Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Δ/Ρ για το νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Δ/Ρ για το νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση.

Από: Βίκυ Μιχέλη–

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΕΚ {Ένωσης για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους}, καθηγητής Πανεπιστημίου Αλέξης Μητρόπουλος βρέθηκε στο στούντιο του Δ/Ρ και αναφέρθηκε στα θετικά  αλλά και τα αρνητικά του νέου ασφαλιστικού νομού Βρούτση μιλώντας στην εκπομπή της Βίκυς Μιχέλη “Στα σημεία των καιρών” .

Ο καταξιωμένος Εργατολόγος συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του  δικηγόρο Δημήτρη Πετρόπουλο τοποθετήθηκε σε ερωτήματα που αφορούν στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, την ειδική κλίμακα για τους νέους επαγγελματίες, τα ποσοστά αναπλήρωσης , τα αναδρομικά, το εφάπαξ, τους αγρότες αλλά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά που αφορά 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και αναμένεται τον Απρίλιο.

Ακούστε το ηχητικό εδώ: Μέρος 1 , Μέρος 2

Ανακοίνωση ΕΝΥΠΕΚΚ

Παρά τα αντιθέτως διακηρυττόμενα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση, «τιμωρεί» παράνομα και απαράδεκτα όσους ασφαλισμένους δεν μπόρεσαν (ή δεν θα μπορέσουν στο μέλλον) να ξεπεράσουν 30 χρόνια πλήρους ασφάλισης (ή 9.000 ΗΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ το «πάγωμα» των ποσοστών αναπλήρωσης και του ύψους των συντάξεων για το 75% των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων αποτελεί στην ουσία μείωση των συντάξεων.

Όπως υποστηρίζει η Επιστημονική Ομάδα Επεξεργασίας Ασφαλιστικών Νομοσχεδίων της ΕΝΥΠΕΚΚ, το ίδιο νομοσχέδιο «τιμωρεί» επίσης όσους έχουν περισσότερα από 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου (ή 12.000 ΗΑ). Στην κατηγορία αυτή συνταξιούχων η «νόθευση» της ανταποδοτικότητας, κατά κραυγαλέα παράβαση των ανωτέρω αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, γίνεται από το 41ο έτος ασφάλισης και πάνω.

Με το σχέδιο Βρούτση : τα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος των συντάξεων παραμένουν τα  ίδια για 30 χρόνια ασφάλισης (ή 9.000 ΗΑ),    αυξάνουν προοδευτικά από τα 31 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ΗΑ) και μειώνονται σε σχέση με τα υφιστάμενα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) από τα 41 χρόνια και πάνω.Είναι προφανές ότι με αυτή την πρότασή του ο υπουργός Εργασίας παραβιάζει ευθέως τις πρόσφατες υπ’αριθ.:1890 και 1891/2019 αποφάσεις του ΣτΕ, που τον κάλεσαν να θεσπίσει αμιγή και γνήσια προοδευτική ανταποδοτικότητα ποσοστών αναπλήρωσης και συντάξεων υποστηρίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...