Νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα στέλνει ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος… σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι η Eλλάδα πρέπει να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από την Ευρωζώνη.
«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους, πως θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα, » είπε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για να καταθέσει αίτημα για την παράταση του προγράμματος επειδή κάποιες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών.
Επίσης, και ο EFSF θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα γίνει πολύ λίγος αν δεν έχουν ζητήσει ως τότε μια παράταση» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Φυσικά θα χρειαστεί και μια συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι μέρος των κανονισμών μας» ανέφερε.
Στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιλυθεί.
Σχετικά με τις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις στο μέτωπο των δαπανών.
«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη…στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση» είπε. «Αν είναι συνετοί με τον προϋπολογισμό τους, αν λάβουν τα σωστά μέτρα, είμαι σίγουρος ότι οι αγορές, οι αρχές νομισματικής πολιτικής και οι πολιτικοί θα τους εμπιστευτούν» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα σε κοινωνικό επίπεδο, οικονομικά έχουν αποδώσει καρπούς γιατί έφεραν την χώρα πίσω στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα των εταίρων μας έτσι ώστε να δεχθούμε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Κυβερνητικοί κύκλοι περιγράφοντας την κατάσταση στο χθεσινό Euroworking Group ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι:
– Το Euroworking group έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό και είπε παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup και αυτό να επισημοποιηθεί στις 16 του μήνα
– Στο Eurogroup ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις
– Ο Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους
– Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής
Τονίζουν επίσης ότι:
– Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία
– Θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο
– Θα έχουμε έτοιμο το φάκελο στο EuroworkingGroup
– Στόχος χρηματοδότηση γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Η κυβέρνηση λέει όχι σε νέο δάνειο
– Στόχος μας παραμένει η παραμονή στην ευρωζώνη
Λίγο αργότερα όμως το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές προς τον Τύπο επισήμανε ότι πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τις διαρροές προήλθαν από το ΥΠΟΙΚ
Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τη σύγκληση έκτακτη συνεδρίασης του Εurogroup για την Ελλάδα, την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου. Η έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Εurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρνητικό για τη χώρα μας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, απορρίπτοντας την αντιπρόταση της Αθήνας για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» δύο μηνών μέχρι να βρεθεί συνολική συμφωνία.
Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ το κρίσιμο Εurogroup όπου θα πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Tromaktiko