνών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και των επαγγελματιών καλλιτεχνών, που βιοπορίζονται από τους κλάδους των παραστατικών (θέατρο, χορός, μουσική, κουκλοθέατρο) και εικαστικών τεχνών, η συνέλευση των μελών της Ε.Κ.Η. στις 11 Απριλίου κατέληξε στα εξής:

1. Αιτούμαστε την οικονομική στήριξη, βάσει του προϋπολογισμού, που προβλέπεται από το ΥΠΠΟΑ προς ΔΗΠΕΘΕ και ΠΚΔΙ, ώστε να μπορέσει να εργαστεί -μέσα στο καλοκαίρι- το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης.

2. Αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να θέσουμε τα ζητήματα, που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων καλλιτεχνών στην περιοχή μας, και να συζητήσουμε ενδεχόμενες λύσεις στην κρίση, που βιώνουν οι κλάδοι μας, ενόψει των επόμενων κρίσιμων μηνών της πανδημίας.

3. Προτείνουμε τη δημιουργία Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ στην περιοχή της Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα, αίτημα που παρουσιάστηκε ως μείζον στις συνελεύσεις του σωματείου μας, με διάθεση μέρους των κονδυλίων, που προβλέπονται για τον πολιτισμό, από κάθε τοπική αυτοδιοίκηση (απευθύνουμε το αίτημα προς όλους τους Δήμους της Ηπείρου), ώστε να αποτελέσει απαρχή για να κινηθούμε με εξωστρέφεια από την περιφέρειά μας και να προβάλουμε/προαγάγουμε το πλούσιο επαγγελματικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής. Θεωρούμε ότι διαχωρισμοί δεν χωρούν στην τέχνη μας και στοχεύουμε να αγκαλιάσουμε, όσο το δυνατόν, το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων και  επαγγελματιών της περιοχής.

Μακροπρόθεσμα:

1. Αιτούμαστε τη συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού στις επιχορηγούμενες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, καθώς και τη δημιουργία σταθερών ανοιχτών καλεσμάτων προς υποβολή προτάσεων από τις καλλιτεχνικές ομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής της Ηπείρου, που θα διοργανώνουν σταθερά οι δύο Εποπτευόμενοι Φορείς του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων), με στόχο την προαγωγή της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

2. Θεωρούμε αναγκαία πλέον τη θεσμική συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του σωματείου μας στα διοικητικά συμβούλια των Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων), ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει πάνω στις αποφάσεις, που λαμβάνουν τα άνωθι διοικητικά συμβούλια και να εποπτεύσει την εφαρμογή της διαφάνειας στις επιλογές των εκάστοτε φορέων (πράγμα που προβλέπεται από τα καταστατικά των ανωτέρω φορέων).

Με την κατάσταση να είναι αυτή και σε συνέχεια του αγώνα ανοίγματος του πολιτισμού με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα καλούμε:

1. Σε καλλιτεχνική διαμαρτυρία την Τετάρτη 21/4, στις 12:00, στην Περιφέρεια Ηπείρου

2. Σε διαδήλωση την Πέμπτη 22/4, στις 12:00, στην Περιφέρεια Ηπείρου»

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...