Παρασκευή , 17 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 υπήρξε η κορύφωση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της επτάχρονης Χούντας. Την Τετάρτη, 14 Νοέμβρη του 1973, ξέσπασαν στην Αθήνα αναταραχές, αρχής γενομένης με την κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου από φοιτητές, στο πλευρό των οποίων γρήγορα τάχθηκαν μαθητές και εργάτες. Στη συνέχεια η κατάληψη μετατράπηκε σε μαζική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου και η κινητοποίηση προκάλεσε τη βίαιη επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, που άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες. Αυτή ήταν η έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού, που κατόρθωσε, μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου που προκάλεσε η χουντική κυβέρνηση των συνταγματαρχών, να επαναφέρει τη Δημοκρατία.

            Στις μέρες μας παρατηρούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεθεμελιώσει όσα κερδήθηκαν με τους πολυετείς αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Η συνεχόμενη και έντονη απαξίωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας εκφράζεται με μία συντονισμένη επίθεση σε όλους τους δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς ενορχηστρωμένη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «παιδείας». Οι διεκδικήσεις εκείνης της εποχής, με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», θυμίζουν και τροφοδοτούν τις σύγχρονες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος για διαρκή επαγρύπνηση για τη διατήρηση και ενίσχυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Φέτος, επικαλούμενη την πανδημία που αντιμετωπίζει η χώρα μας η κυβέρνηση απαγόρευσε τους εορτασμούς της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείο. Η χουντικής έμπνευσης απόφαση του υπουργού «προστασίας του πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη για καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων τη μέρα της επετείου σε ολόκληρη την επικράτεια, δηλαδή, η καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος αποτελεί μια άνευ προηγουμένου καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού που μόνο σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να παγώσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει κάθε μέρα που περνάει τον καθαρά ακροδεξιό και αντιδραστικό χαρακτήρα της, υιοθετώντας μια πολιτική που φέρνει στο νου μνήμες από την επταετία της χούντας που βύθισε στο σκοτάδι την πατρίδα μας.

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ αντί να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με τις ακροδεξιές κορώνες της, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες από την κρίση τη πανδημίας, όπως η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί -λόγω της ανικανότητας της- στα νοσοκομεία όλης της χώρας που στενάζουν όλο και πιο πολύ μέρα με τη μέρα , την καλπάζουσα ανεργία, ειδικά των νέων ανθρώπων, την κατάρρευση της οικονομίας, την ασφυκτική συμφόρηση στα ΜΜΜ που πυροδοτεί τον πολλαπλασιασμό των μολύνσεων με κορωνοϊό και την ανοχή, αν όχι κάλυψη, παντός είδους εργοδοτικών αυθαιρεσιών με ναυαρχίδα την αντιεργατική θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και της μη αμοιβής των υπερωριών ανάμεσα σε πολλά άλλα. Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όλα αυτά τα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού.

Κρίνονται απαραίτητες τόσο η διατήρηση όσο  και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και φέτος, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το οφείλουμε σε εκείνους που αντιστάθηκαν στο καθεστώς, το οφείλουμε στους ίδιους τους εαυτούς μας. Γιατί μόνο μέσω της βαθιάς και αντικειμενικής γνώσης της ιστορίας μπορούμε να διαμορφώνουμε το ιστορικό μας παρόν και να ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική αλληλεγγύη και μαχητική αισιοδοξία.»

Δείτε Επίσης

Χ.Ματσούκας: (ΕΤΕΠ Τομέα Υγείας του Παιδιού):Ενδιαφερόμαστε πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των φοιτητών , των εργαζόμενων και των δομών-Έχουμε σαν όπλο μας το εμβόλιο.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- “Ο κόσμος έχει κουραστεί , και οι φοιτητές και εμείς έχουμε κουραστεί στα ...